Ubijana feta z pieczonym bakłażanem i granatem

Zapraszam Was dziś do greckiej tawerny. Ubijana feta z pieczonym bakłażanem i granatem to kwintesencja tego, co najlepsze w kuchni śródziemnomorskiej. Orzeźwiający dip serowy w towarzystwie rozpływającego się w ustach bakłażana, polanego słodko-pikantną oliwą to przepyszne połączenie.

Ubijana feta z pieczonym bakłażanem

Dip z ubijanej fety jest bardzo prosty w przygotowaniu, a ma wiele zastosowań. Możesz go wykorzystać jako dodatek do pieczonych warzyw (tak jak w tym przepisie), do sałatek, focacci, tortilli czy krakersów. Możesz też smarować nim kanapki i grzanki.

Ubijana feta z pieczonym bakłażanem i granatem

ODWIEDŹ MNIE NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU

Bakłażan a’la wachlarz. Jak upiec bakłażana?

Jeden z moich ulubionych sposobów na pieczenie bakłażana to pokrojenie go na dość cienkie plastry tak, by w efekcie przypominał rozłożony wachlarz.

Przygotowuję bakłażana ok. 30 minut przed pieczeniem. Po pokrojeniu, posypuję plastry solą i zostawiam. Po tym czasie wycieram go dokładnie papierowym ręcznikiem. W ten sposób pozbywamy się z bakłażana goryczki.

Żeby ubijana feta z pieczonym bakłażanem wyszła przepyszne i by bakłażan był idealnie mięciutki, nie warto żałować oliwy. W przeciwnym wypadku będzie suchy, ciągnący się i po prostu niesmaczny.

Ubijana feta z pieczonym bakłażanem i granatem

Pikantna oliwa inspirowana Ottolenghim

Ta pikantna oliwa, która dodaje charakteru potrawie, to pomysł zaczerpnięty od Yotama Ottolenghiego. Ten brytyjski szef kuchni wykorzystuje tę oliwę z różaną harissą i syropem klonowym do wielu dań, w tym do swojego słynnego opalanego bakłażana.

Sprawdź też inne przepisy na dania kuchni śródziemnomorskiej:

Halloumi zapiekane po grecku

Soutzoukakia – aromatyczne greckie klopsiki

Śródziemnomorska sałatka z tuńczykiem

Lasagne ze szpinakiem

Sałatka z tortellini i mozzarellą

Bolognese – oryginalny przepis na sos boloński

Ubijana feta z pieczonym bakłażanem i granatem

Ubijana feta z pieczonym bakłażanem i granatem

Ubijana feta z pieczonym bakłażanem i granatem to przepyszny pomysł na lunch w stylu śródziemnomorskim.
5 na 1 głos
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 1 godzina
Porcje: 2 porcje

Składniki 

  • 2 średnie bakłażany
  • sól
  • oliwa
  • za'atar
  • świeża mięta posiekana

Pikantna oliwa

  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżeczki harissy
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka syropu z agawy

Ubijana feta

  • 150 g sera feta
  • 80 g gęstego jogurtu greckiego
  • sok z ½ cytryny

Kroki

Pieczony bakłażan

  • Bakłażana pokrój w plastry, ale nie dochodząc do główki tak, by powstał wachlarz.
  • Posyp solą i zostaw na 30 minut. Po tym czasie osusz plastry papierowym ręcznikiem. Przełóż na papier do pieczenia, dokładnie nasmaruj oliwą, posyp solą.
  • Wstaw bakłażana do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piecz przez 40-50 minut, aż będzie miękki.
  • W międzyczasie przygotuj dip z ubijanej fety i pikantną oliwę.

Ubijana feta

  • Do blendera wrzuć fetę, jogurt, dodaj sok z cytryny i zmiksuj do powtania gładkiej, puszystej masy.

Pikantna oliwa

  • W miseczce lub słoiku wymieszaj oliwę, harissę, syrop z agawy, sok z cytryny i szczyptę soli.
  • Na dużym talerzu rozsmaruj ubijaną fetę. Ułóż na niej pieczonego bakłażana, posyp pestkami granata, za'atarem, posiekaną miętą i polej pikantną oliwą.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: kolacja, lunch
Kuchnia: grecka, śródziemnomorska
Słowo kluczowe: bakłażan, dip, feta, ser feta, ubijana feta

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Weź udział w dyskusji o przepisie

5 from 1 vote

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl