Tosty francuskie z piekarnika

Tosty francuskie z piekarnika to idealny pomysł na leniwe śniadanie. Są proste w przygotowaniu i przepyszne – z zewnątrz chrupiące, w środku mięciutkie. Najlepiej smakują z dodatkiem miodu lub syropu klonowego i świeżych, sezonowych owoców.

Pyszny pomysł na śniadanie i deser

W ciągu tygodnia zazwyczaj nie mamy wiele czasu na przygotowanie uroczystego śniadania. Łapiemy szybką kanapkę czy wcinamy płatki z mlekiem i biegniemy do pracy lub szkoły. Na szczęście są weekendy i dni wolne, kiedy mamy więcej czasu i możemy sobie pozwolić na leniwe śniadanie.

Na takie dni idealne są tosty francuskie z piekarnika. Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, podane z ulubionymi owocami, dżemami, słodzidłami – po prostu śniadanie idealne!

Oczywiście tosty możecie jeść nie tylko na pierwszy posiłek w ciągu dnia. Świetnie sprawdzą się jako dodające energii drugie śniadanie czy pyszny deser.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Tosty francuskie z piekarnika – na słodko i wytrawnie

Tosty francuskie z piekarnika możecie przygotować na słodko, tak jak widzicie na zdjęciach, ale to nie jedyny pomysł na tę potrawę. Takie tosty będą również wyśmienite w wersji wytrawnej. Pamiętajcie tylko, by nie dodawać cukru do masy jajeczno-mlecznej.

Zamiast dżemów czy słodkich owoców możecie posmarować je np. serkiem, ułożyć na nich plastry awokado czy wędzoną rybę i dodać ulubione warzywa.

Tosty francuskie – z piekarnika czy z patelni?

Najpopularniejsza metoda przygotowania tostów francuskich to smażenie ich na patelni. Wersja z piekarnika jest wygodniejsza i zdrowsza. Nie musimy stać przy patelni i nie potrzebujemy do nich tłuszczu! Tak, tu masło jest tylko opcjonalne – możecie położyć je na pieczywie przed włożeniem do piekarnika, ale nie jest to koniecznie. Tosty i tak wyjdą przepyszne.

Sprawdź też inne przepisy na pyszne śniadania:

Dutch baby – pieczony naleśnik

Pancakes na maślance

Gofry wytrawne fit z wędzonym łososiem

Menemen – turecka jajecznica

Nocna owsianka czekoladowa z bananem

5 na 1 głos

Tosty francuskie z piekarnika

Tosty francuskie z piekarnika to pyszny pomysł na śniadanie. Tosty są chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Najlepiej smakują na słodko z miodem, dżemem czy owocami.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 45 min.

Składniki

  • 1 chleb tostowy lub bułka wrocławska
  • 4 jaja
  • 600 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • ½ łyżki masła klarowanego

Kroki

  • Wymieszaj mleko, jajka, cukier, cukier z wanilią, cynamon, kardamon i gałkę muszkatołową.
  • Kromki chleba lub bułki namocz w masie mleczno-jajecznej i zostaw do namoczenia na 15 minut.
  • Przełóż pieczywo do nasmarowanej masłem formy i polej pozostałą masą, jeśli jeszcze została.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i piecz przez 30 minut, aż będą rumiane.
  • Tosty podawaj z owocami, dżemem, miodem lub syropem klonowym.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: brunch, deser, drugie śniadanie, śniadanie
Kuchnia: amerykańska
Słowo kluczowe: drugie śniadanie, pieczywo, pomysł na śniadanie, pomysł na zdrowe śniadanie, śniadania, śniadania na słodko, tosty, tosty francuskie, zdrowe śniadanie
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu i dodaj tag #przepisynatalerzu!

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2022. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl