Sernik Oreo na zimno

Sernik Oreo na zimno to totalna rozpusta! Aksamitny, ultra kremowy z chrupiącą niespodzianką w postaci pokruszonych ciasteczek Oreo.

Ten sernik smakuje i wygląda jak z najlepszej cukierni, ale na szczęście przygotowanie go to bułka z masłem. Największy problem sprawia… czekanie, aż będzie można go już zjeść!

Sernik na zimno – szybkie przygotowanie, długie czekanie

Sernik to prawdopodobnie najlepszy deser na świecie i czuję, że nie jestem sama w tej opinii 😉 Często przygotowuję klasyczne serniki pieczone, jak niezawodny sernik nowojorski czy sernik z białą czekoladą i solonym karmelem, ale sernik na zimno to idealny pomysł na dzień, kiedy nie mamy ochoty rozgrzewać piekarnika.

Sernik na zimno zazwyczaj jest bardzo prosty do zrobienia i dlatego jest jednym z ulubionych deserów początkujących. Unikamy tu bowiem problemów znanych z pieczonych serników, czyli opadania, pękania, wyciekania z formy, itp.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Sernik Oreo na zimno

Ciastka Oreo mają status kultowych praktycznie na każdym miejscu na kuli ziemskiej. I to nie są czcze słowa! Te kakaowe herbatniki przekładane śmietankowym kremem zdobyły tytuł najczęściej sprzedawanych ciasteczek w XXI wieku.

Sernik z Oreo na zimno z mascarpone jest fantastycznym pomysłem na wykorzystanie tych charakterystycznych ciasteczek. Herbatniki w nietypowym, czarnym kolorze sprawiają, że deser wygląda naprawdę wyjątkowo.

Kremowy sernik Oreo na zimno – bez pieczenia, bez żelatyny

Jak wspominałam kiedyś w przepisie na sernik z białą czekoladą bez pieczenia, nie przepadam za sernikami z dodatkiem żelatyny. Niestety prawie zawsze można wyczuć w konsystencji wspomaganie żelatyną. Niektóre przepisy wołają o taką ilość żelatyny, że zamiast sernika możemy zostać z galaretką serową.

Okazuje się jednak, że można przygotować pyszny sernik na zimno wyłącznie na serze i śmietanie. I ten przepis jest na to dowodem.

Ten sernik jest dokładnie taki, jaki powinien być idealny sernik na zimno – aksamitny, kremowy, mniej „ciastowy”, a bardziej „deserowy”. I tu chcę wyraźnie zaznaczyć jego „deserowość”, bo kto spodziewa się konsystencji sernika pieczonego, ten może być zaskoczony. Sernik Oreo na zimno jest bardziej puszysty, w zależności od gęstości śmietany, może być wręcz piankowy.

Dzięki temu właśnie jest tak pyszny! Delikatność masy serowej z mascarpone i śmietanki fantastycznie komponuje się z chrupiącymi kawałkami ciasteczek, które znajdziecie w cieście.

5 na 2 głosów

Sernik oreo na zimno

Sernik oreo na zimno to istna kremowa perfekcja! Ten deser wygląda jak z najlepszej cukierni, a jest bajecznie prosty do zrobienia.
Porcje 8 porcji
Czas przygotowania 20 min.
Czas w lodówce 1 d
Całkowity czas przygotowania 1 d 20 min.

Sprzęt

  • Tortownica o średnicy 20 cm

Składniki

Spód

  • 100 g ciastek Oreo pokruszonych
  • 50 g masła zimnego

Masa serowa

  • 500 g mascarpone w temperaturze pokojowej
  • 200 g serka śmietankowego typu Philadelphia w temperaturze pokojowej
  • 100 ml śmietany kremówki schłodzonej
  • 70 g cukru pudru
  • 150 g ciastek Oreo pokruszonych

Dekoracja

  • 350 ml śmietany kremówki schłodzonej
  • ¾ łyżki cukru pudru
  • kilka ciastek Oreo

Kroki

Spód

  • Dół tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
  • Ciasteczka (całe, z nadzieniem) pokrusz i przełóż do blendera lub malaksera. Dodaj zimne masło i zmiksuj na jednolitą masę.
  • Przełóż masę ciasteczkową do tortownicy i rozprowadź ją na dnie. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Masa serowa

  • Do miski włóż ser mascarpone i serek śmietankowy, zmiksuj krótko, do połączenia.
  • Dodaj śmietankę i miksuj, aż masa zrobić się puszysta.
  • Wmiksuj cukier puder.
  • Wmieszaj łyżką pokruszone ciasteczka. Z 4-5 ciastek wyjmij krem i dodaj go do masy serowej, a pozostałe po nich herbatniki przełóż do innej miseczki i rozkrusz.
  • Gotową masę serową przełóż na spód z ciastek, wyrównaj i wstaw do lodówki na czas przygotowywania dekoracji.

Dekoracja

  • Śmietanę ubij, aż będzie sztywna. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder.
  • Wspomniane wcześniej rozkruszone herbatniki rozsyp na wierzchu ciasta.
  • Przełóż bitą śmietanę do szprycy i zrób kleksy w regularnej odległości. Poprzekładaj je połówkami ciastek Oreo.

Chłodzenie

  • Wstaw do lodówki na minimum 12 godzin. Najlepszą konsystencję sernik osiągnie po 24 godzinach.

Rady

W sytuacji awaryjnej możecie w całości zastąpić ser mascarpone kremowym serkiem typu Philadelphia.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: amerykańska
Słowo kluczowe: ciasta, ciasto, ciasto bez pieczenia, ciasto czekoladowe, ciasto na lato, ciasto na święta, ciasto z oreo, kremowy sernik, proste ciasto, sernik, sernik bez pieczenia, sernik na ciasteczkowym spodzie, sernik na zimno, sernik oreo, sernik z ciasteczkami, szybkie ciasto
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu i dodaj tag #przepisynatalerzu!

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2022. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl