Szybkie ciasto z brzoskwiniami

Szybkie ciasto z brzoskwiniami to przepyszny deser na lato. Puszyste, delikatne i wilgotne ciasto z dodatkiem jogurtu naturalnego oraz soczyste, słodkie brzoskwinie to idealne połączenie!

Proste ciasto na lato z owocami

Nie ma lepszego momentu na pieczenie prostego ciasta z owocami niż lato. Świeże, soczyste i słodkie truskawki, maliny, czereśnie i bohaterki naszego dzisiejszego przepisu – brzoskwinie, aż się proszą o wykorzystanie ich w słodkich wypiekach i pysznych deserach.

Brzoskwinie świetnie sprawdzą się w rozmaitych ciastach i słodkościach. Na ciepłe dni warto mieć jednak sprawdzony przepis, dlatego polecam Wam bardzo to szybkie ciasto z brzoskwiniami.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Szybkie ciasto z brzoskwiniami – ciasto z owocami na oleju

To szybkie ciasto z brzoskwiniami przygotowuje się naprawdę ekspresowo! Pokrojenie owoców, wymieszanie składników i ułożenie ich w foremce nie powinno zająć Wam więcej niż 15 minut.

Dłuższym procesem jest niestety pieczenie, ale uwierzcie mi, naprawdę warto czekać! Ciasto jest puszyste, mega delikatne i wilgotne. To ostatnie to zasługa dodatku jogurtu naturalnego i oleju.

Uwielbiam wypieki przygotowywane na bazie masła. Jednak szybkie ciasto z owocami na oleju jest równie pyszne, a zdecydowanie łatwiejsze i bardziej wilgotne niż podobne wypieki z masłem. Takie ciasto dłużej też utrzymuje świeżość.

Zakalec – jak go uniknąć?

Ciasta ucierane, zwłaszcza te z dodatkiem jogurtu i owoców, są obarczone ryzykiem zakalca. Jednak od razu uspokajam – nie musicie się go obawiać. Mam dla Was kilka wskazówek, dzięki którym ze spokojem będziecie wyjmować to szybkie ciasto z brzoskwiniami z piekarnika.

Składniki muszą być w temperaturze pokojowej. To zdecydowane najważniejszy krok. Olej, jogurt, jajka i owoce najlepiej wyjąć minimum 3-4 godziny przed rozpoczęciem przygotowywanie ciasta. Często spotykam w przepisach informację, że wystarczy 30 minut, ale uważam, że nie ma co ryzykować. Produkty nawet jeśli wydają się być ciepłe, mogą mieć cały czas niższą temperaturę w środku. Warto więc poczekać nieco dłużej.

Nie miksuj zbyt długo. Dodawanie suchych produktów powinno odbywać się jak najkrócej, tylko do połączenia składników. Mąkę i pozostałe suche składniki najczęściej mieszam ręcznie, by nie napowietrzyć zbyt masy. Mocno zmiksowane ciasto pięknie wyrośnie w piekarniku, ale niestety po wyjęciu gwałtownie opadnie.

Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia. Jeśli Twój piekarnik pracuje normalnie (tzn. nie ma tendencji do przypalania lub niedopiekania) najlepiej trzymać się czasu pieczenia podanego w przepisie. Dopiero pod koniec sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone i ewentualnie zostaw je w piekarniku na dodatkowe 5-10 minut.

Sprawdź też inne przepisy na łatwe ciasta z owocami:

Rustykalna tarta z rabarbarem i truskawkami

Odwrócone ciasto migdałowe z czerwonymi pomarańczami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Szarlotka na kruchym cieście z waniliową kruszonką

Rustykalna tarta z wiśniami

szybkie ciasto z brzoskwiniami

Szybkie ciasto z brzoskwiniami

Szybkie ciasto z brzoskwiniami to idealny pomysł na letni deser. Mega wilgotne i puszyste ciasto z dodatkiem soczystych, słodkich brzoskwiń to strzał w 10!
5 na 3 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 20 min.
Czas pieczenia: 50 min.
Czas przygotowania: 1 hour 10 min.
Porcje: 16 porcji

Składniki 

  • 120 g oleju
  • 3 jaja
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 400 g mąki
  • 180 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczki sody
  • 500 g brzoskwiń (ok. 4 średnie brzoskwinie)

Dodatkowo

  • cukier puder do posypania

Kroki

  • Brzoskwinie umyj, osusz i pokrój w nieduże kawałki (nie musisz obierać).
  • W mniejszej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sodę.
  • W większej misce wymieszaj energicznie trzepaczką jajka z cukrem drobnym i cukrem z wanilią.
  • Dodaj jogurt i olej, wymieszaj.
  • Dodaj mąkę i wymieszaj tylko do połączenia składników.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25×35 wyłóż papierem do pieczenia.
  • Przełóż ciasto do formy i wyrównaj. Na cieście ułóż brzoskwinie w równomiernych odstępach.
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 45 minut, do suchego patyczka.
  • Gdy ciasto wystygnie, posyp je cukrem pudrem.

Wskazówki

*Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: deser
Kuchnia: europejska, polska
Słowo kluczowe: brzoskwinie, ciasta, ciasto, ciasto jogurtowe, ciasto na lato, ciasto na oleju, ciasto na Wielkanoc, ciasto ucierane, ciasto z brzoskwiniami, ciasto z owocami, letnie ciasto, proste ciasto, prosty przepis, szybkie ciasto, szybkie ciasto z brzoskwiniami

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. 5 stars
    Jest rewelacyjne szybkie mokre i można dać różne owoce ostatnio nawet zaszalałam i na jednej blaszce zrobiłam miks śliwki i brzoskwini .

    1. Aga Author says:

      Brzmi super!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl