Tarta rustykalna z rabarbarem i truskawkami

Ta tarta rustykalna z rabarbarem i truskawkami, to prawdopodobnie najlepsza tarta, jaką kiedykolwiek zrobiłam. Jest po prostu obłędna! Każdy element się zgadza – idealnie kruche, maślane ciasto, duża ilość owoców, a całość harmonijnie uzupełnia się w słodko-kwaśnym smaku.

Po prostu tarta idealna.

tarta rustykalna

Przepis na tę tartę (zwaną też galette lub crostata) podpatrzyłam u amerykańskiego cukiernika Davida Lebovitza. David przez wiele lat pracował w słynnej restauracji Chez Panisse w Berkeley, która uznawana jest za mekkę współczesnej kuchni kalifornijskiej. Od wielu lat prowadzi też bloga, który przynosi mi wiele pomysłów i inspiracji.

Reklama
tarta rustykalna

Tarta rustykalna chodziła za mną od dłuższego czasu. Podoba mi się taka francuska nonszalancja przy jej przygotowaniu. Wkładanie ciasta do formy? Po co się tym przejmować. Dociążanie ciasta i nakłuwanie go widelcem? Żadna z tych czynności nie pojawia się w instrukcji przygotowania galette. Tu liczy się minimum wysiłku przy maksimum smaku. A ten jest doprawdy niesamowity.

tarta rustykalna

W tarcie pojawia się jedno z moich ulubionych połączeń owocowych – słodkie, soczyste truskawki z kwaskowym rabarbarem. Póki trwa sezon na oba, korzystam, ile tylko mogę. Wszystkie dania przygotowane z połączenia tych dwóch składników charakteryzują się pięknym kolorem i wspaniałym smakiem.


POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Reklama

tarta rustykalna

Owoców w przepisie jest naprawdę dużo – ponad pół kg. Może zastanawiacie się, czy nie ma problemów z wypływaniem soku podczas pieczenia. Otóż jest prosty, ale skuteczny sposób, by do tego nie doszło. Przed wyłożeniem mieszanki truskawkowo-rabarbarowej na rozwałkowane ciasto, posypcie je mąką migdałową (tak radzi David) albo, jeśli akurat nie macie jej w kuchni – bułką tartą. Oba te produkty wchłoną nadmiar soków puszczanych przez owoce i albo nic w ogóle nie wycieknie z Waszego ciasta albo będzie to tylko odrobina, która nie będzie sabotować Waszego wypieku.

truskawki

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na ciasta znajdziesz w zakładce CIASTO.


tarta rustykalna

Tarta rustykalna z rabarbarem i truskawkami

Prawdopodobnie najlepsza tarta jaką kiedykolwiek zrobicie. Masa owoców i idealnie kruche maślane ciasto to przepis na sukces.
Porcje 10 porcji
Całkowity czas przygotowania 1 godz. 15 min.

Składniki

Ciasto

  • 230 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 115 g masła
  • 6 łyżek lodowatej wody

Nadzienie

  • 380 g rabarbaru
  • 300 g truskawek
  • sok z jednej cytryny
  • 130 g cukru
  • łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki migdałowej (albo bułki tartej)

Dodatkowo

  • łyżki masła
  • 1 łyżka cukru

Kroki

  • Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj cukier, sól, pokrojone w kostkę zimne masło oraz lodowatą wodę i szybko zagnieć na jednolitą masę (tak, żeby nie było grudek masła).
    ciasto
  • Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.
  • Gdy ciasto się chłodzi, przygotuj nadzienie.
  • Rabarbar umyj i pokrój w ok. dwucentymetrowe kawałki. Przełóż do dużej miski.
  • Truskawki opłucz i pokrój – mniejsze owoce na pół, większe w ćwiartki. Dołóż do rabarbaru.
  • Polej truskawki i rabarbar sokiem z cytryny.
  • Posyp owoce cukrem i skrobią ziemniaczaną, ale jeszcze nie mieszaj, by nie puściły za dużo soku.
  • Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na okrągły placek o średnicy ok. 35 cm. Przełóż go na papier do pieczenia wyłożony na blaszce do pieczenia.
  • Środek ciasta posyp mąką migdałową lub bułką tartą. Rozprowadź mąkę/bułkę pozostawiając 7-8 cm od krańca ciasta.
  • Wymieszaj owoce z mąką i cukrem i przełóż nadzienie na środek ciasta. Rozprowadź je pozostawiając 7-8 cm od krańca.
  • Zawiń boki ciasta na owoce i zlep je tak, by nic nie wyciekało. Posmaruj boki roztopionym masłem i posyp cukrem.
  • Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz ok. 40-45 minut.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: ciasto
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: ciasta, ciasto z owocami, crostata, galette, letnie ciasto, rabarbar, tarta, tarta rustykalna, truskawki

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Reklama

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl