Ta rustykalna tarta z rabarbarem i truskawkami, to zdecydowanie jedna z najlepszych tart, jakie kiedykolwiek zrobiłam. Jest po prostu obłędna! Każdy element się zgadza – idealnie kruche, maślane ciasto, duża ilość owoców, a całość harmonijnie uzupełnia się w słodko-kwaśnym smaku.
Po prostu tarta idealna.
Rustykalna tarta z rabarbarem i truskawkami – przepis szefa kuchni
Przepis na tę tartę rustykalną (zwaną też galette lub crostata) podpatrzyłam u jednego z moich cukierniczych guru, amerykańskiego cukiernika Davida Lebovitza.
David przez wiele lat pracował w słynnej restauracji Chez Panisse w Berkeley w Kalifornii, która uznawana jest za mekkę współczesnej kuchni kalifornijskiej. Od wielu lat prowadzi też bloga, który przynosi mi wiele pomysłów i inspiracji.


POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Tarta od niechcenia
Tarta rustykalna z rabarbarem i truskawkami chodziła za mną od dłuższego czasu. Podoba mi się taka francuska nonszalancja przy jej przygotowaniu.
Wkładanie ciasta do formy? Po co się tym przejmować. Dociążanie ciasta i nakłuwanie go widelcem? Żadna z tych czynności nie pojawia się w instrukcji przygotowania galette.
Tu liczy się minimum wysiłku przy maksimum smaku. A ten jest doprawdy niesamowity.


Rustykalna tarta z rabarbarem i truskawkami – idealny słodko-kwaskowy miks
W tej rustykalnej tarcie pojawia się jedno z moich ulubionych połączeń owocowych – słodkie, soczyste truskawki z kwaskowym rabarbarem. Póki trwa sezon na oba te produkty, korzystam, ile tylko mogę. Wszystkie dania przygotowane z połączenia tych dwóch składników charakteryzują się pięknym kolorem i wspaniałym smakiem.
Pół kilograma owoców
Owoców w przepisie jest naprawdę dużo – ponad pół kg. Może zastanawiacie się, czy nie ma problemów z wypływaniem soku podczas pieczenia. Otóż jest prosty, ale skuteczny sposób, by do tego nie doszło.
Przed wyłożeniem mieszanki truskawkowo-rabarbarowej na rozwałkowane ciasto, posypcie je mąką migdałową (tak radzi David) albo, jeśli akurat nie macie jej w kuchni – bułką tartą. Oba te produkty wchłoną nadmiar soków puszczanych przez owoce i albo nic w ogóle nie wycieknie z Waszego ciasta albo będzie to tylko odrobina, która nie będzie sabotować Waszego wypieku.



Sprawdź też inne pyszne przepisy na ciasta:
Odwrócone ciasto migdałowe z czerwonymi pomarańczami
Sernik z białą czekoladą i solonym karmelem
Proste ciasto czekoladowe z gruszkami
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Rustykalna tarta z rabarbarem i truskawkami
Składniki
Ciasto
- 230 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- ½ łyżeczki soli
- 115 g masła
- 6 łyżek lodowatej wody
Nadzienie
- 350 g rabarbaru
- 300 g truskawek
- sok z ½ cytryny
- 130 g cukru
- 1½ łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki migdałowej (albo bułki tartej)
Dodatkowo
- 1½ łyżki masła
- 1 łyżka grubego cukru
Kroki
Ciasto
- Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj cukier, sól, pokrojone w kostkę zimne masło oraz lodowatą wodę i szybko zagnieć na jednolitą masę (tak, żeby nie było grudek masła).
- Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
- Gdy ciasto się chłodzi, przygotuj nadzienie.
Nadzienie
- Rabarbar umyj i pokrój w ok. dwucentymetrowe kawałki. Przełóż do dużej miski.
- Truskawki opłucz i pokrój – mniejsze owoce na pół, większe w ćwiartki. Dołóż do rabarbaru.
- Polej truskawki i rabarbar sokiem z cytryny.
- Posyp owoce cukrem i skrobią ziemniaczaną, ale jeszcze nie mieszaj, by nie puściły za dużo soku.
- Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na okrągły placek o średnicy ok. 35 cm. Przełóż go na papier do pieczenia wyłożony na blaszce do pieczenia.
- Środek ciasta posyp mąką migdałową lub bułką tartą. Rozprowadź mąkę/bułkę pozostawiając 7-8 cm od krańca ciasta.
- Wymieszaj owoce z mąką i cukrem i przełóż nadzienie na środek ciasta. Rozprowadź je pozostawiając 7-8 cm od krańca.
- Zawiń boki ciasta na owoce i zlep je tak, by nic nie wyciekało. Posmaruj boki roztopionym masłem i posyp cukrem.
- Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz ok. 40-45 minut.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!