Rustykalna tarta z rabarbarem i truskawkami

Ta rustykalna tarta z rabarbarem i truskawkami, to zdecydowanie jedna z najlepszych tart, jakie kiedykolwiek zrobiłam. Jest po prostu obłędna! Każdy element się zgadza – idealnie kruche, maślane ciasto, duża ilość owoców, a całość harmonijnie uzupełnia się w słodko-kwaśnym smaku.

Po prostu tarta idealna.

Rustykalna tarta z rabarbarem i truskawkami – przepis szefa kuchni

Przepis na tę tartę rustykalną (zwaną też galette lub crostata) podpatrzyłam u jednego z moich cukierniczych guru, amerykańskiego cukiernika Davida Lebovitza.

David przez wiele lat pracował w słynnej restauracji Chez Panisse w Berkeley w Kalifornii, która uznawana jest za mekkę współczesnej kuchni kalifornijskiej. Od wielu lat prowadzi też bloga, który przynosi mi wiele pomysłów i inspiracji.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Tarta od niechcenia

Tarta rustykalna z rabarbarem i truskawkami chodziła za mną od dłuższego czasu. Podoba mi się taka francuska nonszalancja przy jej przygotowaniu.

Wkładanie ciasta do formy? Po co się tym przejmować. Dociążanie ciasta i nakłuwanie go widelcem? Żadna z tych czynności nie pojawia się w instrukcji przygotowania galette.

Tu liczy się minimum wysiłku przy maksimum smaku. A ten jest doprawdy niesamowity.

Rustykalna tarta z rabarbarem i truskawkami – idealny słodko-kwaskowy miks

W tej rustykalnej tarcie pojawia się jedno z moich ulubionych połączeń owocowych – słodkie, soczyste truskawki z kwaskowym rabarbarem. Póki trwa sezon na oba te produkty, korzystam, ile tylko mogę. Wszystkie dania przygotowane z połączenia tych dwóch składników charakteryzują się pięknym kolorem i wspaniałym smakiem.

Pół kilograma owoców

Owoców w przepisie jest naprawdę dużo – ponad pół kg. Może zastanawiacie się, czy nie ma problemów z wypływaniem soku podczas pieczenia. Otóż jest prosty, ale skuteczny sposób, by do tego nie doszło.

Przed wyłożeniem mieszanki truskawkowo-rabarbarowej na rozwałkowane ciasto, posypcie je mąką migdałową (tak radzi David) albo, jeśli akurat nie macie jej w kuchni – bułką tartą. Oba te produkty wchłoną nadmiar soków puszczanych przez owoce i albo nic w ogóle nie wycieknie z Waszego ciasta albo będzie to tylko odrobina, która nie będzie sabotować Waszego wypieku.

Sprawdź też inne pyszne przepisy na ciasta:

Odwrócone ciasto migdałowe z czerwonymi pomarańczami

Sernik z białą czekoladą i solonym karmelem

Proste ciasto czekoladowe z gruszkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto jogurtowe z malinami

5 na 4 głosów

Rustykalna tarta z rabarbarem i truskawkami

Ta rustykalna tarta z rabarbarem i truskawkami to prawdopodobnie najlepsza tarta jaką kiedykolwiek zrobicie. Masa owoców i idealnie kruche maślane ciasto to przepis na sukces.
Porcje 10 porcji
Całkowity czas przygotowania 2 godz.

Składniki

Ciasto

  • 230 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 115 g masła
  • 6 łyżek lodowatej wody

Nadzienie

  • 350 g rabarbaru
  • 300 g truskawek
  • sok z ½ cytryny
  • 130 g cukru
  • łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki migdałowej (albo bułki tartej)

Dodatkowo

  • łyżki masła
  • 1 łyżka grubego cukru

Kroki

Ciasto

  • Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj cukier, sól, pokrojone w kostkę zimne masło oraz lodowatą wodę i szybko zagnieć na jednolitą masę (tak, żeby nie było grudek masła).
  • Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
  • Gdy ciasto się chłodzi, przygotuj nadzienie.

Nadzienie

  • Rabarbar umyj i pokrój w ok. dwucentymetrowe kawałki. Przełóż do dużej miski.
  • Truskawki opłucz i pokrój – mniejsze owoce na pół, większe w ćwiartki. Dołóż do rabarbaru.
  • Polej truskawki i rabarbar sokiem z cytryny.
  • Posyp owoce cukrem i skrobią ziemniaczaną, ale jeszcze nie mieszaj, by nie puściły za dużo soku.
  • Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na okrągły placek o średnicy ok. 35 cm. Przełóż go na papier do pieczenia wyłożony na blaszce do pieczenia.
  • Środek ciasta posyp mąką migdałową lub bułką tartą. Rozprowadź mąkę/bułkę pozostawiając 7-8 cm od krańca ciasta.
  • Wymieszaj owoce z mąką i cukrem i przełóż nadzienie na środek ciasta. Rozprowadź je pozostawiając 7-8 cm od krańca.
  • Zawiń boki ciasta na owoce i zlep je tak, by nic nie wyciekało. Posmaruj boki roztopionym masłem i posyp cukrem.
  • Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz ok. 40-45 minut.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: ciasta, ciasto, ciasto kruche, ciasto na lato, ciasto z owocami, crostata, galette, letnie ciasto, proste ciasto, rabarbar, tarta, tarta rustykalna, truskawki
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu i dodaj tag #przepisynatalerzu!

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl