Rustykalna tarta z rabarbarem i truskawkami

Ta rustykalna tarta z rabarbarem i truskawkami, to zdecydowanie jedna z najlepszych tart, jakie kiedykolwiek zrobiłam. Jest po prostu obłędna!

Każdy element się zgadza – idealnie kruche, maślane ciasto, duża ilość owoców, a całość harmonijnie uzupełnia się w słodko-kwaśnym smaku.

Po prostu tarta idealna.

Rustykalna tarta z rabarbarem i truskawkami – przepis szefa kuchni

Przepis na tę tartę rustykalną (zwaną też galette lub crostata) podpatrzyłam u jednego z moich cukierniczych guru, amerykańskiego cukiernika Davida Lebovitza.

David przez wiele lat pracował w słynnej restauracji Chez Panisse w Berkeley w Kalifornii, która uznawana jest za mekkę współczesnej kuchni kalifornijskiej. Od wielu lat prowadzi też bloga, który przynosi mi wiele pomysłów i inspiracji. Ta rustykalna tarta z rabarbarem i truskawkami to mój wiosenny hit!

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Jak przygotować rabarbar do tarty?

Ta tarta rustykalna z rabarbarem i truskawkami pojawia się w moim domu kilkukrotnie, gdy tylko pojawia się sezon na to owoco-warzywo. Szalenie podoba mi się taka francuska nonszalancja przy jej przygotowywaniu.

Wkładanie ciasta do formy? Po co się tym przejmować. Dociążanie ciasta i nakłuwanie go widelcem? Żadna z tych czynności nie pojawia się w instrukcji przygotowania galette.

Nie musimy również specjalnie przygotowywać rabarbaru. Wystarczy go umyć, pokroić w kawałki i ułożyć na kruchym cieście.

Rabarbaru nie obieramy, nie parzymy i nie gotujemy, nie ma takiej potrzeby. Po upieczeniu będzie miękki, słodko-kwaśny i pięknie skarmelizowany.

Prosta rustykalna tarta z rabarbarem i truskawkami pełna owoców

Ta rustykalna tarta z rabarbarem i truskawkami jest naprawdę pełna owoców! W przepisie znajdziecie ich ponad pół kilograma!

Może zastanawiacie się, czy nie ma problemów z wypływaniem soku podczas pieczenia tarty. Otóż jest prosty, ale skuteczny sposób, by do tego nie doszło.

Przed wyłożeniem mieszanki truskawkowo-rabarbarowej na rozwałkowane ciasto, posypcie je:

  • mąką migdałową – tak radzi David
  • albo – jeśli akurat nie macie mąki migdałowej w kuchni – bułką tartą.

Oba te produkty wchłoną nadmiar soków puszczanych przez owoce i albo nic w ogóle nie wycieknie z Waszego ciasta albo będzie to tylko odrobina, która nie będzie sabotować Waszego wypieku.

Sprawdź też inne pyszne przepisy na ciasta z owocami:

Odwrócone ciasto migdałowe z czerwonymi pomarańczami

Proste ciasto czekoladowe z gruszkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto jogurtowe z malinami

Apfelkuchen. Proste ciasto z jabłkami

Rustykalna tarta z rabarbarem i truskawkami-508

Rustykalna tarta z rabarbarem i truskawkami

Ta rustykalna tarta z rabarbarem i truskawkami to prawdopodobnie najlepsza tarta jaką kiedykolwiek zrobicie. Masa owoców i idealnie kruche maślane ciasto to przepis na sukces.
5 na 5 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 2 godziny
Porcje: 10 porcji

Składniki 

Ciasto

  • 230 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 115 g masła
  • 6 łyżek lodowatej wody

Nadzienie

  • 350 g rabarbaru
  • 300 g truskawek
  • sok z ½ cytryny
  • 130 g cukru
  • łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki migdałowej (albo bułki tartej)

Dodatkowo

  • łyżki masła
  • 1 łyżka grubego cukru

Kroki

Ciasto

  • Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj cukier, sól, pokrojone w kostkę zimne masło oraz lodowatą wodę i szybko zagnieć na jednolitą masę (tak, żeby nie było grudek masła).
  • Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
  • Gdy ciasto się chłodzi, przygotuj nadzienie.

Nadzienie

  • Rabarbar umyj i pokrój w ok. dwucentymetrowe kawałki. Przełóż do dużej miski.
  • Truskawki opłucz i pokrój – mniejsze owoce na pół, większe w ćwiartki. Dołóż do rabarbaru.
  • Polej truskawki i rabarbar sokiem z cytryny.
  • Posyp owoce cukrem i skrobią ziemniaczaną, ale jeszcze nie mieszaj, by nie puściły za dużo soku.
  • Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na okrągły placek o średnicy ok. 35 cm. Przełóż go na papier do pieczenia wyłożony na blaszce do pieczenia.
  • Środek ciasta posyp mąką migdałową lub bułką tartą. Rozprowadź mąkę/bułkę pozostawiając 7-8 cm od krańca ciasta.
  • Wymieszaj owoce z mąką i cukrem i przełóż nadzienie na środek ciasta. Rozprowadź je pozostawiając 7-8 cm od krańca.
  • Zawiń boki ciasta na owoce i zlep je tak, by nic nie wyciekało. Posmaruj boki roztopionym masłem i posyp cukrem.
  • Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz ok. 40-45 minut.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: ciasta, ciasto, ciasto kruche, ciasto na lato, ciasto z owocami, crostata, galette, letnie ciasto, proste ciasto, rabarbar, tarta, tarta rustykalna, truskawki

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. 5 gwiazdek
    Tarta wyszła super!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl