Niemieckie, maślane, proste ciasto z jabłkami, czyli apfelkuchen, to przepyszny pomysł na szybki deser do kawy.
Ciasto jest wilgotne, puszyste, mocno maślane, z wyraźną, cytrusową nutą. Na wierzchu znajdziecie piękną dekorację przygotowaną z ćwiartek jabłek.
Apfelkuchen. Proste ciasto z jabłkami
Gdy słyszysz “ciasto z jabłkami“, zapewne myślisz – szarlotka! Nasz polski klasyk jest przepyszny, ale może być czaso- i pracochłonny. Apfelkuchen, czyli niemieckie, maślane ciasto z jabłkami, to zdecydowanie szybsza, ale równie smaczna alternatywa. To wilgotne i puszyste ciasto, z wyczuwalnym, cytrusowym aromatem, któremu charakter nadają pięknie pokrojone jabłka, ułożone na wierzchu.
Apflekuchen długo pozostaje świeże i świetnie sprawdzi się jako codzienne ciasto do kawy, ale też będzie pięknie się prezentować jako dekoracyjny deser na większe okazje, np. Wielkanoc.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Maślane proste ciasto z jabłkami, czyli jabłecznik od sąsiadów
Klasyczna polska szarlotka kojarzy się z warstwą jabłek (zazwyczaj tartych lub pokrojonych w cienkie plastry) otoczoną delikatnym, kruchym ciastem. Nasi sąsiedzi przygotowują natomiast to proste ciasto z jabłkami, któremu bliżej jest do jabłecznika, robionego zwyczajowo na cieście biszkoptowym.
Podstawą sukcesu apfelkuchen jest wilgotne, puszyste ciasto i soczyste jabłka. Polecam takie odmiany jak Jonagold, Jonaprince czy Ligol. Są dość twarde, mocno soczyste i pięknie zachowują swój kształt.
Ciasto ucierane a zakalec. Jak go uniknąć?
Ciasta ucierane, takie jak to proste ciasto z jabłkami, są obarczone ryzykiem zakalca. Ale uspokajam, nie musicie się go obawiać. Mam dla Was praktyczne wskazówki, dzięki którym ze spokojem będziecie wyjmować apfelkuchen z piekarnika.
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Kluczowa kwestia podczas przygotowywania ciasta ucieranego. Masło, jajka i owoce najlepiej wyjąć z lodówki na minimum 3 godziny przed rozpoczęciem przygotowywanie ciasta. Wiem, że niektóre źródła podają, że wystarczy 30 minut, by składniki doszły do temperatury pokojowej, ale po co ryzykować. Nawet jeśli produkty wydają się być ciepłe, w środku mogą mieć inną temperaturę.
Nie miksuj zbyt długo. Łączenie suchych i mokrych produktów powinno odbywać się jak najkrócej, tylko do połączenia składników. Mąkę wraz z pozostałymi suchymi składnikami staram się wmieszać ręcznie, by nie napowietrzyć niepotrzebnie masy. Intensywne miksowanie ciasta może sprawić, że ciasto pięknie urośnie podczas pieczenia, ale opadnie tuż po wyjęciu.
Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia. Jeśli Twój piekarnik pracuje normalnie (tzn. nie ma tendencji do przypalania lub niedopiekania), powstrzymaj się od zaglądania do ciasta i trzymaj się czasu pieczenia podanego w przepisie. Dopiero pod koniec sprawdź patyczkiem, czy Twoje proste ciasto z jabłkami jest upieczone i ewentualnie zostaw je w piekarniku na dodatkowe 5-10 minut.
Sprawdź też inne przepisy na proste ciasta z owocami:
Odwrócone ciasto migdałowe z czerwonymi pomarańczami
Rustykalna tarta ze śliwkami i morelami
Szybkie ciasto z brzoskwiniami
Ciasto z truskawkami i kruszonką
Proste ciasto czekoladowe z gruszkami
Proste ciasto z jabłkami. Apfelkuchen
Sprzęt
- Tortownica o średnicy 25 cm
Składniki
- 120 g masła w temperaturze pokojowej, pokrojonego w kostkę
- 3 jaja
- sok z 1½ cytryny + sok z ½ do skropienia pokrojonych jabłek
- 220 g mąki pszennej tortowej
- 120 g cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 duże jabłka
Kroki
- Jabłka obierz i przekrój na pół. Po obu stronach połówki jabłka ułóż patyczki o takiej samej grubości i pokrój jabłka w plastry w taki sposób, by nóż nie docierał do końca deski, tylko zatrzymywał się na tych patyczkach. Następnie przekrój połówkę na ćwiartki i skrop sokiem z cytryny. Powtórz z pozostałymi częściami jabłka.
- Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę.*
- Dodawaj jajko, jedno po drugim, każde dokładnie wmiksuj.
- Dodaj mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wmieszaj je silikonową szpatułką lub na niskich obrotach miksera. Na sam koniec dodaj sok z cytryny i krótko wymieszaj
- Dół tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
- Przełóż ciasto do tortownicy i ułóż na nim ćwiartki jabłka w regularnych odległościach.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp 175 stopni (góra-dół) i piecz 50-60 minut (do suchego patyczka).
- Gdy ciasto ostygnie, posyp je cukrem pudrem.
Wskazówki
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!
Inspiracja przepisu: Bon Apetit