Ciasto z truskawkami i kruszonką – proste i pyszne

Ciasto z truskawkami to punkt obowiązkowy na liście wypieków w maju i czerwcu. Jestem prawdziwą truskawkoholiczką, więc przygotowuję różne rodzaje ciasta – na biszkopcie, z kremem, drożdżowe. Jednak ten placek z kruszonką jest jedną z wersji, których wracam najczęściej.

Ciasto z truskawkami i kruszonką – ulubieniec całej rodziny

Ciasto z truskawkami i kruszonką przygotowuję co najmniej 3 razy w sezonie. To jedno z ulubionych ciast mojej rodziny. Wiecie, czym zaskarbiło sobie ich miłość?

Jest bajecznie proste w przygotowaniu. Nie ma tu żadnych skomplikowanych metod, przy których coś mogłoby pójść nie tak. Żadnego ubijania, łączenia, ultradelikatnego mieszania tak, żeby nie odpadła piana. Instrukcja przygotowania tego ciasta jest naprawdę dziecinnie prosta.

Krótka lista składników. Nie musicie jeździć do wyspecjalizowanych delikatesów w poszukiwaniu trudno dostępnych produktów. Masło, truskawki i cukier kupicie w każdym osiedlowym sklepiku. Dzięki temu możecie przygotować ciasto, kiedy tylko najdzie Was na to ochota.

Wszystkim smakuje. Naprawdę – to ciasto z truskawkami i kruszonką jedno z niewielu ciast, które smakuje każdemu, nawet tym, którzy zarzekają się, że nie przepadają za deserami. Mocno maślany smak, duża ilość truskawek i lekko orzechowa kruszonka smakują każdemu.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Ciasto z truskawkami i kruszonką

Truskawki – nasz rodzimy superfood

Truskawki to owoc, którego nie da się nie lubić. Są pyszne, pełne smaku i można je wykorzystać w rozmaitych przepisach. Oprócz walorów smakowych, truskawki mogą się też pochwalić szeregiem wartości odżywczych.

Poprawiają przemianę materii. Występujące w truskawkach pektyny wspomagają pracę jelit, a kwasy organiczne przyspieszają przemianę materii. Błonnik pomaga też zapobiegać rozwojowi raka jelita grubego.

Bogactwo witaminy C. W jednej szklance truskawek znajduje się aż 82 mg witaminy C, czyli 120% dziennego zapotrzebowania u dorosłych.

Dbają o układ odpornościowy. Truskawki zawierają kwas elagowy, który jest antyoksydantem, wspierającym układ odpornościowy.

W trosce o układ krwionośny. Truskawki zawierają również flawonoidy, które obniżają poziom cholesterolu i wpływają na zmniejszenie tendencji do powstawania zakrzepicy żylnej.

Co zrobić, by ciasto z truskawkami i kruszonką wyszło perefkcyjnie?

Jest jedna kluczowa zasada, o której należy pamiętać, żeby ciasto wyszło idealnie za każdym razem – wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Pamiętajcie więc o odpowiednio wczesnym wyjęciu z lodówki jajek, masła i ewentualnie truskawek, jeśli również przechowujecie je w chłodzie. Jeśli składniki będą miały równą temperaturę, nie musicie się martwić o to, że ciasto się zważy, nie wyrośnie, czy że owoce opadną na dół.

SPRAWDŹ TEŻ: Inne przepisy na słodkie wypieki znajdziesz w zakładce CIASTO

Ciasto z truskawkami i kruszonką
Oceń jako pierwszy/a

Ciasto z truskawkami i kruszonką

Pysznie maślane, mocno owocowe i bajecznie proste w wykonaniu ciasto z truskawkami.
Porcje 1 forma 25 x 30 cm
Całkowity czas przygotowania 2 godz.

Składniki

Ciasto

  • 200 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 130 g cukru
  • 5 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kruszonka

  • 80 g mąki pszennej
  • 60 g masła
  • 60 g blanszowanych migdałów
  • 50 g cukru pudru

Nadzienie owocowe

  • 550 g truskawek

Kroki

Ciasto

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną o proszek do pieczenia wymieszaj w misce.
  • W drugiej misce utrzyj miękkie masło z cukrem na gładką, jasną, puszystą masę.
  • Do masy maślanej dodawaj stopniowo jaja, cały czas ucierając.
  • Po dodaniu wszystkich jajek, zacznij powoli wsypywać, łyżka po łyżce mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj, aż masa będzie jednolita, gładka i dość gęsta.
  • Gotową masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Truskawki umyj usuń z nich szypułki. Większe owoce przekrój na pół.
  • Ułóż truskawki na wyłożonym do formy cieście. Układaj je gęsto, jedna obok drugiej.

Kruszonka

  • Wszystkie składniki na kruszonkę zmiksuj krótko w blenderze.
  • Wysyp kruszonkę na owoce.
  • Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz ok. 45 minut.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: ciasto
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: ciasto ucierane, ciasto z owocami, letnie ciasto, proste ciasto, truskawki

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl