Egipski sposób na upały. Karkade – mrożona herbata z hibiskusa
Orzeźwiająca? Tak. Zdrowa? Oczywiście. Pyszna? Jak najbardziej! Karkade, czyli aromatyczna, mrożona herbata z hibiskusa to wymarzony napój na ciepłe dni. Karkade – herbata z hibiskusa …
W domu możemy przygotować pyszne i zdrowe napoje. Z dzieciństwa pamiętacie zapewne kompot. W moim domu hitem był zawsze kompot z wiśni i kompot z truskawek. Miałam ogromne szczęście, bo moi dziadkowie mieli wielki ogród pełen domowych owoców i warzyw. Mogłam więc pójść 3 metry od domu, zerwać 2 kg truskawek, wrócić do kuchni i powiedzieć: „Mama, kompot chcę”. I kompot był :)
Sama wracam teraz do smaków dzieciństwa, ale staram się je nieco modyfikować i unowocześniać. Dobrym przykładem może być kompot z rabarbaru, który wzbogaciłam o aromat mięty i… cynamonu. Napój smakuje wyśmienicie i świetnie orzeźwia.
Odkąd mam dobry blender kielichowy eksperymentuję też z koktajlami i smoothie. Te napoje dobry sposób na szybki, pożywny posiłek w płynie, którym zapewnimy sobie zapas witamin i mikroelementów.
Orzeźwiająca? Tak. Zdrowa? Oczywiście. Pyszna? Jak najbardziej! Karkade, czyli aromatyczna, mrożona herbata z hibiskusa to wymarzony napój na ciepłe dni. Karkade – herbata z hibiskusa …
Niezależnie od tego, czy są upały, czy nie, pyszna woda z pomarańczą, cytryną i mięta to zawsze dobry pomysł na nawodnienie organizmu. Woda z pomarańczą …
Gdy termometr za oknem zbliża się do 30 stopni, warto zadbać o orzeźwienie i dobre nawodnienie organizmu. Dziś przygotowałam dla Was najciekawsze przepisy na orzeźwiające …
Upał nie daje żyć? Lemoniada z ogórkiem, cytryną i bazylią to ratunek na wysokie temperatury. Jest pyszna, zdrowa i bardzo prosta w przygotowaniu. W dni, …
Śpieszmy się kochać rabarbar, tak szybko odchodzi. Póki jednak jest, trzeba się z niego cieszyć i wykorzystywać gdzie się da. Jednym z pomysłów jest pyszny kompot …
Woda smakowa arbuz i mięta to jedna z moich ulubionych wariacji w ciepłe dni. Arbuz to jeden z tych owoców, które najbardziej kojarzą mi się …
Kompot to dla mnie smak dzieciństwa. Gdy byłam małym grzdylem mama lub babcia prawie codziennie gotowały kompot z domowych truskawek, wiśni, śliwek. Kompot z rabarbaru …