Lemoniada z ogórkiem, cytryną i bazylią

537

Upał nie daje żyć? Lemoniada z ogórkiem, cytryną i bazylią to ratunek na wysokie temperatury. Jest pyszna, zdrowa i bardzo prosta w przygotowaniu.

lemoniada z ogórkiem

W dni, czyli kiedy temperatura zdecydowanie przekracza 20 stopni, muszę mieć przygotowaną jakąś pyszną wodę. Oczywiście, piję też klasyczną wodę mineralną, bez żadnych dodatków, ale wolę domowe lemoniady, które mają w sobie tę nutkę smaku i dodatkowego orzeźwienia, które za tym idzie.

lemoniada z ogórkiem

Połączenie ogórka i cytryny to gwarancja orzeźwienia i potrzebnego w upały nawodnienia. Przygotowując taką lemoniadę, masz gwarancję, że dostarczasz tylko zdrowych składników. Jeśli zdarzało Ci się kupować gotowe wody smakowe, muszę Cię zmartwić – są dosładzane równie mocno co popularne napoje gazowane. Nie warto wypijać dodatkowej szklanki cukru w ciągu dnia, jeśli można szybko przygotować taki pyszny napój jak ta lemoniada z ogórkiem i cytryną.

Reklama
lemoniada z ogórkiem

SPRAWDŹ TEŻ: Przepisy na inne pyszne lemoniady i nie tylko znajdziesz w zakładce NAPOJE.


Lemoniada z ogórkiem, cytryną i bazylią to samo zdrowie

Dlaczego warto poświęcić dosłownie 10 minut na przygotowanie orzeźwiającej, domowej lemoniady? Bo mamy okazję dostarczyć organizmowi wielu potrzebnych witamin i mikroelementów. Jak to wygląda w przypadku tego przepisu?

  • Ogórek. To warzywo w ponad 96 procentach składa się z wody, ale kryje też w sobie zaskakujące właściwości zdrowotne. Jest bowiem bogaty w kukurbitacyny, czyli substancje nazywane potocznie „pogromcami pasożytów”.
  • Cytryna jest natomiast źródłem witamin z grupy B, magnezu, sodu, potasu oraz żelaza. Pobudza też produkcję enzymów trawiennych i przyspiesza tym samym procesy trawienne, dzięki czemu ma pozytywny wpływ na oczyszczanie organizmu.
  • Bazylia również zwiększa wydzielanie soków trawiennych i pozytywnie wpływa na przemianę materii. Natomiast dzięki właściwościom przeciwzapalnym warto ją spożywać jako środek wspomagający leczenie infekcji.
lemoniada z ogórkiem

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Reklama

Lemoniada z ogórkiem, cytryną i bazylią

Orzeźwiający napój z dodatkiem bazylii, idealny na upalne dni.
Porcje 1 dzbanek
Całkowity czas przygotowania 10 min.

Sprzęt

  • 1 dzbanek o pojemności 1,5 litra

Składniki

  • 4 ogórki gruntowe
  • 2 duże cytryny
  • duża garść świeżej bazylii
  • 1 łyżka miodu
  • 1,5 litra wody

Kroki

  • Ogórki obierz i pokrój w plastry. Przełóż do dzbanka.
  • Cytryny sparz gorącą wodą. Półtorej cytryny pokrój w plastry i przełóż do dzbanka, a z pozostałej połówki wyciśnij sok i też wlej do dzbanka.
    lemoniada z ogórkiem
  • Umyj dokładnie liście bazylii, potrzyj je nieco w palcach, by wydobyć aromat i dołóż do cytryn i ogórków.
  • Wlej wodę i dodaj miód. Dokładnie wymieszaj.

Rady

  • Jeśli nie masz miodu, możesz dosłodzić lemoniadę ksylitolem, syropem klonowym albo tradycyjnie – cukrem.
  • Użyj swojej ulubionej wody – gazowanej, niegazowanej, źródlanej, z dzbanka filtrującego. Dostosuj przepis do swoich preferencji.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: napoje
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: cytryna, lemoniada, napój na lato, napoje, ogórek, orzeźwiający napój, woda smakowa

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Reklama
Reklama

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!