Koktajl z truskawek i borówek z kefirem to pyszny, orzeźwiający napój na upalne dni. Taki koktajl jest smaczny, pożywny i zdrowy, a dzięki dodatkowi otrębów i masła orzechowego może z powodzeniem zastąpić śniadanie lub lunch.
Świetnie sprawdzi się też jako posiłek po treningu – zaspokoi głód i doda energii.
Jak zrobić koktajl z truskawek i borówek z kefirem?
Kiedy temperatura zaczyna przekraczać rozsądną barierę 25 stopni Celsjusza, chyba większość z nas może zaobserwować u siebie spadek apetytu. Gotowanie i pieczenie ograniczamy do minimum, a jedzenie im lżejsze i zimniejsze, tym lepsze.
Na taką właśnie pogodę idealne są lekkie, koktajle z owocami, takie jak ten koktajl z truskawek i borówek z kefirem. Ich przygotowanie zajmuje często nie dłużej niż 10 minut, a z odpowiednimi dodatkami mogą zastąpić normalny posiłek w ciągu dnia.
![Koktajl z truskawek i borówek z kefirem](https://na-talerzu.pl/wp-content/uploads/2022/07/Koktajl-truskawkowo-borowkowy-na-kefirze-2146-1200x1800.jpg)
![Koktajl z truskawek i borówek z kefirem](https://na-talerzu.pl/wp-content/uploads/2022/07/Koktajl-truskawkowo-borowkowy-na-kefirze-2141-1200x1800.jpg)
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Koktajl z truskawek i borówek. Na zdrowie!
Żeby przygotować pyszny, pożywny orzeźwiający koktajl z truskawek i borówek potrzebujemy zaledwie 5 składników.
Owoce. Koktajl to idealny sposób na dodanie bonusowej porcji witamin do naszego dziennego jadłospisu. Można oczywiście wykorzystać tylko jeden rodzaj owoców, ale moim zdaniem zdecydowanie lepiej smakują miksy z 2-3 rodzajów owoców. Stąd pomysł na jeden z moich ulubieńców, czyli koktajl z truskawek i borówek z kefirem.
Kefir. Rodzimy superfood, który działa cuda dla brzucha. Ma niewiele kalorii i cukru, za to znajdziemy w nim dużo białka. Jest uznawany za jeden z najskuteczniejszych, naturalnych probiotyków – spożywanie kefiru wspomaga leczenie procesów zapalnych jelit, w tym zespołu jelita drażliwego.
Otręby. Ze względu na wysoką zawartość błonnika, otręby pozostawiają na dłużej uczucie sytości.
Masło orzechowe. Zdrowy tłuścioch, który w umiarkowanej ilości niesie ze sobą same korzyści. Dodając masło orzechowe (z orzechów ziemnych, migdałów, itp.) zwiększamy kaloryczność porcji koktajlu i zawartość białka, dzięki czemu napój jest bardziej sycący.
Słodziło. Jeśli owoce są super słodkie, można je pominąć, ale dla aromatu polecam dodać kilka kropel syropu klonowego, miodu lub syropu daktylowego.
![Koktajl z truskawek i borówek z kefirem](https://na-talerzu.pl/wp-content/uploads/2022/07/Koktajl-truskawkowo-borowkowy-na-kefirze-2143-1200x1800.jpg)
![Koktajl z truskawek i borówek z kefirem](https://na-talerzu.pl/wp-content/uploads/2022/07/Koktajl-truskawkowo-borowkowy-na-kefirze-2148-1200x1800.jpg)
Sprawdź też inne pomysły na orzeźwiające napoje:
Lemoniada z pomarańczą, cytryną i miętą
Ice tea – cytrynowa mrożona herbata
![Koktajl z truskawek i borówek z kefirem](https://na-talerzu.pl/wp-content/uploads/2022/07/Koktajl-truskawkowo-borowkowy-na-kefirze-2144-300x300.jpg)
Koktajl truskawkowo-borówkowy z kefirem
Składniki
- 1 litr kefiru
- 200 g truskawek
- 200 g borówek
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
- 3 łyżki otrębów
Kroki
- Truskawki oczyść z szypułek.
- Owoce przełóż na durszlak i opłucz pod bieżącą wodą.
- Dodaj wszystkie składniki do blendera i zmiksuj. Przelej do szklanek.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!