Buddha bowl z pieczonymi batatami i czarną fasolą

Buddha bowl z pieczonymi batatami i czarną fasolą to jeden z tych przepisów, za które podziękuje nam nasze zdrowie. To pyszny pomysł na lunch do pracy czy pożywną kolację – kolorowy, pełny witamin i zdrowego błonnika.

Co to jest buddha bowl?

Kolorowe michy pełne warzyw i zdrowych ziaren pojawiły się kilka lat temu w menu restauracji promujących zdrowe odżywianie. Na początku były znane jako Macro Bowl, czyli makrobiotyczne miski, ale niedługo przylgnęło do nich nowe określenie – Buddha Bowl – czyli miski Buddy.

Zmiana ta nastąpiła pod wpływem nowego trendu żywieniowego o nazwie dieta Buddy. Jej autorzy przybliżyli szerszej publiczności teorie na temat tego, w jaki sposób żywił się sam Budda. Jak się okazuje oryginalna miska Buddy, to była miska, do której mieszkańcy wiosek wrzucali resztki jedzenia, którymi mogli podzielić się z Buddą. A że były to przede wszystkim zboża, ziarna i warzywa, to nazwa była bardzo adekwatna do tego, co wcześniej nazywało się Macro Bowl.

Ot i cała historia 😉

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Buddha bowl – podstawowe składniki

Buddha bowl zazwyczaj zawiera w sobie składniki z poniższych grup:

  • Gotowane/pieczone warzywa – tym przypadku mamy pieczone bataty.
  • Surowe warzywa – tu postawiłam na kolor czerwony w postaci papryki i pomidorów
  • Zielenina – świetnie sprawdzą się roszponka, świeża bazylia i kolendra
  • Ziarna – quinoa (komosa ryżowa) to sprawdzony superfood, który wyróżnia się orzechowym smakiem
  • Strączkowe – w tym buddha bowl króluje czarna fasola

Buddha bowl z pieczonymi batatami i czarną fasolą – pomysł lunch lub kolację

Taki zdrowe michy można przygotowywać z wieloma produktami, ale jedną z moich ulubionych kombinacji jest buddha bowl z pieczonymi batatami i czarną fasolą. Pożywna fasola i słodkie bataty pojawiają się tu w towarzystwie soczystych pomidorów malinowych, kruchej papryki, intensywnej, czerwonej cebuli i delikatnej komosy ryżowej.

Wszystkie te składniki łączy w całość absolutnie obłędny dressing na bazie tahini i miodu. Jest super prosty do zrobienia, a dodaje +50 pkt do smaku!

Taka kombinacja łączy w sobie wiele smaków i tekstur, które idealnie się uzupełniają.

Buddha bowl z pieczonymi batatami i czarną fasolą to też wyjątkowe zdrowotne kombo – mnóstwo witamin, bogactwo makroelementów i dużo błonnika dla dobrego trawienia. Posiłek idealny!

Sprawdź też inne zdrowe przepisy na lunch:

Gofry wytrawne FIT z wędzonym łososiem

Orkiszowa focaccia z wędzonym łososiem i twarogiem

Pełnoziarnista tarta z cukinią i kozim serem

Sałatka grecka Horiatiki

Pasta z awokado i tuńczyka

Oceń jako pierwszy/a

Buddha bowl z pieczonymi batatami i czarną fasolą

Buddha bowl z pieczonymi batatami i czarną fasolą to pyszna propozycja na zdrowy lunch do pracy czy bardzo pożywne śniadanie.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 1 godz.

Składniki

  • 800 g batatów
  • 1 puszka czarnej fasoli
  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 1 papryka czerwona
  • 2 duże pomidory malinowe
  • ½ czerwonej cebuli
  • 100 g roszponki lub rukoli
  • świeża bazylia
  • świeża kolendra
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól, pieprz
  • sezam do posypania

Dressing tahini

  • ¼ szklanki tahini
  • 1 łyżka miodu
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki gorącej wody

Kroki

Bataty

  • Bataty obierz i pokrój w dużą kostkę. Przełóż do miski.
  • Wlej 2 łyżki oleju, dodaj kumin, posyp delikatnie solą. Wymieszaj.
  • Przełóż bataty na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i rozłóż równomiernie.
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez 25-30 minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione.

Komosa ryżowa

  • Komosę ryżową przepłucz dokładnie pod bieżącą zimną wodą.
  • Przełóż ją do garnka i zalej 2 szklankami zimnej wody. Posól.
  • Gotuj na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż quinoa wchłonie cały płyn.

Dressing tahini

  • Połącz wszystkie składniki w misce/wysokim kubku i wymieszaj. Dodaj 1-2 łyżki wody więcej, jeśli sos jest zbyt gęsty.

Pozostałe składniki

  • Fasolę przełóż na sitko i przepłucz zimną wodą.
  • Pomidory pokrój w ósemki lub w kostkę, paprykę pokrój w długie słupki.
  • Cebulę pokrój w piórka.

Połączenie

  • Gdy bataty i quinoa ostygną, ułóż je na talerzach razem z fasolą, pomidorami, papryką, cebulą, roszponką i bazylią.
  • Polej dressingiem tahini, posyp świeżą kolendrą i czarnym sezamem.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: brunch, kolacja, lunch
Kuchnia: amerykańska
Słowo kluczowe: bataty, buddha bowl, czarna fasola, fit przepis, fit śniadanie, komosa ryżowa, lunch, lunch do pracy, macro bowl, pieczone bataty, pomidory, pomysł na zdrowe śniadanie, quinoa, zdrowa kolacja, zdrowe jedzenie, zdrowe śniadanie, zdrowy lunch, zdrowy przepis
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu i dodaj tag #przepisynatalerzu!

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2022. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl