Sałatka z fetą, ciecierzycą i batatami z sosem tahini to pyszny pomysł na zdrowe śniadanie czy lunch, który zachwyci Cię smakiem.
Wszystkie składniki idealnie się uzupełniają – lekko słony ser feta, chrupiąca, lekko pikantna cieciorka, delikatne, słodkawe pieczone bataty, marynowana cebulka, świeża mięta, aromat zataru i lekki jogurtowy sos z tahini. To absolutne niebo w gębie!
Sałatka z fetą, ciecierzycą i batatami z sosem tahini
Na śniadanie, do lunchboxu do pracy czy na kolację ze znajomymi – ta sałatka z fetą, ciecierzycą i batatami z sosem tahini sprawdzi się na każdą okazję. Bataty i ciecierzycę możesz przygotować wieczór wcześniej, żeby zaoszczędzić czas. Jogurtowy dressing z tahini też może poczekać w słoiczku w lodówce, podobnie jak marynowana czerwona cebulka.
W dniu podania połącz wcześniej wymienione składniki z poszarpaną sałatą i posiekanymi, świeżymi ziołami i uzyskasz w ten sposób przepyszny, zdrowy i pożywny posiłek.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Wyższy level smaku sałatki, czyli potęga ziół
Podstawowe składniki tej sałatki, czyli feta, cieciorka i bataty same w sobie są pyszne, ale dopiero świeże zioła i przyprawy sprawiają, że to danie to prawdziwa eksplozja smaków. A co konkretnie?
Za’atar. Jedno z moich odkryć ostatnich lat. Pełna aromatu mieszanka przypraw, charakterystyczna dla kuchni Lewantu, czyli krajów wschodniego azjatyckiego wybrzeża Morza Śródziemnego. Jego podstawą są sumak, tymianek i prażony, biały sezam. Ma orzechowo-ziołowy aromat.
Różana harissa. Kupiona przeze mnie kiedyś, jako słoiczek z gatunku „jeszcze nie wiem, jak ale na pewno to wykorzystam”, okazał się tu strzałem w dziesiątkę. To intensywna, wyrazista przyprawa przygotowana na bazie papryczki chili, czerwonej papryki i płatków róży. Pikantna, ale nie palącą, z cudownym, kwiatowym aromatem.
Świeża mięta. Świeże zioła wyniosą każde danie na wyższy poziom smaku. Liście aromatycznej mięty pieprzowej, sprawiają, że ta sałatka z fetą, ciecierzycą i batatami z sosem tahini nabiera wyjątkowej lekkości.
Sałatka z fetą, batatem i ciecierzycą z sosem tahini – wskazówki i zamienniki
- Sałatę rzymską możesz zastąpić sałatą masłową
- Zamiast ogórka możesz użyć łodygi selera naciowego
- Czerwoną cebulę z powodzeniem zastąpisz białą cebulą
- Jeśli nie masz za’ataru w kuchni, użyj oregano (bardzo mocno polecam jednak za’atar)
- Zamiast różanej harissy możesz użyć zwykłej
Sprawdź też inne pyszne pomysły na sałatki:
Buddha bowl z pieczonymi batatami i czarną fasolą
Sałatka z makreli z burakiem, komosą ryżową i dressingiem z rzodkiewki
Sałatka z grillowanymi brzoskwiniami, szynką parmeńską i burratą
Sałatka z tortellini i mozzarellą
Sillsalad – szwedzka sałatka śledziowa z burakiem
Sałatka z fetą, ciecierzycą i batatami z sosem tahini
Składniki
- 3 bataty
- 2½ łyżeczki za'ataru
- 1 czerwona cebula
- 1 cytryna
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 łyżeczka harissy różanej
- 1 ogórek
- 1 garść świeżych liści mięty posiekanych
- 100 g sera feta
- 1 główka sałaty rzymskiej
Sos tahini
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka tahini
- ½ cytryny
Dodatkowo
- sól, świeżo zmielony pieprz
- oliwa
Kroki
- W miseczce lub w słoiku wymieszaj składniki na sos: jogurt, tahini, sok z ½ cytryny, sól i świeżo zmielony pieprz.4 łyżki jogurtu greckiego, 1 łyżka tahini, ½ cytryny, sól, świeżo zmielony pieprz
- Cebulę pokrój w cienkie piórka i przełóż do miseczki. Dodaj sok wyciśnięty z 1 cytryny, wymieszaj i odstaw.1 czerwona cebula, 1 cytryna
- Ogórka umyj i przekrój wzdłuż na dwie części. Usuń pestki i pokrój ogórka w plastry.
- Odcedź ciecierzycę i przełóż do miski. Dodaj 1 łyżkę oliwy i harissę, wymieszaj.1 puszka ciecierzycy, 1 łyżeczka harissy różanej
- Bataty obierz i pokrój w kostkę, przełóż do miski. Dodaj 2 łyżki oliwy, za'atar i dopraw solą. Dokładnie wymieszaj i przełóż na blachę do pieczenia.3 bataty, 2½ łyżeczki za'ataru
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 °C i piecz przez 25 minut.
- Po tym czasie przesuń bataty na jedną stronę blach, a na drugą wysyp ciecierzycę. Piecz dodatkowe 10-15 minut, aż ciecierzyca będzie chrupiąca, a bataty miękkie. Odstaw do ostygnięcia.1 ogórek
- Na talerzu ułóż posiekaną sałatę, na niej ułóż bataty, cieciorkę, ogórka i wyjętą z zalewy cebulę. Posyp pokruszoną fetą i świeżo posiekaną miętą. Polej sosem.100 g sera feta, 1 główka sałaty rzymskiej, 1 garść świeżych liści mięty
Inspiracja: delicious magazine
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!