Sałatka z fetą, ciecierzycą i batatami z sosem tahini

Sałatka z fetą, ciecierzycą i batatami z sosem tahini to pyszny pomysł na zdrowe śniadanie czy lunch, który zachwyci Cię smakiem.

Wszystkie składniki idealnie się uzupełniają – lekko słony ser feta, chrupiąca, lekko pikantna cieciorka, delikatne, słodkawe pieczone bataty, marynowana cebulka, świeża mięta, aromat zataru i lekki jogurtowy sos z tahini. To absolutne niebo w gębie!

Sałatka z fetą, batatem i ciecierzycą z sosem tahini

Sałatka z fetą, ciecierzycą i batatami z sosem tahini

Na śniadanie, do lunchboxu do pracy czy na kolację ze znajomymi – ta sałatka z fetą, ciecierzycą i batatami z sosem tahini sprawdzi się na każdą okazję. Bataty i ciecierzycę możesz przygotować wieczór wcześniej, żeby zaoszczędzić czas. Jogurtowy dressing z tahini też może poczekać w słoiczku w lodówce, podobnie jak marynowana czerwona cebulka.

W dniu podania połącz wcześniej wymienione składniki z poszarpaną sałatą i posiekanymi, świeżymi ziołami i uzyskasz w ten sposób przepyszny, zdrowy i pożywny posiłek.

Sałatka z fetą, batatem i ciecierzycą z sosem tahini

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Wyższy level smaku sałatki, czyli potęga ziół

Podstawowe składniki tej sałatki, czyli feta, cieciorka i bataty same w sobie są pyszne, ale dopiero świeże zioła i przyprawy sprawiają, że to danie to prawdziwa eksplozja smaków. A co konkretnie?

Za’atar. Jedno z moich odkryć ostatnich lat. Pełna aromatu mieszanka przypraw, charakterystyczna dla kuchni Lewantu, czyli krajów wschodniego azjatyckiego wybrzeża Morza Śródziemnego. Jego podstawą są sumak, tymianek i prażony, biały sezam. Ma orzechowo-ziołowy aromat.

Różana harissa. Kupiona przeze mnie kiedyś, jako słoiczek z gatunku „jeszcze nie wiem, jak ale na pewno to wykorzystam”, okazał się tu strzałem w dziesiątkę. To intensywna, wyrazista przyprawa przygotowana na bazie papryczki chili, czerwonej papryki i płatków róży. Pikantna, ale nie palącą, z cudownym, kwiatowym aromatem.

Świeża mięta. Świeże zioła wyniosą każde danie na wyższy poziom smaku. Liście aromatycznej mięty pieprzowej, sprawiają, że ta sałatka z fetą, ciecierzycą i batatami z sosem tahini nabiera wyjątkowej lekkości.

Sałatka z fetą, batatem i ciecierzycą z sosem tahini

Sałatka z fetą, batatem i ciecierzycą z sosem tahini – wskazówki i zamienniki

  • Sałatę rzymską możesz zastąpić sałatą masłową
  • Zamiast ogórka możesz użyć łodygi selera naciowego
  • Czerwoną cebulę z powodzeniem zastąpisz białą cebulą
  • Jeśli nie masz za’ataru w kuchni, użyj oregano (bardzo mocno polecam jednak za’atar)
  • Zamiast różanej harissy możesz użyć zwykłej
Sałatka z fetą, batatem i ciecierzycą z sosem tahini

Sprawdź też inne pyszne pomysły na sałatki:

Buddha bowl z pieczonymi batatami i czarną fasolą

Sałatka z makreli z burakiem, komosą ryżową i dressingiem z rzodkiewki

Sałatka z grillowanymi brzoskwiniami, szynką parmeńską i burratą

Sałatka z tortellini i mozzarellą

Sillsalad – szwedzka sałatka śledziowa z burakiem

Sałatka z fetą, batatem i ciecierzycą z sosem tahini

Sałatka z fetą, ciecierzycą i batatami z sosem tahini

Ta sałatka z fetą, batatem i ciecierzycą z sosem tahini to prawdziwa petarda smaków! Idealnie sprawdzi się na lunch w pracy czy kolację ze znajomymi.
5 na 1 głos
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 45 min.
Porcje: 4 porcje

Składniki 

  • 3 bataty
  • łyżeczki za'ataru
  • 1 czerwona cebula
  • 1 cytryna
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 łyżeczka harissy różanej
  • 1 ogórek
  • 1 garść świeżych liści mięty posiekanych
  • 100 g sera feta
  • 1 główka sałaty rzymskiej

Sos tahini

  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka tahini
  • ½ cytryny

Dodatkowo

  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • oliwa

Kroki

  • W miseczce lub w słoiku wymieszaj składniki na sos: jogurt, tahini, sok z ½ cytryny, sól i świeżo zmielony pieprz.
    4 łyżki jogurtu greckiego, 1 łyżka tahini, ½ cytryny, sól, świeżo zmielony pieprz
  • Cebulę pokrój w cienkie piórka i przełóż do miseczki. Dodaj sok wyciśnięty z 1 cytryny, wymieszaj i odstaw.
    1 czerwona cebula, 1 cytryna
  • Ogórka umyj i przekrój wzdłuż na dwie części. Usuń pestki i pokrój ogórka w plastry.
  • Odcedź ciecierzycę i przełóż do miski. Dodaj 1 łyżkę oliwy i harissę, wymieszaj.
    1 puszka ciecierzycy, 1 łyżeczka harissy różanej
  • Bataty obierz i pokrój w kostkę, przełóż do miski. Dodaj 2 łyżki oliwy, za'atar i dopraw solą. Dokładnie wymieszaj i przełóż na blachę do pieczenia.
    3 bataty, 2½ łyżeczki za'ataru
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 °C i piecz przez 25 minut.
  • Po tym czasie przesuń bataty na jedną stronę blach, a na drugą wysyp ciecierzycę. Piecz dodatkowe 10-15 minut, aż ciecierzyca będzie chrupiąca, a bataty miękkie. Odstaw do ostygnięcia.
    1 ogórek
  • Na talerzu ułóż posiekaną sałatę, na niej ułóż bataty, cieciorkę, ogórka i wyjętą z zalewy cebulę. Posyp pokruszoną fetą i świeżo posiekaną miętą. Polej sosem.
    100 g sera feta, 1 główka sałaty rzymskiej, 1 garść świeżych liści mięty
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: kolacja, lunch
Kuchnia: śródziemnomorska
Słowo kluczowe: bataty, ciecierzyca, feta, sałatka, sałatka bez majonezu, sałatka do pracy, sałatka na imprezę, sałatka na kolację, sałatka na wieczór, sałatka śródziemnomorska, sałatka z batatami, sałatka z fetą

Inspiracja: delicious magazine

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl