Frytki do obiadu? Zapomnijcie o tym. Gdy raz zjecie łososia z ryżem kalafiorowym z dodatkiem cukinii, już nigdy nie wrócicie do klasycznych dodatków do rybnych obiadów.
Łosoś z ryżem kalafiorowym z cukinią to rewelacyjny pomysł na zdrowy, niskokaloryczny obiad bez węglowodanów.
Król łosoś
Łososia mogę jeść pod każdą postacią – pieczonego, smażonego, grillowanego, w burgerach, w zapiekankach. W każdej wersji jest fantastyczny i potrzebuje naprawdę niewiele, by być pysznym.
W sklepach możemy znaleźć kilka odmian tej ryby. Do najpopularniejszych należą na pewno hodowlany łosoś norweski i dzikie łososie: atlantycki i pacyficzny.
Wybierając rybę w sklepie warto zwrócić uwagę, jaką odmianę kupujemy, bo różnią się one pod wieloma względami. Za najzdrowszą odmianę uważa się łososia pacyficznego złowionego w rejonach Alaski. Może on pochwalić się najmniejszą zawartością metali ciężkich. Ponadto jest tu też największa szansa, że trafimy na rybę ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC.
Gorzej prezentuje się łosoś atlantycki, u którego wykryto najwyższe stężenia szkodliwych toksyn ze wszystkich gatunków. Jest jednak niewielka szansa, że spotkacie go w sklepie, bo jest gatunkiem limitowanym, ze ściśle określoną wielkością połowów.
Najwygodniejszą opcją jest łosoś norweski, ze względu na dużą dostępność w sklepach i najbardziej przystępną cenę.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Łosoś z ryżem kalafiorowym z cukinią – fit obiad bez węglowodanów
Kiedy czuję, że spodnie coraz trudniej się dopinają, zaczynam zwracać większą uwagę na to, co jem. Nie przechodzę na modne diety, typu paleo czy keto, ale staram się szukać sposobów na dostarczenie mojemu organizmowi nieco mniejszej ilości kalorii niż zazwyczaj.
Korzystam wtedy chętnie z różnego rodzaju zdrowych, niskokalorycznych zamienników. Klasyczny makaron zastępuję tagliatelle z cukinii, zamiast tradycyjnego chrupiącego ciasta pizzy, przygotowuję oszukany spód z kalafiora.
Oba wspomniane warzywa wykorzystałam też do przygotowania “ryżu” z kalafiora, który zastąpił mi klasyczny ryż lub pieczone ziemniaki, często pojawiające się w mojej kuchni jako dodatek do dań rybnych.
Przygotowanie takiego zdrowego zamiennika jest bardzo proste. Świeżego kalafiora czyścimy, kroimy w drobne kawałki i blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji, czyli à la ryż. Podsmażamy go następnie z cebulą, cukinią, doprawiamy solą, pieprzem i parmezanem i gotowe!
Łosoś z ryżem kalafiorowym z cukinią – samo zdrowie
Łosoś z ryżem kalafiorowym z cukinią to idealny obiad dla wszystkich dbających nie tylko o wagę, ale też po prostu o swoje zdrowie.
Łosoś należy do kategorii ryb tłustych, więc może się pochwalić dużą zawartością korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych Omega-3. Jest też bogaty w białko oraz witaminy A, D i E.
Kalafior natomiast zawiera przeciwutleniacze z grupy izotiocyjanów, które neutralizują działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za rozwój nowotworów. Cukinia zaś może się pochwalić obecnością dużej ilości potasu, żelaza, magnezu oraz witamin C, K i beta-karotenu.
Sprawdź też inne pomysły na niskokaloryczny obiad:
Wege klopsiki z fasoli w sosie pomidorowym
Pomidorowe risotto Jamiego Olivera
Papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i pieczarkami
Kurczak z harissą morelową i batatami
Łosoś z ryżem kalafiorowym z cukinią
Składniki
- 500 g filetu z łososia ze skórą
- 1 kalafior
- 1 duża cukinia
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 30 g parmezanu
- garść natki pietruszki
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Kroki
- Łososia oczyść z ości i podziel na 4 porcje. Posyp delikatnie solą i skrop sokiem z cytryny.
- Kalafiora oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do blendera i zmiksuj do osiągnięcia konsystencji przypominającej ryż/kaszę.
- Cebulę i cukinię pokrój w kostkę. Posiekaj drobno czosnek.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane i wrzuć cebulę na średnim ogniu. Gdy zmięknie, dodaj do niej czosnek i cukinię. Smaż przez 3 minuty.
- Wrzuć na patelnię kalafiora, zmniejsz ogień, dodaj sól i pieprz i smaż przez 7-8 minut.
- W międzyczasie rozgrzej patelnię grillową i połóż na niej kawałki łososia (skórą do dołu). Smaż przez 3-4 minuty, po czym przekręć i smaż jeszcze 2-3 minuty.
- Dodaj do kalafiora starty parmezan i posiekaną natkę pietruszki.
- Wyłóż ryż z kalafiora na talerz, połóż na nim łososia i jeszcze raz skrop cytryną.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!