Łosoś z ryżem kalafiorowym z cukinią

1K

Frytki do obiadu? Zapomnijcie o tym. Gdy raz zjecie łososia z ryżem kalafiorowym z dodatkiem cukinii, już nigdy nie wrócicie do klasycznych dodatków do rybnych obiadów.

łosoś z ryżem kalafiorowym

Król łosoś

Łososia mogę jeść pod każdą postacią – pieczonego, smażonego, grillowanego, w burgerach, w zapiekankach. W każdej wersji jest pyszny i potrzebuje naprawdę niewiele, by być pysznym.

Ostatnio udało mi się dostać 2 piękne filety z łososia i wiedziałam, że nie mogą zginąć w zapiekance, burgerach czy zupie, tylko potrzebują odpowiedniej prezentacji. Czyli w wypadku tej ryby – najprostszej.

Reklama
łosoś z ryżem kalafiorowym

Łosoś był tak dobrej jakości, że aż szkoda było mi go marynować czy zatapiać w sosach. Postanowiłam więc dać pierwszeństwo smakowi samej ryby. Łososia oczyściłam z dosłownie kilku małych ości, które wypatrzyłam, skropiłam go sokiem z cytryny i lekko posoliłam. I tyle. Gdy mamy do czynienia z produktem z natury aromatycznym, nie potrzeba wielu dodatków.

Łosoś z ryżem kalafiorowym z cukinią – szybki fit obiad

Kiedy czuję, że spodnie coraz trudniej się dopinają, zaczynam zwracać większą uwagę na to, co jem. Nie przechodzę na modne diety, typu paleo czy keto, ale staram się szukać sposobów na dostarczenie mojemu organizmowi nieco mniejszej ilości kalorii niż zazwyczaj.

łosoś z ryżem kalafiorowym

Korzystam wtedy chętnie z różnego rodzaju zdrowych, niskokalorycznych zamienników. Klasyczny makaron zastępuję tagliatelle z cukinii, zamiast tradycyjnego chrupiącego ciasta pizzy, przygotowuję oszukany spód z kalafiora. Oba wspomniane warzywa wykorzystałam też do przygotowania „ryżu”, który zastąpił mi klasyczny ryż lub pieczone ziemniaki, często pojawiające się w mojej kuchni jako dodatek do dań rybnych.

Reklama

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na pyszne obiady znajdziesz w zakładce OBIAD.


łosoś z ryżem kalafiorowym

Przygotowanie takiego zdrowego zamiennika jest bardzo proste. Świeżego kalafiora czyścimy, kroimy w drobne kawałki i blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji, czyli à la ryż. Podsmażamy go następnie z cebulą, cukinią, doprawiamy solą, pieprzem i parmezanem i gotowe!

łosoś z ryżem kalafiorowym

Ryż kalafiorowy z cukinią to chyba mój ulubiony zdrowy zamiennik. Jest bardzo aromatyczny, sycący i świetnie pasuje do ryb i mięs.

Reklama

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU


Łosoś z ryżem kalafiorowym z cukinią – samo zdrowie

Łosoś z ryżem kalafiorowym z cukinią to idealny obiad dla wszystkich dbających nie tylko o wagę, ale też po prostu o swoje zdrowie.

Łosoś należy do kategorii ryb tłustych, więc może się pochwalić dużą zawartością korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych Omega-3. Jest też bogaty w białko oraz witaminy A, D i E.

łosoś z ryżem kalafiorowym

Kalafior natomiast zawiera przeciwutleniacze z grupy izotiocyjanów, które neutralizują działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za rozwój nowotworów.

Cukinia zaś może się pochwalić obecnością dużej ilości potasu, żelaza, magnezu oraz witamin C, K i beta-karotenu.

Łosoś z ryżem kalafiorowym z cukinią

Pełen, prosty i niezwykle zdrowy obiad. Aromatyczny łosoś i delikatny ryż z kalafiora idealnie do siebie pasują.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 30 min.

Składniki

  • 500 g filetu z łososia ze skórą
  • 1 kalafior
  • 1 duża cukinia
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g parmezanu
  • garść natki pietruszki
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Kroki

  • Łososia oczyść z ości i podziel na 4 porcje. Posyp delikatnie solą i skrop sokiem z cytryny.
  • Kalafiora oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do blendera i zmiksuj do osiągnięcia konsystencji przypominającej ryż/kaszę.
  • Cebulę i cukinię pokrój w kostkę. Posiekaj drobno czosnek.
  • Na patelni rozgrzej masło klarowane i wrzuć cebulę na średnim ogniu. Gdy zmięknie, dodaj do niej czosnek i cukinię. Smaż przez 3 minuty.
  • Wrzuć na patelnię kalafiora, zmniejsz ogień, dodaj sól i pieprz i smaż przez 7-8 minut.
  • W międzyczasie rozgrzej patelnię grillową i połóż na niej kawałki łososia (skórą do dołu). Smaż przez 3-4 minuty, po czym przekręć i smaż jeszcze 2-3 minuty.
  • Dodaj do kalafiora starty parmezan i posiekaną natkę pietruszki.
  • Wyłóż ryż z kalafiora na talerz, połóż na nim łososia i jeszcze raz skrop cytryną.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: europejska
Słowo kluczowe: cukinia, fit obiad, fit przepis, kalafior, łosoś, ryba, rybny obiad, zdrowy obiad

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Reklama

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!