Placki z dyni

Placki z dyni to przepyszny pomysł na wykorzystanie tego warzywa. Są ekstra puszyste, proste w przygotowaniu, super delikatne i po prostu przepyszne!

Placki z dyni – prosty pomysł na śniadanie

Dynia króluje w mojej kuchni jesienią odkąd pamiętam. W moim rodzinnym domu najpopularniejszym daniem była zupa z dyni na słodko z zacierkami – przez wielu znienawidzona, przeze mnie uwielbiana 😉 Sama eksperymentuję z dynią także w wydaniu wytrawnym, jak np. kurczak korma z dynią czy curry z dynią i soczewicą. Ale bez dyni na słodko nie ma jesieni. I dlatego dziś polecam Wam te super puszyste placki z dyni.

Placki z dyni to fantastyczny pomysł na pożywne i pyszne śniadanie. Mogą być też świetnym deserem. Polane aromatycznym syropem klonowym, zaspokoją słodkościowe potrzeby każdego łakomczucha.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Puree z dyni

Podstawowym składnikiem tych placków jest puree z dyni. Jak je przygotować? To bardzo proste, ale czasochłonne, więc pamiętajcie, by ten krok wykonać dzień wcześniej.

Sposób przygotowania puree z dyni

Dynię należy umyć, przekroić na pół i ułożyć skórą do góry na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowaną dynię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni w trybie góra-dół i pieczemy przez 40-45 minut.

Po tym czasie wyjmujemy dynię z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy będzie już chłodna, wyjmujemy łyżką miąższ ze skóry i przekładamy do blendera. Kilka obrotów i puree gotowe!

Jeśli do puree używacie wodnistej dyni, warto po zmiksowaniu przełożyć masę na sitko i odsączyć z nadmiaru płynu.

Z czym podawać placki z dyni?

Placki z dyni można podawać solo, ale najlepiej smakują polane syropem klonowym lub miodem i z dodatkiem masła.

W wersji bardzo rozpustnej można je podać z bitą śmietaną lub polewą czekoladową oraz orzechami (świetnie pasują orzechy pekan lub włoskie).

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na pożywne śniadania znajdziesz w zakładce ŚNIADANIE

Oceń jako pierwszy/a

Placki z dyni

Placki z dyni są super puszyste, delikatne i przepyszne! To idealny pomysł na pożywne śniadanie albo zdrowy deser.
Porcje 2 porcje
Całkowity czas przygotowania 30 min.

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 150 ml mleka
  • 200 g puree z dyni
  • 2 jaja
  • masło klarowane do smażenia

Kroki

  • W dużej misce wymieszaj suche składniki, tj. mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, cynamon i imbir.
  • W mniejszej misce wymieszaj mokre składniki: puree z dyni, mleko, jogurt i jajka.
  • Dodaj mokre składniki do suchych, powoli mieszając. Nie ma potrzeby napowietrzania masy, więc składniki można wymieszać łyżką lub silikonową łopatką. Mieszamy tylko do połączenia składników i uzyskania gładkiej masy.
  • Na patelni rozgrzej masło klarowane. Zmniejsz ogień i łyżką nakładaj ciasto na patelnię, tworząc placuszki (u mnie 1 czubata łyżka stołowa = 1 placek).
  • Smaż przez ok. 2 minuty, do pojawienia się bąbelków. Przewróć na drugą stronę i smaż 30 sekund – 1 minutę, aż będą rumiane.
  • Podawaj polane syropem klonowym lub miodem.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: deser, śniadanie
Kuchnia: amerykańska
Słowo kluczowe: dla dzieci, dynia, dynia piżmowa, fit deser, fit przepis, fit śniadanie, pancakes, pancakes dyniowe, pancakes z dyni, placki, placki dyniowe, placki śniadaniowe, placki z dyni, pomysł na zdrowe śniadanie, puree z dyni, śniadania, śniadania na słodko, zdrowe jedzenie, zdrowe przekąski, zdrowe śniadanie, zdrowy deser, zdrowy przepis
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu i dodaj tag #przepisynatalerzu!

Inspiracja do przepisu: New York Times Cooking

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2022. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl