Risotto z kurkami

875

Ach kurki, kureczki. Gdy tylko pojawia się na nie sezon, mogę je jeść codziennie. Pasują po prostu do wszystkiego. Na przykład do przepysznego, niezwykle prostego risotto z kurkami.

risotto z kurkami

Nie wyobrażam sobie lata bez kurek. Z każdej prostej potrawy zrobią „coś”. I to „coś” będzie pyszne. Tak jak właśnie to risotto. Podstawowe składniki, czyli ryż, cebula, czosnek, bulion. Dodajemy te urocze, niepozorne grzyby i nagle robi się z tego potrawa godna podania w dobrej restauracji. Żeby wszystkie obiady przygotowywało się tak prosto.

Risotto z kurkami chodziło za mną już od dłuższego czasu. Kiedy więc zobaczyłam grzyby w moim ulubionym warzywniaku i to w niezwykle atrakcyjnej cenie, od razu wiedziałam, co dziś będzie na obiad.

Reklama
risotto z kurkami

Kurki, borowiki, podgrzybki – czy warto jeść grzyby?

Często spotykam się z opinią, że grzyby nie mają w sobie nic wartościowego oprócz walorów smakowych. Okazuje się jednak, że to nie do końca prawda.

Grzyby – niezależnie od tego, czy są to kurki, borowiki, podgrzybki czy kanie – są przede wszystkim niskokaloryczne. 100 g grzybów dostarcza 50-70 kcal. Czemu tak mało? Otóż grzyby składają się w dużej mierze z wody. Nie oznacza to jednak, że oprócz niej nic ciekawego w nich nie znajdziemy. Grzyby są dobrym źródłem witamin z grupy B, a zwłaszcza ryboflawiny i niacyny. Zawierają też niewiele ilości witamin C, D oraz E. Natomiast nasz dzisiejszy bohater, czyli kruka, wyróżnia się zawartością prowitamin A i D2.

kurki

Jak oczyścić kurki

Wiem, że niektórzy narzekają na czyszczenie kurek, Że to takie nużące, a grzyby delikatne i się łamią i nic z nich w końcu nie zostaje. Otóż moi drodzy, jest pewien bardzo prosty, skuteczny i szybki sposób na oczyszczenie kurek ze wszystkich pozostałości lasu.

Reklama

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU


Żeby oczyścić kurki, przełóż je do miski, i posyp solą – ja najczęściej wsypuję jedną łyżkę na 200 g grzybów. Następnie zalej je wrzątkiem, delikatnie przemieszaj i zostaw na ok. 3 minuty. Po tym czasie zamieszaj ponownie, żeby ziemia, piach i brud opadły na dno. Odcedź kurki łyżką cedzakową. Jeśli widzisz, że grzyby są nadal brudne, możesz powtórzyć ten proces jeszcze nawet 2 razy.

risotto z kurkami

Risotto z kurkami jest niezwykle proste w przygotowaniu. To w ogóle urok samego risotto. Jest coś niezwykle przyjemnego, nawet kojącego w przygotowywaniu tego kremowego ryżu. To nie jest danie, które zostawicie same sobie na pół godziny czy godzinę i będzie gotowe, o nie. Ono wymaga ciągłej niepodzielnej uwagi. Bulion, mieszanie, bulion, mieszanie i tak do skutku przez około 20 minut. Niecierpliwców może to nużyć i męczyć, ale ja bardzo doceniam spokój i wyciszenie, które kojarzy mi się z przygotowywaniem tego klasyku kuchni włoskiej.

Reklama

SPRAWDŹ TEŻ: Inne pyszne przepisy na dania wegetariańskie znajdziesz w zakładce WEGE.


risotto z kurkami

Risotto z kurkami

Pyszne, proste, aromatyczne risotto z kurkami to wspaniały pomysł na obiad we dwoje.
Całkowity czas przygotowania 35 min.

Składniki

  • 250 g ryżu do risotto (carnaroli / arborio)
  • 250 g kurek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 50 g parmezanu
  • sól, pieprz
  • 1 duża garść natki pietruszki
  • 1000 -1200 ml bulionu warzywnego

Kroki

  • Kurki dokładnie oczyść, osusz na ręczniku papierowym. Większe grzyby pokrój na drobniejsze części.
  • Posiekaj cebulę i czosnek.
  • Rozgrzej 1 łyżkę masła na patelni i dorzuć cebulę i czosnek. Smaż na małym ogniu, aż będą miękkie.
  • Dodaj kurki i smaż ok. 2 minut.
  • Dodaj pozostałe masło i wrzuć ryż. Wymieszaj dokładnie, niech ryż zrobi się przezroczysty.
  • Wlej na patelnię porcję bulionu (1 łyżkę wazową) i gotuj na średnim/małym ogniu, cały czas mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn. Od wlania bulionu na patelnię możesz orientacyjnie liczyć czas gotowania ryżu (w zależności od rodzaju będzie to ok. 15-20 minut).
  • Powtarzaj sekwencję dolewanie – mieszanie aż ryż wchłonie cały bulion. Powinno to trwać wspomniane wyżej 15-20 minut.
    risotto z kurkami
  • Na koniec dodaj parmezan, pietruszkę i dopraw solą (jeśli nie wystarczy sól obecna w bulionie i parmezanie) i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Podawaj posypane parmezanem i pietruszką.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: grzyby, jarski obiad, kurki, obiad bez mięsa, obiad dla dwojga, obiad wegetariański, risotto, ryż, szybki obiad, wege

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Reklama

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!