Tofu w sosie pomarańczowym

Ten przepis na tofu w sosie pomarańczowym całkowicie zmieni Wasze wyobrażenie o tofu.

Wszystko to zasługa niestandardowej metody przygotowania i obłędnie pysznego sosu, przygotowanego ze świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy.

Tofu w sosie pomarańczowym – obiad pełen smaku

Tofu raczej nie ma najlepszej prasy. Wiele osób zarzuca temu sojowemu twarożkowi, że jest gumowaty w konsystencji i pozbawiony smaku. Ci, którzy tak twierdzą, widocznie nigdy nie jedli dobrze przygotowanego tofu.

Samo w sobie tofu faktycznie nie jest specjalnie smaczne. Potrzebuje dodatków, by wydobyć z niego to, co najlepszego. Dlatego jednym z najlepszych pomysłów na ten twaróg sojowy jest przygotowanie go z pełnym aromatu sosem.

Jednym z moich ulubionych wydań, obok tofu sezamowego, jest właśnie tofu w sosie pomarańczowym.

Ten sos łączy w sobie soczystość cytrusów, delikatną słodycz cukru trzcinowego, smak umami, który zapewnia sos sojowy i kwaskowość octu ryżowego. Wszystkie te składniki fantastycznie się uzupełniają i w efekcie tworzą super aromatyczną glazurę, która otula tofu.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Zdrowa modyfikacja

W wielu przepisach z tofu pojawia się krok, w którym pokrojony w kostkę ser obtaczamy w mące ziemniaczanej i smażymy do zrumienienia. Dzięki temu na tofu tworzy się pyszna, chrupiąca skorupka, do której fantastycznie przylepiają się wszelkie sosy.

Tofu w sosie pomarańczowym przygotowujemy nieco inaczej – zamiast smażyć ser, pieczemy go w piekarniku. W ten sposób cały obiad jest zdrowszy i mniej kaloryczny.

Jakie tofu wybrać?

Najlepsze do tego dania będzie najbardziej klasyczne, twarde tofu naturalne. Twaróg mocno nasiąka smakiem aromatycznego sosu pomarańczowego, więc niepotrzebne mu dodatki.

Jeśli natomiast macie w lodówce tofu z przyprawami, to oczywiście też się sprawdzi w tym daniu – dodatkowy aromat nada mu nowego wymiaru.

Sprawdź też inne sprawdzone przepisy na obiad bez mięsa:

Minestrone – włoska zupa jarzynowa

Leniwe

Curry z dynią i soczewicą

5 na 2 głosów

Tofu w sosie pomarańczowym

Tofu w sosie pomarańczowym to pyszny pomysł szybki obiad bez mięsa. Sos jest słodko-cytrusowy i pełen aromatu. Dzięki niemu tofu jet po prostu wspaniałe!
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 40 min.

Składniki

Tofu

  • 400 g tofu
  • łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sos

  • 1 szklanka soku pomarańczowego ze świeżo wyciśniętych pomarańczy
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 4 cm kawałek świeżego imbiru starty
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozmieszana w ⅓ szklanki wody
  • łyżeczki płatków chili

Kroki

  • Wyjmij tofu z opakowania i osusz dokładnie ręcznikiem papierowym. Powtórz 2-3 razy, aż pozbędziesz się zbędnego płynu.
  • Tofu pokrój w 2-3 cm kostkę i przełóż do miseczki. Posyp mąką ziemniaczaną i dokładnie obtocz każdy kawałek. Następnie dodaj olej i wymieszaj jeszcze raz.
  • Przełóż tofu na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w 200 stopniach przez 30-35 minut, przewracając w połowie pieczenia.
  • Składniki sosu (oprócz mąki) wymieszaj w misce i wlej na patelnię. Gotuj na małym ogniu przez ok. 5 minut.
  • Dodaj mąkę rozmieszaną w wodzie i wymieszaj. Sos po chwili zgęstnieje.
  • Dodaj upieczone tofu i dokładnie wymieszaj.
  • Podawaj z ryżem i brokułem.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: obiad
Kuchnia: azjatycka
Słowo kluczowe: jarski obiad, obiad bez mięsa, obiad dla dwojga, obiad dla singla, obiad wegetariański, orientalny obiad, pieczone tofu, pomarańcze, pomysł na letni obiad, pomysł na szybki obiad, prosty obiad, sos pomarańczowy, szybki obiad, tajski obiad, tani obiad, tofu, tofu pieczone, tofu w sosie, tofu w sosie pomarańczowym, zdrowy obiad
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu i dodaj tag #przepisynatalerzu!

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2022. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl