Lebkuchen. Najlepsze pierniki na ostatnią chwilę
Lebkuchen to rozpływające się w ustach, pachnące korzennymi przyprawami pierniki. Możecie je przygotować nawet tydzień przed świętami i będziecie pewni, że na wigilijny stół podacie …
W moim rodzinnym wypieki były na porządku dziennym – ciasta, ciasteczka. Nigdy jednak nie robiło się pieczywa. W ostatnich latach pojawiło się jednak tyle źródeł, z których można dowiedzieć się, jak upiec chleb z niesamowicie chrupiącą skórką i jak zrobić mięciutkie i mięsiste bułki, że szkoda by było nie spróbować.
Moją przygodę z domowym pieczywem zaczęłam kilka lat temu, jeszcze na studiach. Zaczęłam wtedy zwracać większą uwagę na to, co jem. Zależało mi na tym, by posiłki, które przygotowuję były jak najbardziej wartościowe. Dotyczyło to też czegoś tak banalnego jak kanapki ;)
Pamiętam, że pierwszym chlebem, który upiekłam, był chleb słonecznikowy na drożdżach. Jak na debiutantkę poradziłam sobie całkiem nieźle – cała rodzina zjadła go z apetytem. Później przyszedł czas na rozmaite bułki – razowe, słonecznikowe, bułki hamburgerowe.
Domowe wypieki wymagają sporo cierpliwości i wprawy. Przekonałam się przez lata, że wiele zależy od takich czynników jak jakościowe drożdże czy mąka z dobrego młyna. Dlatego polecam Wam próbować i szukać swoich ulubionych składników.
Poszukiwania możecie zacząć wypróbowując przepis na razowe bułeczki ze słonecznikiem. Uwielbiam takie wypieki – proste, szybkie i pyszne. Dla fanów słonecznika będą w sam raz! Bułeczki fantastycznie smakują z samym masłem, ale ja lubię je jeść z serem lub dżemem. Mają lekko chrupiącą skórkę i mięsisty miąższ – tym zdecydowanie się odróżniają od pustych, napompowanych powietrzem wysuszonych bułek, które często można spotkać w supermarketach.
Lebkuchen to rozpływające się w ustach, pachnące korzennymi przyprawami pierniki. Możecie je przygotować nawet tydzień przed świętami i będziecie pewni, że na wigilijny stół podacie …
Jeśli kiedykolwiek mieliście problem z ciastem drożdżowym, przychodzę Wam na ratunek! Rad i wskazówek na temat tego, jak upiec idealne ciasto drożdżowe, jest multum. Dlatego …
Tarta z gruszkami, serem pleśniowym i orzechami włoskimi to jedna z moich ulubionych wytrawnych tart. Rozpływające się w ustach słodkie gruszki, wyrazisty ser i orzechy …
Drożdżówki z makiem to jeden z uwielbianych przez wszystkich klasyków z dzieciństwa. Czy można było wyobrazić sobie pyszniejszą przekąskę do szkoły, a później do pracy? …
Tarta z burakami i kozim serem na cieście z mąki orkiszowej to idealny pomysł na zdrowy obiad czy kolację. Można ją jeść na zimno i …
Szarlotka na kruchym cieście z waniliową kruszonką to prawdopodobnie najlepsze jesienne ciasto. Pełne soczystych owoców, otoczone złotym, kruchym, mocno maślanym ciastem i dodatkowo posypane cudowną, …
Powiem nieskromnie – to prawdopodobnie najlepszy przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką, jaki znajdziecie . Jest mega puszyste, wilgotne, pełne owoców i wspaniale …
Pełnoziarnista tarta z cukinią i serem kozim to kolejny pomysł na wykorzystanie tego zielonego warzywa. Dodatek dwóch rodzajów sera, w tym aromatycznego sera koziego, sprawia, …
Chlebek naan tradycyjnie przygotowuje się w glinianych piecach tandoor, ale z tym przepisem możecie go zrobić we własnej kuchni. Wystarczy tylko patelnia! Czym jest chlebek …
Jest lato, muszą być jagodzianki! Nie znam nikogo, kto nie lubiłby tych słodkich, drożdżowych bułeczek wypełnionych pysznymi owocami. Sama je uwielbiam i aż wstydzę się …