Razowe bułki ze słonecznikiem

Razowe bułki ze słonecznikiem to dobry pomysł na rozpoczęcie swojej przygody z domową piekarnią. W obecnym czasie, gdy w wielu domach piekarnik jest jednym z najczęściej wykorzystywanych sprzętów w kuchni, warto spróbować swoich sił z pieczeniem chlebów i bułek.

razowe bułki

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU


Te bułki są takiej jak lubię – mięsiste i konkretne. Świetnie smakują do kanapek na słono i na słodko. Można je też wykorzystać do domowych burgerów.

Reklama

SPRAWDŹ TEŻ: Inne pomysły na wypieki znajdziesz w zakładce WYPIEKI.


Oceń jako pierwszy/a

Razowe bułki ze słonecznikiem

Fantastyczne, proste pszenno-razowe bułki z dodatkiem ziaren słonecznika.
Porcje 12 sztuk
Całkowity czas przygotowania 1 godz. 30 min.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 650 lub 750
  • 2 szklanki mąki pszennej razowej typ 1850 lub 2000
  • 1,5 szklanki wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych drożdży
  • 80 g ziaren słonecznika

Kroki

  • Mąki wymieszaj z suchymi drożdżami (albo z rozczynem, jeśli używasz świeżych drożdży), solą, ciepłą wodą, oliwą z oliwek. Zagniataj przez ok. 5 minut – ciasto będzie lekko kleiste.
  • Dodaj do ciasta 50 g ziaren słonecznika i zagniataj przez kolejne 2 minuty.
  • Przełóż ciasto do miski lekko natłuszczonej oliwą, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
  • Rozgrzej piekarnik do 220 stopni, blachy wyłóż papierem do pieczenia.
  • Z wyrośniętego ciasta uformuj bułeczki – powinno wyjść ok. 12 sztuk. Każdą z nich zanurzaj w miseczce z pozostałymi ziarnami słonecznika. Dzięki temu, że ciasto jest dość lepkie, nie powinno być problemu z trzymaniem się ziaren.
  • Bułeczki ułóż na blaszce (lub blachach) w dość dużych odstępach i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
  • Po wyrośnięciu wstaw do piekarnika na ok. 15 minut. Studź na kratce.

Rady

  • Żeby łatwiej formowało Ci się bułeczki, zwilżaj ręce letnią wodą przed oderwaniem kawałka ciasta.
  • Bułeczki dość opornie się rumienią, więc jeśli wolisz bardziej zrumienione wypieki, na ostatnie 2 minuty pieczenia włącz funkcję grilla.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: kolacja, lunch, śniadanie
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: bułeczki, bułki, drożdże, drożdżowe, mąka razowa, pieczywo, pieczywo pełnoziarniste, słonecznik

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie !

Reklama

Reklama

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. Bułeczki wyszły znakomicie. Zrumieniły się.
    Czuje się taką prawdziwą bułkę.
    Czy można użyć innej mąki pszennej np. typ 500?

    1. Agnieszka Author says:

      Cieszę się, że bułki smakowały. Co do typu mąki, to można użyć mąki pszennej typ 500, ale bułeczki wyjdą wtedy lżejsze, bardziej puchate aniżeli prawdziwie bułkowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl