Babka wielkanocna

Babka wielkanocna zawsze musi się pojawić na moim stole podczas Świąt Wielkanocnych. Baba z tego przepisu jest puszysta, delikatna, z wyraźnymi aromatami wanilii i cytryny, czyli dokładnie taka, jak lubię.

Babka wielkanocna

Babka wielkanocna – królowa świątecznego stołu

Tradycja wypiekania baby wielkanocnej pojawiła się w Polsce w XVII w. Od tego czasu ten dekoracyjny wypiek stał się obowiązkowym punktem Świąt Wielkanocnych. W zależności od regionu kraju, wypieka się różne baby – ucierane, piaskowe czy drożdżowe. Posypuje się je cukrem pudrem lub dekoruje lukrem.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Reklama

W moim domu od lat króluje klasyczna baba drożdżowa z rodzynkami, udekorowana solidną ilością lukru, skórką pomarańczową i płatkami migdałóe. Nieważne jak mało mam czasu czy sił, baba na stole być musi 🙂

Babka wielkanocna

Kapryśna babka? Niekoniecznie

Wiem, że wiele osób obawia się pieczenia babki wielkanocnej. Wiadomo, pieczenie w formie do babki do najłatwiejszych nie należy i historie o niedopieczonym czy opadającym cieście nie należą do rzadkości. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach, by wypiek na pewno się udał.

Babka wielkanocna
  • Wyjmij wszystkie składniki z lodówki odpowiednio wcześnie, by zdążyły się ocieplić do temperatury pokojowej.
  • Podgrzane mleko i masło nie może być za ciepłe, bo: a) drożdże nie wytrzymają tego starcia i b) jajka się zetną.
  • Dobrze nasmaruj formę na babkę i solidnie oprósz ją bułką tartą
  • Przed wyjęciem z piekarnika nakłuj babkę w dwóch-trzech miejscach, by sprawdzić, czy na pewno jest dopieczona
  • Zanim wyjmiesz upieczoną babkę z formy, daj jej odpocząć po pieczeniu ok. 10-15 minut. Dopiero po tym czasie przełóż ją na kratkę.
Babka wielkanocna

Jeśli nie piekłaś/piekłeś wcześniej ciasta drożdżowego, polecam Ci przeczytać mój poradnik o tym, jak upiec idealne ciasto drożdżowe.

Reklama

Babka wielkanocna – najważniejsze składniki

Mąka. Do babki wielkanocnej najlepiej sprawdzi się mąka tortowa typ 450. Zazwyczaj do ciast drożdżowych używam mąki typu 500 lub 550, ale w przypadku babki zależy mi na super puszystej i lekkiej konsystencji, więc wybieram delikatniejszą mąkę tortową.

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania wielkanocne znajdziesz w zakładce WIELKANOC

Drożdże. Do przygotowania babki możecie użyć zarówno świeżych, jak i suszonych drożdży. Ważne tylko, by nie były zwietrzałe. Pamiętajcie też, że jeśli wykorzystacie suszone drożdże, to ciasto będzie potrzebowało dodatkowe 15-20 minut na pełne wyrośnięcie.

Babka wielkanocna

Jajka. W przepisie wykorzystujemy same żółtka. Pamiętajcie, by wybierać w sklepie jajka od szczęśliwych kurek.

Reklama

Mleko. Możecie użyć mleka o dowolnej zawartości tłuszczu – u mnie najczęściej jest to mleko 2% bez laktozy.

Babka wielkanocna

Masło. Żeby konsystencja i smak ciasta były idealne, warto użyć masła o zawartości tłuszczu min. 82%. Nie polecam miksów tłuszczowych i margaryny.

Bakalie. Dobra babka staje się babką idealną, gdy dodamy do niej bakalie: rodzynki, skórkę pomarańczową i płatki migdałowe. Po raz kolejny użyłam sprawdzonych produktów od Helio.

Oceń jako pierwszy/a

Babka wielkanocna

Klasyczna, drożdżowa babka wielkanocna to obowiązkowy punkt świątecznego menu. Jest puszysta, delikatna z wyraźnymi aromatami wanilii i cytryny. Nie zauważycie, kiedy zniknie ze stołu!
Porcje 10 porcji
Całkowity czas przygotowania 3 godz.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej tortowej typ 450
  • 50 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży instant
  • 4 żółtka
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 250 ml mleka
  • szczypta soli
  • 50 g rodzynek np. Helio
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • otarta skórka z ½ cytryny

Lukier

  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny

Dekoracja

  • 50 g skórki pomarańczowej np. Helio
  • 30 g płatków migdałowych np. Helio
  • 30 g rodzynek

Kroki

  • Jeśli używasz świeżych drożdży przygotuj rozczyn (wskazówki poniżej).
  • Mleko i masło podgrzej, zestaw garnki z palników i pozostaw do ostygnięcia.
  • Wymieszaj rozczyn lub drożdże instant, mąkę, cukier, żółtka, mleko, ekstrakt waniliowy, skórkę z cytryny i sól. Zagniataj chwilę ciasto, a następnie dodaj rodzynki i dolej rozpuszczone masło. Zagnieć, aż ciasto będzie sprężyste i miękkie, ale dość luźne.
  • Włóż ciasto do miski, przykryj ściereczką lub folią i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 – 1½ godziny, do podwojenia objętości.
  • Natłuść formę do babki masłem i oprósz bułką tartą.
  • Przełóż ciasto do formy (nie powinno przekraczać połowy wysokości formy), przykryj i odstaw do kolejnego wyrośnięcia na 30 minut.
  • Wyrośnięte ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni (góra-dół) i piecz przez 30-40 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjmij ciasto z piekarnika. Po 10-15 minutach wyjmij je z formy i pozostaw do wystygnięcia na kratce.

Lukier i dekoracja

  • Wymieszaj energicznie cukier puder z wodą i sokiem z cytryny.
  • Polej lukrem babkę i udekoruj skórką pomarańczową, rodzynkami i migdałami.

Rady

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Przygotowanie rozczynu: 50 g świeżych drożdży wrzuć do lekko podgrzanego mleka (kilka łyżek) i dosyp 2 łyżki cukru. Dokładnie rozetrzyj, aż drożdże się rozpuszczą. Dosyp 2 łyżki mąki pszennej i wymieszaj, by nie było grudek. Odstaw pod przykryciem, w ciepłym miejscu, na ok. 20 minut.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: ciasto, wypieki
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: ciasto, ciasto drożdżowe, ciasto na święta, deser na święta, drożdże, drożdżowe, kuchnia polska, przepis na święta, rodzynki, tradycyjne potrawy

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Reklama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl