Szarlotka na kruchym cieście z waniliową kruszonką to prawdopodobnie najlepsze jesienne ciasto. Pełne soczystych jabłek, otoczone złotym, kruchym, mocno maślanym ciastem i dodatkowo posypane cudowną, delikatną kruszonką. Jesieniary, to coś dla nas!
Szarlotka na kruchym cieście – obowiązkowy punkt jesieni
Jesienna pogoda nie zawsze jest piękna i idylliczna. Czasami więcej jest deszczu i szarości za oknem. Na takie właśnie dni stworzono rozgrzewające, pyszne ciasta. Szarlotka na kruchym cieście to takie cudo, że zapomnicie o mokrej szarówce za oknem, bo w domu będzie pachniało masłem, pieczonymi jabłkami i cynamonem.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Jabłka na szarlotkę – jakie wybrać?
Idealna szarlotka na kruchym cieście potrzebuje pysznych jabłek. Jakie wybrać? Odpowiedź na to pytanie nie jest taka oczywista. Nie ma jednej, słusznej odmiany jabłek na szarlotkę – wszystko zależy od osobistych preferencji.
Reneta
Królową szarlotek jest na pewno reneta. Jeśli Wasze babcie robiły kiedyś ciasta z jabłkami, to prawdopodobnie właśnie z szarą lub złotą renetą. To jedna z najstarszych odmian jabłoni domowej i ma charakterystyczny, kwaśny smak. Świetnie sprawdza się zarówno w szarlotkach i przetworach, bo nie rozpada się na mus, tylko utrzymuje swoją konsystencję. Idealne dla wielbicieli kwaśnych jabłek w szarlotce (czyli dla mnie).
Antonówka i papierówka
Miłośnicy kwaśnych owoców powinni zainteresować się też klasyczną antonówką. To jędrne i kwaśne jabłka o wyrazistym smaku.
Do przygotowania tego ciasta możecie też użyć popularnych papierówek. Wśród gospodyń domowych starszego pokolenia jest wiele fanek tych jabłek. Dla mnie są zbyt delikatne i nieco nijakie w smaku, polecam więc dodanie do nich nieco więcej cynamonu, cukru i soku z cytryny.
Młodsze odmiany
Zarówno renety jak i papierówki to starsze odmiany jabłek sprawdzające się w szarlotkach. Z młodszych odmian, które znajdziecie w praktycznie każdym sklepie spożywczym, polecam odmiany jonagold i gloster. To uniwersalne jabłka o kruchym, ale zwartym miąższu i słodko-kwaśnym aromacie, które nie rozpadną się w trakcie pieczenia i wcześniejszego podsmażania.
Szarlotka na kruchym cieście – wskazówki
Kruchy spód. Są dwie rzeczy, które możecie zrobić, by spód ciasta pozostał kruchy. Pierwsza to podpieczenie go przed dodaniem jabłek. Bez tego punktu możecie się pożegnać z kruchością. Wystarczy 15 minut w piekarniku. Drugi punkt, wspomagający, to dobre odparowanie jabłek z soku na patelni. Jeśli używacie soczystej odmiany, podsmażajcie jabłka jeszcze 4-5 minut dłużej niż podane w przepisie.
Dodatkowa kruszonka. Jak ja lubię takie słodkie bonusy. Na jabłka ścieramy część ciasta kruchego, ale dla efektu wow, pojawia się tam jeszcze dodatkowa, waniliowa kruszonka. Lepiej być nie może!
Cukier i inne dodatki. Ilość cukru, którą podaję w przepisie jest raczej niewielka, bo lubię kontrast między słodkim ciastem i kwaskowatymi jabłkami. Jeśli wolicie słodsze nadzienie lub macie ekstremalnie kwaśne owoce, dodajcie więcej cukru. Nie wyobrażam sobie też szarlotki na kruchym cieście bez dodatku cynamonu, ale wiem, że nie wszyscy za nim przepadają. Możecie go podmienić na np. cukier z wanilią.
Sprawdź też inne sprawdzone przepisy na jesienne ciasta:
Ciasto dyniowe z kremowym nadzieniem
Ciasto czekoladowe z gruszkami
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Szarlotka na kruchym cieście z waniliową kruszonką
Sprzęt
- Tortownica o średnicy 25 cm
Składniki
Ciasto
- 350 g mąki pszennej tortowej
- 115 g masła
- 1½ łyżki jogurtu greckiego
- 1 jajko
- 75 g cukru
- 10 g cukru z wanilią
Nadzienie
- 2 kg jabłek
- sok z ½ cytryny
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1⅓ łyżki cukru
Kruszonka waniliowa
- 30 g masła
- 10 g cukru z wanilią
- 25 g cukru
- 60 g mąki pszennej
Kroki
- Składniki na ciasto zagnieć szybko na jednolitą masę. Podziel ciasto na dwie, nierówne części – 1/3 i 2/3 całej masy. Obie części zawiń w folię spożywczą. Mniejszą włóż do zamrażarki, a większą do lodówki.
- Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne. Zetrzyj na tarce (ja lubię na grubych oczkach).
- Przełóż jabłka na patelnię, skrop sokiem z cytryny i podsmażaj je na małym/średnim ogniu, żeby puściły sok. Po 10 minutach dodaj cukier i cynamon i smaż jeszcze przez 5 minut, aż pozbędziesz się nadmiaru soku.
- Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
- Wyjmij ciasto z lodówki. Rozwałkuj je na okrągły placek. Przełóż do tortownicy (boki powinny być wyłożone ciastem do połowy lub 1/3 wysokości). Nakłuj spód widelcem i wstaw ciasto do schłodzenia na 30 minut do lodówki.
- Po tym czasie wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni (góra – dół) i piecz przez 15 minut.
- Wszystkie składniki kruszonki umieść w blenderze i zmiksuj szybko, aż uzyskasz konsystencję grubego piasku.
- Tuż przed wyjęciem spodu z piekarnika, wyjmij pozostałe ciasto z zamrażarki i zetrzyj do miseczki na tarce o grubych oczkach.
- Wyjmij formę z piekarnika i wyłóż jabłkami. Posyp równomiernie startym ciastem i kruszonką i piecz przez 50 minut.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!