Szarlotka na kruchym cieście z waniliową kruszonką

1.6K

Szarlotka na kruchym cieście z waniliową kruszonką to prawdopodobnie najlepsze jesienne ciasto. Pełne soczystych owoców, otoczone złotym, kruchym, mocno maślanym ciastem i dodatkowo posypane cudowną, delikatną kruszonką. Jesieniary, to coś dla nas!

szarlotka na kruchym cieście z kruszonką

Szarlotka na kruchym cieście – obowiązkowy punkt jesieni

Jesieniara to ja. Jak zaczarowana gapię się na czerwone i złote liście na drzewach, żywię się prawie wyłącznie dynią, gruszkami, jabłkami i grzybami, do wszystkiego dodaję przyprawy korzenne (normalna kawa przestaje dla mnie istnieć) i uskuteczniam hygge na 100 procent ze świeczkami, swetrami i ciepłymi skarpetami.

szarlotka na kruchym cieście z kruszonką

Oczywiście wiem, że pogoda nie zawsze jest tak piękna i idylliczna i przez kilka ostatnich dni było po prostu ciemno, szaro i siąpił obrzydliwy deszcz. Na takie dni stworzono wypieki. Szarlotka na kruchym cieście to takie cudo, że zapomnicie o mokrej szarówce za oknem, bo w domu będzie pachniało masłem, pieczonymi jabłkami i cynamonem.

Reklama

Jabłka na szarlotkę – jakie wybrać?

Odpowiedź na to pytanie nie jest taka oczywista. Nie ma jednej, słusznej odmiany jabłek na szarlotkę – wszystko zależy od osobistych preferencji.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Królową szarlotek jest na pewno reneta. Jeśli Wasze babcie robiły kiedyś szarlotki, to prawdopodobnie właśnie z szarą lub złotą renetą. To jedna z najstarszych odmian jabłoni domowej i ma charakterystyczny, kwaśny smak i aromat. Świetnie sprawdza się w szarlotkach i przetworach, bo nie rozpada się na mus, tylko utrzymuje swoją konsystencję. Idealne dla wielbicieli kwaśnych jabłek w szarlotce (czyli dla mnie).

Reklama
szarlotka na kruchym cieście

Miłośnicy kwaśnych owoców powinni zainteresować się też klasyczną antonówką. Jędrne i kwaśne jabłka są świetne do jabłecznika.

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na pyszne słodkie wypieki znajdziesz w zakładce CIASTO

Do przygotowania szarlotki możecie też użyć popularnych papierówek. Wśród gospodyń domowych starszego pokolenia jest wiele fanek tych jabłek. Dla mnie są zbyt delikatne i nieco nijakie w smaku, polecam więc dodanie do nich nieco więcej cynamonu, cukru i soku z cytryny.

Reklama
szarlotka na kruchym cieście

Zarówno renety jak i papierówki to starsze odmiany jabłek sprawdzające się w szarlotkach. Z młodszych odmian, które znajdziecie w praktycznie każdym sklepie spożywczym, polecam odmiany jonagold i gloster. To uniwersalne jabłka o kruchym, ale zwartym miąższu i słodko-kwaśnym aromacie, które nie rozpadną się w trakcie pieczenia i wcześniejszego podsmażania.

szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka na kruchym cieście – wskazówki

Kruchy spód. Są dwie rzeczy, które możecie zrobić, by spód ciasta pozostał kruchy. Pierwsza to podpieczenie go przed dodaniem jabłek. Bez tego punktu możecie się pożegnać z kruchością. Wystarczy 15 minut w piekarniku. Drugi punkt, wspomagający, to dobre odparowanie jabłek z soku na patelni. Jeśli używacie soczystej odmiany, podsmażajcie jabłka jeszcze 4-5 minut dłużej niż podane w przepisie.

szarlotka na kruchym cieście

Dodatkowa kruszonka. Jak ja lubię takie słodkie bonusy. Na jabłka ścieramy część ciasta kruchego, ale dla efektu wow, pojawia się tam jeszcze dodatkowa, waniliowa kruszonka. Lepiej być nie może!

szarlotka na kruchym cieście

Cukier i inne dodatki. Ilość cukru, którą podaję w przepisie jest raczej niewielka, bo lubię kontrast między słodkim ciastem i kwaskowatymi jabłkami. Jeśli wolicie słodsze nadzienie lub macie ekstremalnie kwaśne owoce, dodajcie więcej cukru. Nie wyobrażam sobie też szarlotki bez dodatku cynamonu, ale wiem, że nie wszyscy za nim przepadają. Możecie go podmienić na np. cukier z wanilią.

Szarlotka na kruchym cieście z waniliową kruszonką

Bajeczna szarlotka na idealnie maślanym, kruchym cieście z pysznym, jabłkowym nadzieniem i delikatną waniliową kruszonką. Pozycja obowiązkowa w jesienne dni!
Porcje 10 porcji
Całkowity czas przygotowania 2 godz.

Sprzęt

  • Tortownica o średnicy 25 cm

Składniki

Ciasto

  • 350 g mąki pszennej tortowej
  • 115 g masła
  • łyżki jogurtu greckiego
  • 1 jajko
  • 75 g cukru
  • 10 g cukru z wanilią

Nadzienie

  • 2 kg jabłek
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1⅓ łyżki cukru

Kruszonka waniliowa

  • 30 g masła
  • 10 g cukru z wanilią
  • 25 g cukru
  • 60 g mąki pszennej

Kroki

  • Składniki na ciasto zagnieć szybko na jednolitą masę. Podziel ciasto na dwie, nierówne części – 1/3 i 2/3 całej masy. Obie części zawiń w folię spożywczą. Mniejszą włóż do zamrażarki, a większą do lodówki.
  • Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne. Zetrzyj na tarce (ja lubię na grubych oczkach).
  • Przełóż jabłka na patelnię, skrop sokiem z cytryny i podsmażaj je na małym/średnim ogniu, żeby puściły sok. Po 10 minutach dodaj cukier i cynamon i smaż jeszcze przez 5 minut, aż pozbędziesz się nadmiaru soku.
  • Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wyjmij ciasto z lodówki. Rozwałkuj je na okrągły placek. Przełóż do tortownicy (boki powinny być wyłożone ciastem do połowy lub 1/3 wysokości). Nakłuj spód widelcem i wstaw ciasto do schłodzenia na 30 minut do lodówki.
  • Po tym czasie wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni (góra – dół) i piecz przez 15 minut.
  • Wszystkie składniki kruszonki umieść w blenderze i zmiksuj szybko, aż uzyskasz konsystencję grubego piasku.
  • Tuż przed wyjęciem spodu z piekarnika, wyjmij pozostałe ciasto z zamrażarki i zetrzyj do miseczki na tarce o grubych oczkach.
  • Wyjmij formę z piekarnika i wyłóż jabłkami. Posyp równomiernie startym ciastem i kruszonką i piecz przez 50 minut.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: ciasta, ciasto jesienne, ciasto kruche, ciasto z owocami, jabłecznik, jabłka, szarlotka

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Reklama

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!