Norweskie bułeczki cynamonowe

Norweskie bułeczki cynamonowe to jedna ze sztandarowych pozycji w moim zimowym menu. Niesamowicie puchate, pachnące cynamonem i masłem bułeczki to idealny deser do kubka zimowej kawy czy kakao.

Norweskie bułeczki cynamonowe

Norweskie bułeczki cynamonowe, czyli skillingsboller

Skillingsboller, czyli bułeczki cynamonowe, mają swoje korzenie w norweskim Bergen. Można je tam kupić w praktycznie każdej cukierni czy kawiarni. Bułeczki są jednak tak pyszne, że ich popularność wykracza poza granice Bergen, a nawet poza granice Norwegii. Aromat cynamonu i masła charakterystyczny dla skillingsboller podbił serca łasuchów na całym świecie.

Norweskie bułeczki cynamonowe

Nigella i nietypowe ciasto

Przepis na te cudowne norweskie bułeczki cynamonowe znalazłam wiele lat temu w książce Nigelli Lawson „Jak być domową boginią”. Ufam Nigelli, zwłaszcza w kwestii słodkości. Myślę, że świetnie byśmy się dogadały – obie lubimy, jak jest „na bogato”. Te bułeczki są tego świetnym dowodem – są mocno cynamonowe, obłędnie maślane i wspaniale puszyste. Lepiej być nie może.

Reklama

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Norweskie bułeczki cynamonowe

A dlaczego nietypowe ciasto? Tak jak pisałam w moim poradniku „Jak upiec idealne ciasto drożdżowe”, klasyczne ciasto drożdżowe powinno mieć jednolitą, gładką konsystencję i być na tyle sprężyste, by odchodziło lekko od ręki i wracało do pierwotnego kształtu po naciśnięciu. To ciasto ma gładką konsystencję, ale właściwie na tym koniec, jeśli mowa o tradycyjnym pojęciu idealnego ciasta drożdżowego. Tu mamy do czynienia z bardzo luźnym ciastem, które nie przestaje się kleić nawet po kilku minutach intensywnego wyrabiania.

Norweskie bułeczki cynamonowe

Gdy robiłam je pierwszy raz, byłam nieco przerażona, ale oparłam się pokusie dosypywania mąki. Przełożyłam taką klejącą się masę do miski nasmarowanej tłuszczem, przykryłam i zostawiłam na 45 minut w ciepłym miejscu. Ciasto urosło jak szalone, ale zmieniło też nieco swoją konsystencję. Było bardziej zwarte i łatwiejsze we współpracy. Podsypałam stolnicę mąką, położyłam ciasto, zaczęłam wałkować i, ku mojemu zdziwieniu, problemy z ciastem się skończyły – dało się rozwałkować na piękny, sprężysty placek.

Reklama
Norweskie bułeczki cynamonowe

Uczciwie Was uprzedzam – na początku ciasto klei się i przelewa przez ręce, ale po wyrośnięciu zmienia swoją konsystencję. Warto więc powstrzymać się od zbytniego dosypywania mąki podczas zagniatania (ja dosypuję maksymalnie 2 łyżki), żeby nie stracić tej super puszystej i lekkiej konsystencji po upieczeniu.

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na słodkie wypieki znajdziesz w zakładce CIASTO

Norweskie bułeczki cynamonowe

Norweskie bułeczki cynamonowe – najważniejsze składniki

Mąka. Do przygotowania tych bułeczek polecam użyć mąki pszennej typ 520 lub 550, które bardzo dobrze sprawdzają się w drożdżowych wypiekach. Jeśli nie macie jednak takiej w domu, uniwersalna mąką typ 480 też da sobie radę.

Norweskie bułeczki cynamonowe

Masło. Jeden z najważniejszych składników w tych bułeczkach. Prawdziwe masło o zawartości tłuszczu min. 82% gwarantuje wspaniały smak i aromat. Margaryny i inne mixy tłuszczowe nie pozwolą na uzyskanie tego samego efektu.

Reklama

Drożdże. To jedyny przepis, z którego korzystam regularnie, w którym jest taka zawartość drożdży. Aż 45 g świeżych drożdży lub 3 saszetki suszonych! Na początku myślałam, że to błąd w druku, ale postanowiłam nic nie zmieniać i spróbować. I o ile w większości moich ulubionych przepisów, drożdży jest zdecydowanie mniej, to w tym przypadku taka ilość się sprawdza. Bułeczki cudownie rosną i są puszyste, mimo dużej ilości ciężkiego, maślano-cynamonowego nadzienia.

Norweskie bułeczki cynamonowe

Cukier. Tu mała modyfikacja z mojej strony, w porównaniu z oryginalnym przepisem. O ile do ciasta daje zwykły biały cukier, to do nadzienia dodaję cukier demerara, który nadaje bułeczkom ciekawy smak i piękny, karmelowy kolor.

Cynamon. Dzięki niemu norweskie bułeczki cynamonowe tak pięknie pachną. W oryginalnym przepisie jest 1,5 łyżeczki cynamonu, ale ja go uwielbiam, więc dodaje zawsze 2 solidne łyżeczki.

Norweskie bułeczki cynamonowe

Te pachnące masłem i cynamonem bułeczki z przepisu Nigelli Lawson to obowiązkowa propozycja na jesienne i zimowe dni.
Porcje 20 bułeczek
Całkowity czas przygotowania 1 godz. 45 min.

Sprzęt

  • Forma do pieczenia o wymiarach 33×24 cm
  • Papier do pieczenia

Składniki

Ciasto

  • 600 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży instant
  • 100 g masła
  • 400 ml mleka
  • 2 jaja

Nadzienie

  • 150 g masła
  • 150 g cukru demerara
  • łyżeczki cynamonu

Do posmarowania

  • 1 jajko

Kroki

  • Jeśli używasz świeżych drożdży przygotuj rozczyn.*
  • Mleko podgrzej z masłem i pozostaw do ostygnięcia (powinno być lekko ciepłe).
  • Wymieszaj mąkę, rozczyn lub drożdże instant, cukier, sól, mleko z masłem i jajka. Zagnieć. Ciasto będzie luźne i klejące, ale staraj się nie dosypywać zbyt dużo mąki (maks. 2-3 łyżki).
  • Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30-40 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  • Formę do pieczenia wyłóż (spód i boki) papierem do pieczenia.
  • Oddziel 1/3 ciasta i rozwałkuj ją na prostokąt o wymiarach formy do pieczenia. Przełóż go do formy.
  • Pozostałą część ciasta rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 50 x 25 cm.
  • Wymieszaj składniki nadzienia w misce i rozsmaruj masę na cieście, przykrywając całą powierzchnię.
  • Zwiń ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku. Podziel roladę na 20 równych części. Ułóż ślimaczki w równych odstępach w formie do pieczenia.
  • Przykryj bułeczki ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 15-20 minut.
  • Wstaw bułeczki do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni. Piecz przez 20-25 minut.

Rady

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Przygotowanie rozczynu: 20 g świeżych drożdży wrzuć do lekko podgrzanego mleka (kilka łyżek) i dosyp łyżkę cukru. Dokładnie rozetrzyj, aż drożdże się rozpuszczą. Dosyp 1 łyżkę mąki pszennej i wymieszaj, by nie było grudek. Odstaw pod przykryciem, w ciepłym miejscu, na ok. 20 minut.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: bułki, ciasto, deser, wypieki
Kuchnia: norweska
Słowo kluczowe: bułeczki, bułki maślane, ciasto drożdżowe, cynamon, cynamonowe bułeczki, drożdże, drożdżowe, drożdżowe ślimaczki, drożdżówki, słodkie bułki

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Reklama

Świąteczne domowe wypieki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl