Szybki piernik – najlepszy przepis na ostatnią chwilę

Przepis na szybki piernik przyda się wszystkim, którzy szukają pysznego i prostego w przygotowaniu ciasta na święta Bożego Narodzenia.

Ten piernik jest miękki, wyrazisty i aromatyczny, z wyraźnie wyczuwalną nutą miodu. Jego słodkość przełamują lekko kwaskowe powidła śliwkowe.

Przepis na szybki piernik dla zabieganych

Wigilia i święta Bożego Narodzenia to okazja do przygotowywania rozmaitych pierników i pierniczków.

Wielu z Was nie wyobraża sobie tych świąt bez tradycyjnego, dojrzewającego piernika staropolskiego.

Jeśli jednak nie zdążyliście zrobić klasycznego piernika (albo stwierdziliście, że nie macie na to miejsca w lodówce – jak ja), z całego serca polecam Wam ten przepyszny szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Przepis od mistrzyni cukiernictwa

Długo szukałam idealnego przepisu na ciasto, które będę mogła przygotować w ciągu jednego, ale smakiem i konsystencją będzie przypominało piernik dojrzewający.

Ten efekt udało mi się osiągnąć korzystając z przepisu fantastycznej Mary Berry, jednej z jurorek znanego programu o pieczeniu The Great British Bake Off.

Berry, która jest kultową postacią brytyjskiej sceny kulinarnej, podzieliła się przepisem na piernik w starym stylu, z dodatkiem aż 3 rodzajów słodzideł: melasy, syropu golden syrup i brązowego cukru.

Po drobnej modyfikacji proporcji i składników, w tym dodaniu ciemnego kakao, powstał ten przepis na szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi. I nie wyobrażam sobie już bez niego świąt Bożego Narodzenia!

Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi lub…?

Ten szybki piernik bardzo zyskuje na przełożeniu go powidłami śliwkowymi. Powidła mają idealną, gęsta konsystencję i są lekko kwaskowe, dzięki czemu równoważą słodkość ciasta.

Możecie jednak modyfikować ten przepis i do przełożenia piernika użyć np. gęstej konfitury morelowej, porzeczkowej lub malinowej.

Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi

Sprawdź też inne sprawdzone przepisy na święta Bożego Narodzenia:

Pierniczki alpejskie – sprawdzony przepis na miękkie pierniczki

Lebkuchen. Najlepsze pierniki na ostatnią chwilę

Pepparkakor – szwedzkie pierniczki

5 na 2 głosów

Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi

Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi to idealne ciasto na święta Bożego Narodzenia. Smak i konsystencja bardzo przypominają tradycyjny piernik przekładany, ale nie musimy się martwić o jego wcześniejsze przygotowanie.
Porcje 16 porcji
Całkowity czas przygotowania 2 godz.

Sprzęt

  • Blacha do pieczenia o wymiarach 33×27 cm

Składniki

Ciasto

  • 200 g masła
  • 200 g miodu
  • 100 g melasy
  • 200 g cukru brązowego
  • 550 ml mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki przyprawy piernikowej
  • łyżki cynamonu
  • 450 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 jaja

Polewa

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml śmietany kremówki

Dodatkowo

  • 300 g powideł śliwkowych
  • 3 łyżki amaretto
  • 5 łyżek wody

Kroki

  • Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, przyprawę piernikową i kakao wymieszaj w dużej misce.
  • W garnku z grubym dnem rozpuść na małym ogniu masło, melasę, miód i cukier. Zestaw do ostudzenia.
  • W kubku roztrzep jajka.
  • Do miski z suchymi składnikami dodaj mokre składniki i roztrzepane jajka. Wymieszaj silikonową łopatką, tylko do uzyskania jednolitej masy.
  • Dodawaj powoli mleko, cały czas mieszając, aż powstanie gładka, dość lejąca masa.
  • Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (góra-dół). Piecz przez 35-40 minut, do suchego patyczka.
  • Studź ciasto na kratce.
  • Gdy ciasto będzie już chłodne, przekrój je na pół. Nasącz je amaretto wymieszanym z wodą (nasączaj ciasto od wewnętrznej strony, tam gdzie będą powidła).
  • Dolną połowę wysmaruj równomiernie powidłami śliwkowymi i przykryj górną połową.
  • Przygotuj polewę: W garnuszku podgrzej śmietanę, doprowadź prawie do wrzenia. Dodaj połamaną na kostki czekoladę i odstaw na 1-2 minuty. Wymieszaj do całkowitego połączenia składników.
  • Udekoruj ciasto polewą i orzechami lub śliwkami w czekoladzie.

Rady

*Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: ciasto
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: ciasta, ciasto, ciasto na święta, ciasto przekładane, ciasto ucierane, miękkie pierniczki, niemieckie pierniczki, pierniczki, pierniki, proste ciasto, prosty przepis, przepis na święta, szybkie ciasto, tradycyjne potrawy

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2021. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl