Pierniczki alpejskie – sprawdzony przepis na miękkie pierniczki

Pierniczki alpejskie z tego przepisu są miękkie od razu po upieczeniu i mają wspaniały, korzenny aromat. Po prostu rozpływają się w ustach!

Mogą być nadziewane, ale są tak pyszne, że nawet bez nadzienia, smakują obłędnie. To obowiązkowy przepis na święta Bożego Narodzenia.

Miękkie pierniczki domowe

Nie ma nic lepszego w Święta niż domowe pierniki. W moim domu pojawiają się zarówno kruche pierniczki, czyli np. słynne szwedzkie pepparkakor (sprawdź przepis na pepparkakor), oraz miękkie pierniczki – aromatyczne i proste lebkuchen (sprawdź przepis na lebkuchen), a także właśnie te pierniczki alpejskie.

Pierniczki z tego przepisu przygotowuję od kilku albo nawet kilkunastu (!) lat. Znalazłam go na stronie, którą zna chyba każdy miłośnik wypieków w Polsce. Mam na myśli blog Moje Wypieki, gdzie pełno jest pysznych słodkich inspiracji.

Gdy zobaczyłam, że autorka, Dorota, którą pamiętam jeszcze z czasów Galerii Potraw na gazeta.pl, opisuje je w samych superlatywach, wiedziałam, że muszę ich spróbować. I było warto!

Pierniczki alpejskie są delikatne, puszyste i mocno korzenne. Dokładnie takie, jak powinny być pierniki idealne!

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Pierniczki alpejskie – z nadzieniem czy bez?

Te miękkie pierniczki alpejskie możecie przygotowywać w dwóch wersjach – z nadzieniem i bez.

Nadzienie przybliża je do oryginalnych pierniczków alpejskich. Najlepiej do nadziewania sprawdzą się powidła śliwkowe, gęste konfitury i twarde marmolady. Unikajcie lejących się dżemów.

Jeśli jednak nie macie czasu albo siły, możecie przygotować te pierniczki bez nadzienia. Są tak pyszne, że obronią się też w takiej wersji.

Niezależnie jednak czy będziecie dodatkowo nadziewać pierniki, czy nie, polecam Wam polać je lukrem lub polewą czekoladową. Dzięki temu pierniczki zyskają na smaku i będą dłużej puszyste i mięciutkie.

Sprawdź też inne przepisy na świąteczne wypieki:

Norweskie bułeczki cynamonowe

Drożdżówki z makiem

Świąteczne ciasto czekoladowe ze śliwkami

5 na 3 głosów

Pierniczki alpejskie

Pierniczki alpejskie są miękkie, puszyste i tak delikatne, że rozpływają się w ustach! Obowiązkowa propozycja na świąteczny stół.
Porcje 100 sztuk
Całkowity czas przygotowania 2 godz.

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • 3 białka
  • szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżki kakao
  • 200 ml gęstej kwaśnej śmietany 18% w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżki przyprawy do piernika
  • 250 g masła
  • 400 g miodu

Kroki

Dzień przed pieczeniem

  • Wymieszaj kakao i mąkę w dużej misce.
  • Do garnka wlej miód i dodaj przyprawę do piernika. Zagotuj.
  • Dodaj do garnka masło, wymieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia.
  • Śmietanę przełóż do wysokiego naczynia. Wsyp sodę i wymieszaj. Śmietana po czasie zwiększy swoją objętość.
  • W kolejnej misce ubij białka na sztywną pianę. Dodawaj cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, aż powstanie gęsta, błyszcząca piana.
  • Dodaj żółtka i zmiksuj.
  • Masę jajeczną wlej do mąki i delikatnie wymieszaj.
  • Dodaj miód i również wymieszaj.
  • Na koniec dodaj śmietanę i wymieszaj. Ciasto będzie dość rzadkie.
  • Przykryj miskę z ciastem folią spożywczą i wstaw na 24 godziny do lodówki. Dzięki temu ciasto zgęstnieje.

Dzień pieczenia

  • Dużą łyżką oddziel część ciasta i uformuj z niego placek na podsypanej mąką stolnicy.
  • Rozwałkuj na grubość ok. 5 mm (grubsze są zdecydowanie smaczniejsze) i wykrawaj foremkami. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 7-9 minut.
  • Powtórz ze wszystkimi partiami ciasta.
  • Wystudzone pierniczki udekoruj lukrem lub polewą czekoladową.

Rady

Przepis ze strony Moje Wypieki
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: deser
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: ciasto na święta, cynamon, deser na święta, miękkie pierniczki, miód, pierniczki, pierniki, przepis na miękkie pierniczki, przepis na święta
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu i dodaj tag #przepisynatalerzu!
Pierniczki alpejskie

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. Czy można użyć mąki orkiszowej do pierniczkow ?

    1. Agnieszka Author says:

      Można spróbować, ale tylko z jasną mąką orkiszową. Pozdrawiam, A.

      1. Dziękuję użyłam mąki jasnej orkiszowej teraz już odstawiam do lodówki czy jutro już mogę piec pierniczki? ☺

        1. Agnieszka Author says:

          Przepraszam, w przedświątecznym zamieszaniu nie zauważyłam komentarza! Pierniczki można piec po min. 8 godzinach w lodówce, a najlepiej im zrobi 24 h leżakowania 🙂 Trzymam kciuki! A.

          1. Pierniczki wyszły cudowne

          2. Agnieszka Author says:

            Bardzo się cieszę! 🙂 Wesołych świąt! Aga

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2022. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl