Pierniczki alpejskie – sprawdzony przepis na miękkie pierniczki

Pierniczki alpejskie z tego przepisu są miękkie od razu po upieczeniu i mają wspaniały, korzenny aromat. Po prostu rozpływają się w ustach!

Mogą być nadziewane, ale są tak pyszne, że nawet bez nadzienia, smakują obłędnie. To obowiązkowy przepis na święta Bożego Narodzenia.

Miękkie pierniczki domowe

Nie ma nic lepszego w Święta niż domowe pierniki. W moim domu pojawiają się zarówno kruche pierniczki, czyli np. słynne szwedzkie pepparkakor (sprawdź przepis na pepparkakor), oraz miękkie pierniczki – aromatyczne i proste lebkuchen (sprawdź przepis na lebkuchen), a także właśnie te pierniczki alpejskie.

Pierniczki z tego przepisu przygotowuję od kilku albo nawet kilkunastu (!) lat. Znalazłam go na stronie, którą zna chyba każdy miłośnik wypieków w Polsce. Mam na myśli blog Moje Wypieki, gdzie pełno jest pysznych słodkich inspiracji.

Gdy zobaczyłam, że autorka, Dorota, którą pamiętam jeszcze z czasów Galerii Potraw na gazeta.pl, opisuje je w samych superlatywach, wiedziałam, że muszę ich spróbować. I było warto!

Pierniczki alpejskie są delikatne, puszyste i mocno korzenne. Dokładnie takie, jak powinny być pierniki idealne!

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Pierniczki alpejskie – z nadzieniem czy bez?

Te miękkie pierniczki alpejskie możecie przygotowywać w dwóch wersjach – z nadzieniem i bez.

Nadzienie przybliża je do oryginalnych pierniczków alpejskich. Najlepiej do nadziewania sprawdzą się powidła śliwkowe, gęste konfitury i twarde marmolady. Unikajcie lejących się dżemów.

Jeśli jednak nie macie czasu albo siły, możecie przygotować te pierniczki bez nadzienia. Są tak pyszne, że obronią się też w takiej wersji.

Niezależnie jednak czy będziecie dodatkowo nadziewać pierniki, czy nie, polecam Wam polać je lukrem lub polewą czekoladową. Dzięki temu pierniczki zyskają na smaku i będą dłużej puszyste i mięciutkie.

Sprawdź też inne przepisy na świąteczne wypieki:

Norweskie bułeczki cynamonowe

Drożdżówki z makiem

Świąteczne ciasto czekoladowe ze śliwkami

Pierniczki alpejskie

Pierniczki alpejskie

Pierniczki alpejskie są miękkie, puszyste i tak delikatne, że rozpływają się w ustach! Obowiązkowa propozycja na świąteczny stół.
5 na 13 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 2 godziny
Porcje: 100 sztuk

Składniki 

  • 1 kg mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • 3 białka
  • szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżki kakao
  • 200 ml gęstej kwaśnej śmietany 18% w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżki przyprawy do piernika
  • 250 g masła
  • 400 g miodu

Kroki

Dzień przed pieczeniem

  • Wymieszaj kakao i mąkę w dużej misce.
  • Do garnka wlej miód i dodaj przyprawę do piernika. Zagotuj.
  • Dodaj do garnka masło, wymieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia.
  • Śmietanę przełóż do wysokiego naczynia. Wsyp sodę i wymieszaj. Śmietana po czasie zwiększy swoją objętość.
  • W kolejnej misce ubij białka na sztywną pianę. Dodawaj cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, aż powstanie gęsta, błyszcząca piana.
  • Dodaj żółtka i zmiksuj.
  • Masę jajeczną wlej do mąki i delikatnie wymieszaj.
  • Dodaj miód i również wymieszaj.
  • Na koniec dodaj śmietanę i wymieszaj. Ciasto będzie dość rzadkie.
  • Przykryj miskę z ciastem folią spożywczą i wstaw na 24 godziny do lodówki. Dzięki temu ciasto zgęstnieje.

Dzień pieczenia

  • Dużą łyżką oddziel część ciasta i uformuj z niego placek na podsypanej mąką stolnicy.
  • Rozwałkuj na grubość ok. 5 mm (grubsze są zdecydowanie smaczniejsze) i wykrawaj foremkami. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piecz przez ok. 7-9 minut.
  • Powtórz ze wszystkimi partiami ciasta.
  • Wystudzone pierniczki udekoruj lukrem lub polewą czekoladową.

Wskazówki

Przepis ze strony Moje Wypieki
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: deser
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: ciasto na święta, cynamon, deser na święta, miękkie pierniczki, miód, pierniczki, pierniki, przepis na miękkie pierniczki, przepis na święta
Pierniczki alpejskie

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. Czy można użyć mąki orkiszowej do pierniczkow ?

    1. Agnieszka Author says:

      Można spróbować, ale tylko z jasną mąką orkiszową. Pozdrawiam, A.

      1. Dziękuję użyłam mąki jasnej orkiszowej teraz już odstawiam do lodówki czy jutro już mogę piec pierniczki? ☺

        1. Agnieszka Author says:

          Przepraszam, w przedświątecznym zamieszaniu nie zauważyłam komentarza! Pierniczki można piec po min. 8 godzinach w lodówce, a najlepiej im zrobi 24 h leżakowania 🙂 Trzymam kciuki! A.

          1. kasia4122@gmail.com says:

            Pierniczki wyszły cudowne

          2. Agnieszka Author says:

            Bardzo się cieszę! 🙂 Wesołych świąt! Aga

  2. Hej 🙂 z jak dużym wyprzedzeniem mogę upiec te pierniczki zeby były dobre w okresie świątecznym? Mam zamiar je nadziewac domowymi powidłami

    1. Aga Author says:

      Agata, piekłabym je na max. 5 dni przed świętami 🙂

  3. W jaki sposób nadziewać te pierniki?

    1. Aga Author says:

      Natalia, ja robię to tak: rozwałkowuję placek i zaznaczam sobie delikatnie foremką kształty pierniczków. Na środek tych kształtów wykładam powidła śliwkowe, a później na to nakładam drugi placek ciasta i delikatnie dociskam wokół miejsc, gdzie jest nadzienie. Następnie wycinam kształty i gotowe 🙂

  4. Agnieszka says:

    Do tych pierniczkow ubijamy 3 białka – resztę na bezę???

    1. Aga Author says:

      Tak, reszta zostaje do wykorzystania w innym przepisie 🙂

  5. Pierniczki w tej polewie wyglądają obłędnie! Czy to gotowa polewa czy robiona w domu ? Jeśli tak, to czy można prosić o przepis na nią?

    1. Aga Author says:

      Magda, zawsze robię podstawową domową polewę czekoladową 🙂 Składniki to 200g gorzkiej czekolady (lub 100g gorzkiej i 100g mlecznej) + 200 g śmietany kremówki. Śmietankę podgrzewam, aż będzie gorąca, ale uważam, żeby się nie zagotowała. Zdejmuję ją z ognia, dodaję posiekaną czekoladę i energicznie mieszam, aż składniki się połączą.

  6. Chciałabym wypróbować, ale nie tak dużą porcję, a nie wiem z jakich ilości składników przygotować ok. 50 pierników. Czy wystarczy składniki podzielić na pół? Może to niemądre pytanie, ale pieczenie to nie moja bajka i zupełnie się nie znam 🙁

    1. Aga Author says:

      Agata, kto pyta, nie błądzi 🙂 Jest dokładnie tak jak myślisz, a co ważne, nie musisz wszystkiego przeliczać sama. W przepisie w miejscu, gdy masz napisane “Porcje”, najedź na liczbę 100 i pojawi się suwak. Przesuń suwak, na taką liczbę pierniczków, jaką chcesz przygotować, a proporcje składników same się dopasują 🙂 Pozdrawiam i powodzenia! A.

    2. Super, jest szansa, że moje będą miały równie piękną narzutkę 😉
      Bardzo dziękuje!

  7. Czy można zamiast sody dać proszek do pieczenia? Jeśli tak to w jakich proporcjach? Niestety mamy uczulenie na sodę, a pierniczki wyglądają obłędnie.

    1. Aga Author says:

      Nie próbowałam robić ich z proszkiem do pieczenia, ale jeśli bym miała zrobić taką podmianę, to dałabym 3x więcej proszku niż sody. Soda jest zdecydowanie bardziej agresywna, a tu potrzebujemy siły do napuszenia ciasta.

    2. Hello, if I want to fill with jam, do I roll the dough thinner than 5mm or leave it the same thickness? Thank you

  8. 5 gwiazdek
    Super przepis. Bardzo dziękuję.
    Dajcie zmac czu ktoś ro z mąki orkiszowe i czy wyszlo;)

  9. Ile minut piec takie nadziane pierniczki? Wydaje mi się, że trzeba dłużej niż takie bez nadzienia.

    1. Aga Author says:

      U mnie to jest maks. minuta różnicy.

  10. Odłożyłam ciasto do lodówki, jest faktycznie nieco rzadkie. Rozumiem że po 24h będzie dobre do pieczenia?
    I moje drugie pytanie: czy mogę upiec w piątek i nadziać powidłami, aby były dobre na święta? 🙂

    1. Aga Author says:

      Tak, upieczone w piątek, będą dobre na Święta 🙂 A ciasto zgęstniało?

  11. 5 gwiazdek
    Najlepszy przepis na pierniczki. Wychodza mięciutkie. Ja zrobiłam z połowy składników i wyszło sporo

    1. Aga Author says:

      Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂 Wesołych!

  12. Dodałam 8 białek zamiast 3… czy ciasto będzie tak samo dobre?

  13. Wyglądają przepięknie! Jak je przechowywać i ile zachowują świeżość i miękkość? Pozdrawiam serdecznie ❤️

  14. 5 gwiazdek
    Pani Agnieszko bardzo dziękuję za przepis.Pierniczki są przepyszne!!!Zapisuje przepis bo napewno zostanie z nami na zawsze☺️.Pozdrawiam serdecznie i życzę WESOŁYCH ŚWIĄT ☺️

    1. Aga Author says:

      Pani Ewelino, takie komentarze to miód na moje serducho 🙂 Serdeczności i wesołych świąt!

  15. Moje ciasto wyszlo od razu dość twarde i zbite choć użyłam wszystkiego jak w przepisie tyle ze make zmieszałam w 1/4 z samopsza ale pierniki wyszły mięciutkie teraz obawiam sie ze mogą stwardnac i zepsuć sie do Świat.

    1. Aga Author says:

      Polecam włożyć do szczelnych puszek wraz ze skórką z jabłka, na pewno będą miękkie 🙂

  16. 5 gwiazdek
    Czy można czymś zastąpić miód? Jak tak to czym?

    1. Aga Author says:

      Można spróbować ze sztucznym miodem, ale zachęcam jednak do użycia prawdziwego.

  17. Czy upieczone pierniczki można nadziać ??

  18. Czy pierniczki pieczemy w piekarniku na funkcji piekarnika góra dół czy termoobieg?

    1. Aga Author says:

      Góra-dół 🙂

  19. A co może pójść nie tak jeśli upieczemy np po 2 godzinach?

    1. Aga Author says:

      Pierniczki mogą stracić kształt i rozpłaszczyć się na blaszce.

  20. Czy mogę upiec pierniczki 2
    Tygodnie przed świętami? Czy nadal będą dobre do jedzenia?
    Jr

    1. Aga Author says:

      Polecam je piec ok. tygodnia przed świętami.

5 from 13 votes (9 ratings without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl