Pierniczki alpejskie z tego przepisu są miękkie od razu po upieczeniu i mają wspaniały, korzenny aromat. Po prostu rozpływają się w ustach!
Mogą być nadziewane, ale są tak pyszne, że nawet bez nadzienia, smakują obłędnie. To obowiązkowy przepis na święta Bożego Narodzenia.
Miękkie pierniczki domowe
Nie ma nic lepszego w Święta niż domowe pierniki. W moim domu pojawiają się zarówno kruche pierniczki, czyli np. słynne szwedzkie pepparkakor (sprawdź przepis na pepparkakor), oraz miękkie pierniczki – aromatyczne i proste lebkuchen (sprawdź przepis na lebkuchen), a także właśnie te pierniczki alpejskie.
Pierniczki z tego przepisu przygotowuję od kilku albo nawet kilkunastu (!) lat. Znalazłam go na stronie, którą zna chyba każdy miłośnik wypieków w Polsce. Mam na myśli blog Moje Wypieki, gdzie pełno jest pysznych słodkich inspiracji.
Gdy zobaczyłam, że autorka, Dorota, którą pamiętam jeszcze z czasów Galerii Potraw na gazeta.pl, opisuje je w samych superlatywach, wiedziałam, że muszę ich spróbować. I było warto!
Pierniczki alpejskie są delikatne, puszyste i mocno korzenne. Dokładnie takie, jak powinny być pierniki idealne!


POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Pierniczki alpejskie – z nadzieniem czy bez?
Te miękkie pierniczki alpejskie możecie przygotowywać w dwóch wersjach – z nadzieniem i bez.
Nadzienie przybliża je do oryginalnych pierniczków alpejskich. Najlepiej do nadziewania sprawdzą się powidła śliwkowe, gęste konfitury i twarde marmolady. Unikajcie lejących się dżemów.
Jeśli jednak nie macie czasu albo siły, możecie przygotować te pierniczki bez nadzienia. Są tak pyszne, że obronią się też w takiej wersji.
Niezależnie jednak czy będziecie dodatkowo nadziewać pierniki, czy nie, polecam Wam polać je lukrem lub polewą czekoladową. Dzięki temu pierniczki zyskają na smaku i będą dłużej puszyste i mięciutkie.


Sprawdź też inne przepisy na świąteczne wypieki:
Świąteczne ciasto czekoladowe ze śliwkami

Pierniczki alpejskie
Składniki
- 1 kg mąki pszennej
- 8 żółtek
- 3 białka
- 1½ szklanki drobnego cukru do wypieków
- 3 łyżki kakao
- 200 ml gęstej kwaśnej śmietany 18% w temperaturze pokojowej
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2½ łyżki przyprawy do piernika
- 250 g masła
- 400 g miodu
Kroki
Dzień przed pieczeniem
- Wymieszaj kakao i mąkę w dużej misce.
- Do garnka wlej miód i dodaj przyprawę do piernika. Zagotuj.
- Dodaj do garnka masło, wymieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia.
- Śmietanę przełóż do wysokiego naczynia. Wsyp sodę i wymieszaj. Śmietana po czasie zwiększy swoją objętość.
- W kolejnej misce ubij białka na sztywną pianę. Dodawaj cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, aż powstanie gęsta, błyszcząca piana.
- Dodaj żółtka i zmiksuj.
- Masę jajeczną wlej do mąki i delikatnie wymieszaj.
- Dodaj miód i również wymieszaj.
- Na koniec dodaj śmietanę i wymieszaj. Ciasto będzie dość rzadkie.
- Przykryj miskę z ciastem folią spożywczą i wstaw na 24 godziny do lodówki. Dzięki temu ciasto zgęstnieje.
Dzień pieczenia
- Dużą łyżką oddziel część ciasta i uformuj z niego placek na podsypanej mąką stolnicy.
- Rozwałkuj na grubość ok. 5 mm (grubsze są zdecydowanie smaczniejsze) i wykrawaj foremkami. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 7-9 minut.
- Powtórz ze wszystkimi partiami ciasta.
- Wystudzone pierniczki udekoruj lukrem lub polewą czekoladową.
Rady

Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!
Czy można użyć mąki orkiszowej do pierniczkow ?
Można spróbować, ale tylko z jasną mąką orkiszową. Pozdrawiam, A.
Dziękuję użyłam mąki jasnej orkiszowej teraz już odstawiam do lodówki czy jutro już mogę piec pierniczki? ☺
Przepraszam, w przedświątecznym zamieszaniu nie zauważyłam komentarza! Pierniczki można piec po min. 8 godzinach w lodówce, a najlepiej im zrobi 24 h leżakowania 🙂 Trzymam kciuki! A.
Pierniczki wyszły cudowne
Bardzo się cieszę! 🙂 Wesołych świąt! Aga