Ciasto jogurtowe z malinami

Ciasto jogurtowe z malinami to idealny pomysł na letni deser. Super puszyste, wilgotne, maślane ciasto i orzeźwiające, słodkie maliny to przepyszne połączenie.

Ciasto jogurtowe z malinami – idealne letnie ciasto

Lato to czas owocowych ciast i deserów. Dojrzałe, słodkie i soczyste czereśnie, wiśnie, porzeczki czy maliny są wymarzonym dodatkiem do słodkości.

W upalne dni odchodzimy nieco od ciężkich ciast i chętniej jemy lekkie, puszyste i orzeźwiające desery. Właśnie takie jest ciasto jogurtowe z malinami.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Zakalec – jak go uniknąć?

Ciasto jogurtowe, zwłaszcza z owocami, jest niestety obarczone ryzykiem powstania zakalca. Są na szczęście sposoby, by go uniknąć. Przy przygotowywaniu ciasta warto trzymać się poniższych zasad:

Składniki muszą być w temperaturze pokojowej. To najważniejszy krok, którego nie można pominąć, jeśli chcemy uniknąć zakalca. Jogurt, masło, jajka i owoce najlepiej wyjąć minimum 3 godziny wcześniej. Wiem, że niektórzy wyjmują składniki na zaledwie 30 minut przed przygotowaniem, ale ja wychodzę z założenia, że nie ma co ryzykować. Produkty nawet jeśli wydają się być ciepłe, mogą mieć cały czas niższą temperaturę w środku. Naprawdę warto poczekać przykładowo tę godzinę dłużej.

Masło z cukrem utarte na jasny puch. To pierwszy krok przygotowania ciasta i zaskakująco łatwo można się na nim wyłożyć 😉 Masło z cukrem uciera się dużo dłużej niż większość z nas myśli. Mój robot planetarny potrzebuje ok. 7-9 minut (w zależności od proporcji składników), by w misie pojawiła się idealna konsystencja. Często kusi mnie, by skończyć miksowanie, jak tylko kolor masy zmieni się na jaśniejszy, ale wiem, że to byłby błąd. Idealnie utarte masło z cukrem jest nie tylko jasne, ale też puszyste. Zwróćcie na to uwagę.

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na pyszne słodkie wypieki znajdziesz w zakładce CIASTO

Nie miksuj zbyt długo. O ile masło z cukrem możemy ucierać naprawdę długo, o tyle dodawanie suchych produktów powinno odbywać się jak najkrócej, tylko do połączenia składników. Mąkę i pozostałej suche składniki najczęściej mieszam już ręcznie, by nie napowietrzyć zbyt masy. Mocno zmiksowane ciasto pięknie wyrośnie w piekarniku, ale niestety po wyjęciu gwałtownie opadnie.

Ciasto jogurtowe z malinami

Pamiętaj o przesianiu mąki. Tak przygotowana mąka jest wolna od zanieczyszczeń i lepiej napowietrzona. Masa będzie delikatniejsza.

Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia. Najlepiej trzymać się czasu pieczenia podanego w przepisie. Dopiero pod koniec sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

5 na 1 głos

Ciasto jogurtowe z malinami

Ciasto jogurtowe z malinami to idealny pomysł na letni deser. Super puszyste, wilgotne, maślane ciasto i orzeźwiające, słodkie maliny to przepyszne połączenie.
Porcje 12 porcji
Całkowity czas przygotowania 1 godz. 15 min.

Sprzęt

  • Forma do pieczenia o wymiarach 25 x 20 cm

Składniki

  • 150 g masła
  • 165 g cukru
  • 3 jaja
  • 300 g mąki pszennej
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 op. cukru z wanilią (8 g)
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 400 g malin

Kroki

  • Maliny opłucz i osusz na sitku.
  • W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier z wanilią.
  • W drugiej misce utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę.
  • Dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując i za każdym razem dokładnie sprawdzając, czy składniki się całkowicie połączyły.
  • Wmieszaj suche składniki, a następnie jogurt. Wymieszaj tylko do połączenia składników.
  • Przełóż ciasto do formy 20×25 wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ułóż na cieście maliny.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz przez 35-45 minut, do suchego patyczka.
  • Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Rady

! Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: ciasto, ciasto jogurtowe, ciasto ucierane, ciasto z owocami, letnie ciasto, maliny, proste ciasto, szybkie ciasto
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu i dodaj tag #przepisynatalerzu!

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl