Jagodzianki – przepis na puszyste bułeczki pełne jagód

Jest lato, muszą być jagodzianki! Nie znam nikogo, kto nie lubiłby tych słodkich, drożdżowych bułeczek wypełnionych pysznymi owocami. Sama je uwielbiam i aż wstydzę się przyznać, ile sztuk jestem w stanie zjeść za jednym razem.

Jagodzianki – ulubiona letnia drożdżówka

Są takie słodkości, które muszą się pojawić w konkretnych porach roku. Nie ma zimy bez pierników, jesieni bez szarlotki i jagodzianek w lato. Dlatego tak bardzo się ucieszyłam, gdy w końcu dorwałam jagody w sklepie (w 4 warzywniakach w mojej najbliższej okolicy nie pojawiły się ani razu!). Wzięłam od razu większą ilość, bo czułam, że nie tylko jedna runda tych drożdżowych bułeczek będzie pieczona.

Idealne, puszyste jagodzianki – wskazówki

Każdy, kto przygotowywał kiedyś ciasto drożdżowe wie, że to dość kapryśny wypiek. Ważne jest praktycznie wszystko – od świeżości i odpowiedniej temperatury składników, po warunki atmosferyczne w ciągu dnia. Upieczenie klasycznego drożdżowego ciasta może się więc wydawać skomplikowane, a co dopiero przygotowanie napakowanych owocami bułeczek.

Na szczęście jest kilka kluczowych zasad, których warto się trzymać, by jagodzianki wyszły idealnie – puszyste, miękkie i pełne jagód!

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

jagodzianki

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Drożdże nie lubią skrajnych temperatur, więc dodanie np. jajek prosto z lodówki może zaburzyć proces wyrastania ciasta i spowodować, że ciasto nie będzie odpowiednio puszyste i smaczne. Warto wyjąć składniki min. 3 godziny przed przygotowaniem ciasta.

Składniki powinny być świeże. Może to banał, ale warto go przypomnieć. Często słyszę: „Dałam/dałem tyle drożdży, a ciasto nie wyrosło!”, a wystarczy, że drożdże nie były pierwszej świeżości i już to mogło spowodować taki efekt. Zarówno świeże drożdże, jak i te instant, nie mogą za długo czekać na zużycie, zwłaszcza po otworzeniu.

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na pyszne ciasta znajdziesz w zakładce CIASTO

Cukier do jagód dodaj na sam koniec. Jeśli za wcześnie dodasz cukier do owoców, mogą puścić dużo soku i wylać się z jagodzianek. Mąkę i cukier dodaję tuż przed nadziewaniem bułeczek.

Uważaj na mąkę przy lepieniu. Jeśli z jagodzianek wycieka trochę jagód, to znaczy, że robisz to dobrze 😉 Przy napakowanych owocami bułeczkach po prostu nie ma możliwości, by nie wyciekło troszkę nadzienia. Żeby jednak uniknąć jagodowej zupy na blasze do pieczenia, warto pamiętać o dobrym zlepieniu bułeczek. W miejscu zlepienia nie powinno być mąki. Ona utrudnia łączenie ciasta i bułeczki mogą się wtedy rozejść w piekarniku. Jeśli jednak mąka dostała się w miejsce łączenia, posmarujcie ten fragment ciasta jajkiem, który zadziała jak naturalny klej.

Pamiętajcie też, żeby kłaść jagodzianki łączeniem do dołu.

Jagodzianki

Szczegółowe porady na temat tego, jak upiec idealne ciasto drożdżowe, znajdziecie w moim poradniku:

Jak upiec idealne ciasto drożdżowe
5 na 4 głosów

Jagodzianki

Przepis na idealnie puszyste jagodzianki, pełne owoców i posypane kruszonką.
Czas przygotowania 2 godz. 45 min.
Czas gotowania 30 min.
Całkowity czas przygotowania 3 godz. 15 min.

Składniki

Ciasto

  • 400 g mąki pszennej
  • 3 żółtka z dużych jajek
  • 20 g świeżych drożdży lub 9 g drożdży instant
  • 160 ml mleka
  • 85 g masła
  • 85 g cukru

Nadzienie

  • 300 g jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Kruszonka

  • 40 g masła
  • 80 g mąki
  • 40 g cukru

Dodatkowo

  • 1 jajko z odrobiną mleko do posmarowania bułeczek

Kroki

  • Jeśli używasz świeżych drożdży, przygotuj rozczyn.
  • Mleko podgrzej, rozpuść w nim masło, ostudź, by było lekko ciepłe.
  • Mąkę wymieszaj z żółtkami, rozczynem lub drożdżami instant, mlekiem z masłem oraz cukrem. Zagniataj aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
  • Po tym czasie lekko zagnieć ciasto i podziel je na 9-10 równych części.
  • Każdą część rozpłaszcz w palcach na placek i na środek wyłóż czubatą łyżkę jagód wymieszanych wcześniej z cukrem i skrobią ziemniaczaną.
  • Zlep bułeczki i ułóż je łączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pozostaw bułeczki do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Nastaw piekarnik na 175 stopni (góra-dół).
  • W międzyczasie przygotuj kruszonkę – masło, mąkę i cukier wymieszaj palcami w miseczce, aż do uzyskania konsystencji grubego piasku.
  • Gdy jagodzianki wyrosną, posmaruj je jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posyp kruszonką.
    jagodzianki przed pieczeniem
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 25-30 minut.
    jagodzianki wyjęte z piekarnika

Rady

  • Składniki ciasta drożdżowego powinny być w temperaturze pokojowej lub lekko ciepłe (płyn).
  • Przygotowanie rozczynu: 20 g świeżych drożdży wrzuć do lekko podgrzanego mleka (kilka łyżek) i dosyp płaską łyżkę cukru. Dokładnie rozetrzyj, aż drożdże się rozpuszczą. Dosyp 2 łyżki mąki pszennej i wymieszaj, by nie było grudek. Odstaw pod przykryciem, w ciepłym miejscu, na ok. 25 minut.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: ciasto, ciasto drożdżowe, ciasto na lato, ciasto z owocami, drożdże, drożdżowe, drożdżówki, drożdżówki z owocami, jagody, jagodzianki, letnie ciasto, smaki dzieciństwa

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. 5 stars
    Super przepis ,jagodzianki wyszły rewelacyjne.

    1. Agnieszka Author says:

      Bardzo się cieszę! 🙂 Pozdrawiam serdecznie, Aga

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl