Pieczone polędwiczki wieprzowe – niezawodny przepis

Te pieczone polędwiczki wieprzowe mają same plusy – są bardzo proste do zrobienia, wystarczy 30 minut, by je przygotować, a ponadto wyglądają i smakują, jakby były przyrządzone w dobrej restauracji. Koniecznie spróbujcie, bo to absolutny hit!

Prosty obiad na każdą okazję

Pieczone polędwiczki wieprzowe to jeden z najprostszych obiadów z efektem wow, jaki możecie przygotować.

Świetne sprawdzą się w ciągu tygodnia – wieczorem szybko marynujemy, a następnego dnia wystarczy włożyć je do piekarnika na 30 minut i gotowe! Ale polecam je też na większe okazje – rodzinne obiady, kolacje ze znajomymi czy Święta.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Pieczone polędwiczki wieprzowe – najważniejsze kroki

Polędwiczki wieprzowe to niezwykle wdzięczne mięso. Jest proste w obróbce, świetnie współpracuje z większością przypraw, wygląda bardzo efektownie i smakuje wyśmienicie.

Pieczone polędwiczki wieprzowe to gwarancja, że nie dostarczamy organizmowi zbędnych kalorii. Gdy przygotowujemy mięso w piekarniku, potrzebujemy niewielką ilość oleju, tylko do wstępnego podsmażenia.

Smażenie

Może zastanawiacie się, po co smażyć polędwiczkę, skoro będziemy ją zaraz piec. Otóż to bardzo ważny punkt w przygotowaniu każdego rodzaju mięsa – drobiu, wieprzowiny, wołowiny, itp.

Podsmażając je krótko na patelni, zamykamy w mięsie wszystkie soki, dzięki czemu po wyjęciu z piekarnika, nie będzie suche, tylko idealnie aromatyczne i soczyste.

Marynowanie

Innym niezwykle ważnym punktem w przygotowaniu pieczonych polędwiczek wieprzowych jest marynowanie.

Lubię eksperymentować z różnymi marynatami do mięsa. Czasami mam ochotę na wersję bardziej na słodko – wtedy wśród składników pojawia się miód lub syrop klonowy.

Gdy szykuję mięso w ostrzejszym wydaniu, na pewno pojawi się chilli albo ostra musztarda dijon.

W tym wydaniu szukałam idealnej soczystości i smaku rodem z południa Europy. Dlatego w przepisie znajdują się m.in. hiszpańska wędzona papryka, greckie oregano i włoskie suszone pomidory. Ten miks przypraw i ziół sprawia, że polędwiczka jest niesamowicie aromatyczna.

Najczęściej staram się wkładać mięso do marynaty na 6-7 godzin przed pieczeniem. Dzięki kilku godzinom marynowania, mięso idealnie przechodzi wszystkimi smakami i jest wyjątkowo soczyste.

Minimalny czas, żeby smak przypraw był dobrze wyczuwalny w potrawie to ok. 2 godzin.

Pieczone polędwiczki wieprzowe – wskazówki

Przygotowanie idealnych polędwiczek wieprzowych to tylko pozornie skomplikowane zadanie. W rzeczywistości, poradzi sobie z tym nawet mało wprawiony kucharz.

Aby polędwiczki wyszły pysznie za każdym razem, warto pamiętać o podstawowych zasadach:

1. Mięso należy dokładnie oczyścić z błonek i żyłek.

2. Polędwiczki warto zamarynować na minimum 2 godziny przed początkiem pieczenia.

3. Przed wstawieniem mięsa do piekarnika, mięso należy obsmażyć z każdej strony na żeliwnej patelni.

4. Niezwykle ważne jest, by nie piec polędwiczek zbyt długo. Najprostszym sposobem na sprawdzenie, czy mięso jest już dobre, jest kontrola termometrem do mięsa. Temperatura gotowych polędwiczek wieprzowych powinna wynosić 64 stopnie Celsjusza.

5. Po wyjęciu z piekarnika, mięso powinno poczekać 2-3 minuty przed pokrojeniem i podaniem. To gwarancja, że wszystkie najpyszniejsze rzeczy, nie wypłyną z niego wraz z sokami.

Sprawdź też inne przepisy na pyszny obiad:

Schab pieczony w karaibskim sosie jerk

Kurczak pieczony z harissą morelową i batatami

Bolognese – oryginalny sos boloński

4.41 na 25 głosów

Pieczone polędwiczki wieprzowe

Wyjątkowo soczyste i niezwykle aromatyczne polędwiczki będą hitem każdego rodzinnego obiadu.
Porcje 6 porcji
Czas przygotowania 1 godz. 29 min.
Czas gotowania 30 min.
Całkowity czas przygotowania 2 godz.

Składniki

  • 1,2 kg polędwiczki wieprzowej
  • łyżeczki wędzonej papryki
  • łyżeczki suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczki suszonych pomidorów
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ½ łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 3 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego
  • sól, pieprz

Kroki

  • Polędwiczki dokładnie oczyść z błonek i żyłek.
  • Przygotuj marynatę – wszystkie zioła i przyprawy wymieszaj z 3-4 łyżkami oleju, aż powstanie dość gęsta pasta.
  • Włóż mięso do marynaty i wstaw do marynowania w lodówce na min. 1½ godziny.
  • Wyjmij polędwiczki z lodówki na ok. ½ godziny przed pieczeniem.
  • Nastaw piekarnik na 200 stopni (góra-dół).
  • Na patelni żeliwnej rozgrzej 1 łyżkę oleju. Przełóż polędwiczki i obsmaż je z każdej strony.
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut (aż polędwiczka osiągnie temperaturę 64 stopnie).
  • Wyjmij z piekarnika i pozostaw na 2-3 minuty.
  • Pokrój na plastry i podawaj z ulubionymi dodatkami.
    pieczone polędwiczki wieprzowe
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: klasyczny obiad, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, pieczone polędwiczki, polędwiczka wieprzowa, szybki obiad, z piekarnika

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. 5 stars
    Wyszły bardzo dobre i soczyste. Na pewno wrócimy do tego przepisu przy okazji najbliższego rodzinnego obiadu 🙂

  2. 5 stars
    Wyśmienity przepis. Najlepsze wydanie polędwiczki wieprzowe.

    1. Agnieszka Author says:

      Bardzo się cieszę, że polędwiczki smakowały 🙂 Pozdrawiam, Agnieszka

  3. Czy polędwiczki w piekarniku pieczemy przykryte czy bez przykrycia?

    1. Agnieszka Author says:

      Bez przykrycia 🙂 Pozdrawiam, A.

  4. Będę piekła, już się marynuje efekty dopiero za 3 h 😉

    1. 5 stars
      Pyszne! Wcześniej robiłam zawsze duszone. Pieczone są o wiele lepsze. Dziękuję za przepis

      1. Agnieszka Author says:

        Bardzo się cieszę! 🙂 Pozdrawiam serdecznie, Aga

  5. moni_moni says:

    5 stars
    Super przepis, mięsko wyszło dokładnia takie jakie chciałam. Rodzina się zajadała. Zapisuję!

    1. Agnieszka Author says:

      Bardzo się cieszę, ze smakowało 🙂 Pozdrawiam, Aga

  6. 5 stars
    Pychotka, napewno będziemy powtarzać, bo rodzince bardzo smakowało

    1. Agnieszka Author says:

      Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam, A.

  7. Czy jest coś, czym można zastąpić sos Worcestershire? Czy jego ewentualne pominięcie bardzo wpłynie na finalny efekt? Z góry dziękuję za odpowiedź!

    1. Agnieszka Author says:

      Aniu, Worcestershire możesz zastąpić sosem sojowym 🙂 Pozdrawiam, Aga

  8. Polędwiczki w piekarniku w naczyniu żaroodpornym??
    Pozdrawiam

    1. Agnieszka Author says:

      Polędwiczki można piec albo w naczyniu żaroodpornym albo na patelni, na której je obsmażaliśmy, o ile nadaje się ona do piekarnika 🙂 Pozdrawiam, Agnieszka

  9. niestety, mnie nie wyszły 🙁 mięso było twarde

    1. Agnieszka Author says:

      Bardzo mi przykro Aniu. Mięso było marynowane min.1 1/2 godziny? I czy było wyjęte odpowiednio wcześniej przed pieczeniem z lodówki? Możliwe też, że same polędwiczki były starsze i wtedy niestety mięso jest twardsze. Jeśli były mniejsze, to czas pieczenia też mógł okazać się dla nich zbyt długi. Pozdrawiam, Aga

  10. 5 stars
    Robiłam dzisiaj, wyszło perfekcyjnie, pyszne danie :)!

    1. Agnieszka Author says:

      Super! Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam serdecznie, Aga

  11. 4 stars
    Przepis super, tylko po cholerne jasną ta opowieść przed nim. Szukałem przepisu a nie powieści.

    1. Agnieszka Author says:

      Cieszę się, że smakowało 🙂 Wskazówki dotyczące przygotowania mogą się przydać, zwłaszcza początkującym. Zawsze można je jednak pominąć i przejść od razu do przepisu, klikając w przycisk „przejdź do przepisu” znajdujący się tuż pod głównym zdjęciem 🙂 Pozdrawiam, Aga

  12. Czy suszone pomidory w oleju czy proszkowane? Mam zamiar zrobić i nie wiem co przygotować..

    1. Agnieszka Author says:

      Suszone pomidory suche, z torebki, nie z zalewy 🙂 Pozdrawiam, Agnieszka

  13. 5 stars
    Przepis super. Wyszły rewelacyjnie, nawet moj syn który nie lubi zabardzo mięsa zajadał ze smakiem 😉

    1. Agnieszka Author says:

      Bardzo miło mi to słyszeć, Agnieszko! <3 Pozdrawiam serdecznie, Aga

  14. 5 stars
    Bardzo dobre , polecam !

    1. Agnieszka Author says:

      Bardzo mi miło, dziękuję! 🙂 Pozdrawiam, Aga

  15. Czy można pięć w rękawie piekarniczym?

    1. Agnieszka Author says:

      Tak, można 🙂 Polecam tylko na 3-5 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw i podlać mięso sosem, który się wytworzył, by ładnie się zarumieniło. Pozdrawiam, Aga

  16. Dzień dobry, mięso wyszło przepyszne. Czy można zrobić sos do tych polędwiczek z pozostałości po pieczeniu? Nie było tego dużo więc może dodać trochę wina czy raczej wody/rosołu i zagęścić? Jak by Pani radziła?

    1. Agnieszka Author says:

      Super, że polędwiczki smakowały 🙂 Tak, z pozostałości po pieczeniu wyjdzie pyszny sos. Polecam dodać nieco czerwonego wina i gotować na patelni czy w rondlu przez ok. 5-10 minut, aż się zredukuje i zagęści. Pozdrawiam serdecznie, Aga

  17. 5 stars
    Czy mięso może marynować się cała dobę?
    Specjalnie byłam kupić sos Worcestershire. Moje polędwiczki ( 600gr) zamarynowałam, do lodówki wsadziłam i dostałam telefon.. Nie dam rady ich dzisiaj upiec. Za miast czosnku świeżego użyłam w proszku. Myślę że nic im nie będziedo jutra. Jak Pani uważa?
    Pozdrawiam:-)

    1. Agnieszka Author says:

      Proszę się nie martwić, polędwiczkom nic się nie stanie w lodówce 🙂 Mogą się marynować przez całą dobę. A czosnek w proszku też jest ok 🙂 Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego! Aga

  18. Ślicznie dziękuję za szybką odpowiedź:-).
    Polędwiczki wyszły przepyszne, soczyste w środku i ten sosik ( z dodatkiem wina)…bajka. Piekłam około 17 min.bez termometru. Po 10 min. wbijając lekko szpikulec czułam opór. To znaczy że jeszcze parę minutek. Po okolo 5 min. wyłączyłam piernik.
    Następnie 2 minutki odpoczywały sobie poza piekarnikiem.
    W tym czasie nałożyłam długa fasolkę na talerze.
    Elegancko pokroiłam polędwiczki i polałam sosem:-).
    Bardzo dziękuję za przepis.
    Zapisany i do ulubionych dodany:-)

    1. Agnieszka Author says:

      Brzmi fantastycznie! Super, że obiad się udał 🙂 Pozdrawiam serdecznie, A.

  19. a jak je trzeba podac dopiero na drugi dzien to jak je podgrzac Alina

    1. Agnieszka Author says:

      Proponuję odgrzać je na patelni z sosem, którym został po pieczeniu. Do sosu można dodać nieco wina lub bulionu. Pozdrawiam, Agnieszka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2021. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl