Pieczone polędwiczki wieprzowe – niezawodny przepis

Te pieczone polędwiczki wieprzowe mają same plusy – są bardzo proste do zrobienia, wystarczy 30 minut, by je przygotować, a ponadto wyglądają i smakują, jakby były przyrządzone w dobrej restauracji. Koniecznie spróbujcie, bo to absolutny hit!

pieczone polędwiczki wieprzowe

Gdzie kupować mięso?

Przyznaję, jestem mięsożercą. Lubię zjeść dobrego tatara, soczystego steka i schabowego w chrupiącej panierce. Jakiś czas temu spróbowałam wyłączyć ze swojej diety wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, jednak przetrwałam tylko tydzień. Czułam, że mój organizm aż krzyczy z błaganiem o jajecznicę i kotleta. Staram się jednak kupować mięso od zaufanych sprzedawców – w sprawdzonych sklepach mięsnych, z dokładnym opisem produktu. Dzięki temu mam pewność, że nie pochodzi z masowej hodowli i jest pełnowartościowe.

pieczone polędwiczki wieprzowe

Pieczone polędwiczki wieprzowe – najważniejsze kroki

Polędwiczki wieprzowe to niezwykle wdzięczne mięso. Jest proste w obróbce, świetnie współpracuje z większością przypraw, wygląda bardzo efektownie i smakuje wyśmienicie.

Reklama

Pieczone polędwiczki wieprzowe to też gwarancja, że nie dostarczamy organizmowi zbędnych kalorii. Gdy przygotowujemy mięso w piekarniku, potrzebujemy niewielką ilość oleju, tylko do wstępnego podsmażenia.

Może zastanawiacie się, po co smażyć polędwiczkę, skoro będziemy ją zaraz piec. Otóż to bardzo ważny punkt w przygotowaniu każdego rodzaju mięsa – drobiu, wieprzowiny, wołowiny, itp. Podsmażając je krótko na patelni, zamykamy w mięsie wszystkie soki, dzięki czemu po wyjęciu z piekarnika, nie będzie suche, tylko idealnie aromatyczne i soczyste.

pieczone polędwiczki wieprzowe

Drugim niezwykle ważnym punktem w przygotowaniu pieczonych polędwiczek wieprzowych jest marynowanie. Uwielbiam eksperymentować z różnymi marynatami do mięsa. Czasami mam ochotę na wersję bardziej na słodko – wtedy wśród składników pojawia się miód lub syrop klonowy. Gdy szykuję mięso w ostrzejszym wydaniu, na pewno pojawi się chilli albo ostra musztarda dijon.

Reklama

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU


W tym wydaniu szukałam idealnej soczystości i smaku rodem z południa Europy. Dlatego w przepisie znajdują się m.in. hiszpańska wędzona papryka, greckie oregano i włoskie suszone pomidory. Ten miks przypraw i ziół sprawia, że polędwiczka jest niesamowicie aromatyczna.

pieczone polędwiczki wieprzowe

Najczęściej staram się wkładać mięso do marynaty na 6-7 godzin przed pieczeniem. Dzięki kilku godzinom marynowania, mięso idealnie przechodzi wszystkimi smakami i jest wyjątkowo soczyste. Minimalny czas, żeby smak przypraw był dobrze wyczuwalny w potrawie to ok. 2 godzin.

Pieczone polędwiczki wieprzowe – wystawny obiad w pół godziny

Przygotowanie idealnych polędwiczek wieprzowych to tylko pozornie skomplikowane zadanie. W rzeczywistości, poradzi sobie z tym nawet mało wprawiony kucharz.

Reklama

Aby polędwiczki wyszły pysznie za każdym razem, warto pamiętać o podstawowych zasadach:

  • Mięso należy dokładnie oczyścić z błonek i żyłek
  • Polędwiczki warto zamarynować na minimum 2 godziny przed początkiem pieczenia
  • Przed wstawieniem mięsa do piekarnika, mięso należy obsmażyć z każdej strony na żeliwnej patelni
  • Niezwykle ważne jest, by nie piec polędwiczek zbyt długo. Najprostszym sposobem na sprawdzenie, czy mięso jest już dobre, jest kontrola termometrem do mięsa. Temperatura gotowych polędwiczek wieprzowych powinna wynosić 64 stopnie Celsjusza.
  • Po wyjęciu z piekarnika, mięso powinno poczekać 2-3 minuty przed pokrojeniem i podaniem. To gwarancja, że wszystkie najpyszniejsze rzeczy, nie wypłyną z niego wraz z sokami.
pieczone polędwiczki wieprzowe

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na pyszne obiad znajdziesz w zakładce OBIAD.


5 from 1 vote

Pieczone polędwiczki wieprzowe

Wyjątkowo soczyste i niezwykle aromatyczne polędwiczki będą hitem każdego rodzinnego obiadu.
Porcje 6 porcji
Czas przygotowania 1 godz. 29 min.
Czas gotowania 30 min.
Całkowity czas przygotowania 2 godz.

Składniki

  • 1,2 kg polędwiczki wieprzowej
  • łyżeczki wędzonej papryki
  • łyżeczki suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczki suszonych pomidorów
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ½ łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 3 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego
  • sól, pieprz

Kroki

  • Polędwiczki dokładnie oczyść z błonek i żyłek.
  • Przygotuj marynatę – wszystkie zioła i przyprawy wymieszaj z 3-4 łyżkami oleju, aż powstanie dość gęsta pasta.
  • Włóż mięso do marynaty i wstaw do marynowania w lodówce na min. 1½ godziny.
    polędwiczki w marynacie
  • Wyjmij polędwiczki z lodówki na ok. ½ godziny przed pieczeniem.
  • Nastaw piekarnik na 200 stopni (góra-dół).
  • Na patelni żeliwnej rozgrzej 1 łyżkę oleju. Przełóż polędwiczki i obsmaż je z każdej strony.
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut (aż polędwiczka osiągnie temperaturę 64 stopnie).
  • Wyjmij z piekarnika i pozostaw na 2-3 minuty.
  • Pokrój na plastry i podawaj z ulubionymi dodatkami.
    pieczone polędwiczki wieprzowe
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: klasyczny obiad, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, pieczone polędwiczki, polędwiczka wieprzowa, szybki obiad, z piekarnika

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Reklama

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. 5 stars
    Wyszły bardzo dobre i soczyste. Na pewno wrócimy do tego przepisu przy okazji najbliższego rodzinnego obiadu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl