Köttbullar. Szwedzkie klopsiki z IKEA

Köttbullar, czyli słynne szwedzkie klopsiki z IKEA, to pyszny pomysł na rozgrzewający obiad dla całej rodziny. Mięciutkie, soczyste klopsiki wieprzowo-wołowe w połączeniu z niepowtarzalnym w smaku, gęstym aksamitnym sosem to zestaw, któremu nie sposób się oprzeć.

Znajdziecie tutaj oryginalny przepis na te pyszne, szwedzkie klopsiki, które najlepiej smakują w towarzystwie delikatnego ziemniaczanego puree i borówek.

Köttbullar. Przepis na słynne szwedzkie klopsiki z IKEA

Z czym kojarzy się Wam Szwecja? Jestem pewna, że wśród wymienianych rzeczy pojawia się m.in. sklep IKEA. A jak IKEA, to i słynne klopsiki z kremowym sosem.

Köttbullar zyskały światową sławę, dzięki temu, że od lat stanowią podstawę menu restauracji w sklepach IKEA. Te pyszne wieprzowo-wołowe klopsiki są jednym z najpopularniejszych dań kuchni szwedzkiej. Podawane są w towarzystwie aksamitnego sosu, koniecznie z kleksem dżemu z borówek obok na talerzu.

Poniżej znajdziecie oryginalny przepis na te słynne szwedzkie klopsiki. Dzięki niemu będziecie mogli je szybko przygotować w domu.

Kottbullar. Szwedzkie klopsiki z IKEA

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Jak zrobić köttbullar?

W kwietniu 2020 roku, gdy cały świat zamknął się z powodu pandemii, IKEA postanowiła poprawić humor wszystkim tym, którzy tęsknili za jej obiadami i opublikowała w mediach społecznościowych swój przepis na klopsiki.

Jest on bardzo zbliżony do receptury z oficjalnej strony Szwecji, z której korzystam od lat i którą (po moich minimalnych modyfikacjach) znajdziecie poniżej. W mojej wersji masę na köttbullar przygotowujemy pół na pół z mięsa wieprzowego i wołowego. Dzięki temu klopsiki mają wyrazisty smak i nie są za tłuste. Do masy dodaję drobno posiekaną cebulkę, zeszkloną wcześniej na minimalnej ilości oleju.

Kottbullar. Szwedzkie klopsiki z IKEA

Jak zrobić sos do klopsików z IKEA?

Nie ma szwedzkich klopsików bez pysznego sosu. Swój wyjątkowy, charakterystyczny smak zawdzięcza on dodatkowi sosu sojowego, który w połączeniu z bardzo aromatycznym bulionem wołowym, tworzy prawdziwą eksplozję smaku umami w tym daniu.

Kremowość zaś sos do klopsików zyskuje dzięki odpowiednim proporcjom zasmażki i śmietany kremówki. Tak, köttbullar to nie jest dietetyczny obiad 😉

Kottbullar. Szwedzkie klopsiki z IKEA

Sprawdź też inne pomysły na obiad z różnych kuchni świata:

Łosoś teriyaki z makaronem soba

Tacos z szarpaną wieprzowiną

Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym

Afelia. Gulasz wieprzowy z Cypru

Meksykańskie tacos z mięsem mielonym

Kottbullar. Szwedzkie klopsiki z IKEA

Köttbullar. Szwedzkie klopsiki z IKEA

Köttbullar to słynne szwedzkie klopsiki, które zdobyły ogromną popularność jako sztandarowy punkt menu restauracji w sklepie IKEA. Te klopsiki są soczyste i aromatyczne, skąpane w aksamitnym sosie.
5 na 3 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 1 godzina
Porcje: 8 porcji

Składniki 

Klopsiki

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 250 ml mleka
  • 150 g bułki tartej
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Sos

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • sól, pieprz

Kroki

Przygotowanie klopsików

  • W dużej misce umieść bułkę tartą i zalej mlekiem. Odstaw.
  • Posiekaj drobno cebulę i zeszklij ją na niewielkiej ilości oleju roślinnego. Gdy ostygnie, przełóż do miski z bułką tartą.
  • Do tej samej miski dodaj mięso, jajko, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Wymieszaj dłońmi, aż powstanie jednolita masa.
  • Na patelni rozgrzej masło klarowane lub olej roślinny. Zwilż dłonie w zimnej wodzie i formuj klopsiki. Smaż je na patelni partiami (na patelni nie powinno być tłoku) przez kilka minut. Każdą partię przekładaj na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Przygotowanie sosu

  • W rondlu rozpuść masło i wmieszaj mąkę.
  • Powoli wlewaj ciepły bulion, cały czas mieszając (najlepiej rózgą). Gotuj na małym ogniu przez 3-4 minut, cały czas mieszjąc, aż sos zgęstnieje.
  • Dodaj sos sojowy, śmietankę, dopraw solą i pieprzem do smaku.

Podanie

  • Klopsiki podawaj polane sosem, w towarzystwie puree ziemniaczanego i dżemu z borówek.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: obiad
Kuchnia: szwedzka
Słowo kluczowe: klasyczny obiad, klopsiki, klopsiki wieprzowo-wołowe, klopsiki wołowe, klopsiki z ikea, Köttbullar, kuchnie świata, niedzielny obiad, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, prosty obiad, pulpeciki, pulpety, rodzinny obiad, szwedzkie klopsiki

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. 5 gwiazdek
    Fan pulpecików z IKEI stwierdził, że te są lepsze. Dziękuję za przepis.

5 from 3 votes (2 ratings without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl