Afelia. Gulasz wieprzowy z Cypru

Afelia to przepyszny gulasz wieprzowy z Cypru. Dzięki długiemu i powolnemu gotowaniu w czerwonym winie z dodatkiem ziaren kolendry, mięso jest delikatne, soczyste i niezwykle aromatyczne.

Kuchnia cypryjska

Kuchnia cypryjska ma wiele wspólnego z kuchnią grecką i turecką. To sprawia, że wiele potraw w tych krajach jest takich samych albo różnią się tylko detalami, jak drobna zmiana w doprawieniu.

Na przykład szaszłyki souvlaki są zaliczane do tradycyjnych potraw zarówno na Cyprze, jak i w Grecji. Podobnie jak kleftiko, czyli cielęcina zapiekana z warzywami. W obu tych krajach znajdziemy też słynną moussakę.

Podobieństwa z kuchnią turecką znajdziemy zaś w słynnych koftach czy kibbeh – krokietach z bulgurem.

A czy afelia pojawia się jeszcze w innym kraju? Zapewne znajdziemy przepis na ten gulasz wieprzowy w zmodyfikowanej wersji jeszcze gdzieś indziej, ale Cypryjczycy traktują go jak świętość i jest dla nich jednym z najważniejszych dań narodowych.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Afelia – gulasz wieprzowy inaczej

Chyba w każdym domu mama czy babcia miała swój własny przepis na gulasz wieprzowy. W Polsce to danie najczęściej przygotowuje się z dodatkiem marchewki, cebuli i pieczarek, a doprawia zielem angielskim, liściem laurowym, papryką i czasami również majerankiem.

Afelia, czyli cypryjska wersja gulaszu, wygląda zupełnie inaczej. Nie znajdziemy tu ani marchewki, ani pieczarek, ani popularnych u nas przypraw. Głęboki i wyjątkowy smak tej cypryjskiej potrawie nadają 2 dodatki – wytrawne czerwone wino i ziarna kolendry.

Mięso wieprzowe (najlepiej łopatka, ale można użyć też karkówki lub szynki) długo duszone w tak intensywnych aromatach jest miękkie, kruche, soczyste i po prostu przepyszne!

Afelia – z czym podawać cypryjski gulasz wieprzowy?

Afelia będzie świetnie komponować się z praktycznie każdym klasycznym dodatkiem do gulaszu, jak ryż, makaron, kasza czy ziemniaki. Jeśli chodzi o makaron, polecam drobny typu orzo. W kwestii kaszy idealne będą bulgur i kuskus. Jeśli macie ochotę na ryż to polecam długoziarniste odmiany, w tym brązowy ryż pełnoziarnisty.

Z dodatków warzywnych polecam natomiast poszarpaną sałatę (rzymską, lodową) z lekkim winegretem, zieloną fasolkę szparagową lub najprostszą sałatkę z pomidora, ogórka i czerwonej cebuli z jogurtem greckim.

Sprawdź też inne pomysły na rozgrzewający obiad:

Leczo z cukinii

Marokański tagine z wołowiny i ciecierzycy

Fasolka po bretońsku

Lasagne bolognese

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym

Afelia gulasz wieprzowy z Cypru

Afelia. Gulasz wieprzowy z Cypru

Afelia to przepyszny i aromatyczny cypryjski gulasz wieprzowy. Mięso jest długo gotowane w czerwonym winie z dodatkiem ziaren kolendry, dzięki czemu jest miękkie, kruche, soczyste i pełne smaku.
5 na 1 głos
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 2 godziny
Porcje: 4 porcje

Składniki 

  • kg łopatki wieprzowej może być też szynka lub karkówka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ziaren kolendry
  • 350 ml czerwonego wina
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 150 ml wody
  • sól, pieprz
  • olej roślinny do smażenia

Kroki

  • Mięso oczyść i pokrój w kostkę ok. 4-5 cm.
  • Ziarna kolendry rozgnieć w moździerzu.
  • Pokrój cebulę i czosnek w plasterki.
  • Rozgrzej 3 łyżki oleju na patelni. Przełóż mięso na patelnię i smaż je partiami (by nie przepełniać patelni) przez 5-6 minut, tak by było zrumienione z każdej strony.
  • Po usmażeniu, przełóż mięso na talerz.
  • Dodaj jeszcze jedną łyżkę oleju na patelnię. Zmniejsz ogień i dodaj cebulę, czosnek i kolendrę. Smaż przez 4 minuty, a następnie dodaj wino, by zdeglasować patelnię.
  • Zamieszaj, a następnie dodaj passatę, wodę i mięso. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem przez 1½-2 godziny, aż mięso będzie miękkie, mieszając co jakiś czas.
  • Podawaj z orzo, ziemniakami, ryżem lub kaszą.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: obiad
Kuchnia: cypryjska, śródziemnomorska
Słowo kluczowe: czerwone wino, gulasz, gulasz wieprzowy, gulasz z czerwonym winem, kolendra, mięso wieprzowe, niedzielny obiad, obiad dla rodziny, obiad jednogarnkowy, obiad na dwa dni, prosty obiad, prosty przepis, rodzinny obiad, świąteczny obiad, wieprzowina, ziarna kolendry

źródło przepisu: Jamie Oliver

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. 5 gwiazdek
    Po prostu rewelacja, proste danie a wyszło pysznie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl