Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym to pyszny, sycący i bardzo efektowny obiad. Kruche, rozpływające się w ustach mięso i kremowy, aromatyczny sos to idealne połączenie. Te polędwiczki będą fantastyczną propozycją nie tylko na elegancki obiad z rodziną czy znajomymi, ale też na świąteczny stół.
Polędwiczki wieprzowe – jeden z Waszych faworytów
Polędwiczki wieprzowe to niezwykle uniwersalne mięso. Bardzo je lubię, bo jest łatwo dostępne, super proste w przygotowaniu i przepyszne! Wy też chyba musicie je lubić, bo przepis na pieczone polędwiczki wieprzowe jest absolutnym hitem bloga od wielu miesięcy.
Jeśli jesteście fanami miękkiego, soczystego, pełnego smaku mięsa, to mam dobrą wiadomość – te polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym to danie stworzone dla Was!
![Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym](https://na-talerzu.pl/wp-content/uploads/2021/12/Poledwiczki-w-sosie-musztardowym-9934-1200x1800.jpg)
![Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym](https://na-talerzu.pl/wp-content/uploads/2021/12/Poledwiczki-w-sosie-musztardowym-9956-1200x1800.jpg)
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Jak zrobić polędwiczki wieprzowe, były miękkie i pyszne?
W przypadku polędwiczek wieprzowych przygotowywanych w sosie, sprawa jest naprawdę prosta.
Najpierw podsmażamy krótko plastry polędwiczki (ok. 2-2,5 cm grubości) na rozgrzanej patelni z obu stron, aż zaczną się rumienić. To pozwala na zamknięcie soków w mięsie, a dzięki temu – zachowanie smaku i aromatu.
Następnie dusimy polędwiczki w naszym kremowym sosie, dzięki czemu stają się super kruche, miękkie i idealnie soczyste.
Nic więcej – żadnego sprawdzania temperatury mięsa, precyzyjnego odmierzania czasu. Z tym obiadem poradzą sobie nawet początkujący miłośnicy gotowania.
![Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym](https://na-talerzu.pl/wp-content/uploads/2021/12/Poledwiczki-w-sosie-musztardowym-9951-1200x1800.jpg)
![Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym](https://na-talerzu.pl/wp-content/uploads/2021/12/Poledwiczki-w-sosie-musztardowym-9943-1200x1800.jpg)
Z czym podawać polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym?
Te polędwiczki będą bardzo dobrze smakować z młodymi ziemniakami, puree ziemniaczanym, kaszą (np. gryczaną, jęczmienną, pęczak) lub makaronem. Jako dodatek warzywny świetnie sprawdzą się tarte, gotowane buraczki lub ogórki kiszone bądź konserwowe.
![Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym](https://na-talerzu.pl/wp-content/uploads/2021/12/Poledwiczki-w-sosie-musztardowym-9938-1200x1800.jpg)
![Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym](https://na-talerzu.pl/wp-content/uploads/2021/12/Poledwiczki-w-sosie-musztardowym-9957-1200x1800.jpg)
![Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym](https://na-talerzu.pl/wp-content/uploads/2021/12/Poledwiczki-w-sosie-musztardowym-9960-1200x800.jpg)
Sprawdź też inne przepisy na pyszny obiad:
Zupa tajska z kurczakiem, warzywami i makaronem ryżowym
Soutzoukakia – aromatyczne greckie klopsiki
Pieczone udka kaczki z pomarańczami i żurawiną
Curry z ciecierzycy i kalafiora
![Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym](https://na-talerzu.pl/wp-content/uploads/2021/12/Poledwiczki-w-sosie-musztardowym-9931-300x300.jpg)
Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym
Składniki
- 1 kg polędwiczki wieprzowej
- 1 cebula
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżka musztardy miodowej
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- świeżo zmielony pieprz
- 150 g śmietany kremówki
- 250 ml bulionu warzywnego
- posiekana natka pietruszki
- masło klarowane lub olej roślinny do smażenia
- sól
Kroki
- Polędwiczki oczyść i pokrój na ok. 2 cm plastry. Posyp świeżo zmielonym pieprzem.
- Cebulę pokrój w piórka.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane.
- Ułóż równomiernie na patelni plastry polędwiczek i smaż z obu stron przez ok. 2 minuty. Gdy przewrócisz polędwiczki na drugą stronę, posyp je solą. Jeśli wszystkie plastry nie mieszczą się w jednej warstwie na patelni, smaż polędwiczki partiami. Usmażone polędwiczki przełóż na talerz.
- Na tę samą patelnię dodaj cebulę i smaż na małym ogniu przez 3-4 minuty.
- Wlej na patelnię gorący bulion i dodaj obie musztardy oraz sos Worcestershire.
- Wlej śmietanę, dokładnie wymieszaj i gotuj przez ok. 5 minut.
- Dodaj polędwiczki na patelnię i smaż jeszcze przez 3-4 minuty.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami: puree ziemniaczanym, młodymi ziemniakami, kaszą lub makaronem.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!