Soutzoukakia – aromatyczne greckie klopsiki

Soutzoukakia to niezwykle aromatyczne klopsiki wołowe lub wieprzowe, pełne śródziemnomorskiego aromatu, zatopione w kremowym pomidorowym sosie. To prawdziwa klasyka kuchni greckiej.

Greckie smaki na talerzu

Moje uwielbienie dla kuchni greckiej nie jest żadną tajemnicą 😉 Tzatziki to pozycja obowiązkowa w sezonie grillowym, horiatiki, czyli klasyczna sałatka grecka pojawia się na moim stole regularnie w ciągu całego roku, a popularny w Grecji ser halloumi mogę przygotowywać na 100 sposobów i nigdy mi się nie znudzi.

Dziś mam dla Was kolejną pyszną propozycję. Tym razem to pomysł na obiad. Soutzoukakia Smyrneika to super aromatyczne pulpety w kremowym sosie pomidorowym. To danie z pogranicza kuchni greckiej i tureckiej.

Ich nazwa oznacza „małe kiełbaski (tur. sucuk – kiebłaska + zdrobnieni gr. -άκι) z miasta Smyrna”. Smyrna to dawna nazwa Izmiru, trzeciego pod względem wielkości miasta w Turcji. Właśnie stamtąd imigranci przywieźli przepis na te pulpety do Grecji.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Soutzoukakia Smyrneika a İzmir köfte

Tureckie kofty i greckie soutzoukakia są do siebie bardzo podobne, ale jest kilka różnic, które mają kluczowy wpływ na inny smak obu tych potraw:

Mięso mielone. W greckie wersji możemy spotkać warianty z mięsem wołowym, wieprzowym i jagnięcym. W przepisie na tureckie kofty na pewno nie pojawi się wieprzowina.

Dodatek ziemniaków. W sosie do tureckich pulpetów często pojawiają się pokrojone w talarki ziemniaki. W greckiej wersji raczej ich nie spotkamy, chyba że w postaci oddzielnego dodatku do całego dania.

Czerwone wino. Grecy lubią dodawać wytrawne czerwone wino, zarówno do samej masy na pulpety, jak i do sosu. Dzięki temu danie nabiera głębszego smaku. W Turcji nie dodaje się alkoholu do koft.

Alkohol w jedzeniu – wyparowuje czy nie?

wbrew powszechnej opinii, alkohol nie wyparowuje w całości z jedzenia podczas gotowania. Według badań przeprowadzonych Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych w zależności od czasu i rodzaju obróbki termicznej, w jedzeniu zostaje od 4 do 94 proc. alkoholu dodanego podczas przygotowywania.
Warto o tym pamiętać i szykując to danie dla dzieci lub kobiet w ciąży, lepiej zrezygnować z dodatku wina.

Z czym podawać?

Te greckie pulpety można podawać z ryżem, ziemniakami, kaszą czy chlebkiem pita. Wszystko zależy od Waszych preferencji.

Soutzoukakia greckie klopsiki w sosie pomidorowym

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania kuchni greckiej znajdziesz w zakładce KUCHNIA ŚRÓDZIEMNOMORSKA

5 na 2 głosów

Soutzoukakia – greckie klopsiki w sosie pomidorowym

Soutzoukakia to pyszne, aromatyczne klopsiki, które do Grecji trafiły za sprawą tureckich imigrantów. Od tej pory to jedno z najpopularniejszych dań greckiej kuchni.
Porcje 5 porcji
Całkowity czas przygotowania 1 godz.

Składniki

Klopsiki

  • 1 kg mielonego mięsa wołowego lub jagnięcego albo wieprzowego
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 kajzerka namoczona w czerwonym winie
  • sól, pieprz

Sos pomidorowy

  • 6 dużych pomidorów lub 400 g krojonych pomidorów
  • 400 g passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 150 ml czerwonego wina opcjonalnie
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

Kroki

  • Posiekaj drobno cebulę i czosnek do sosu.
  • Jeśli używasz świeżych pomidorów, sparz je, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  • Wszystkie składniki na pulpety zagnieć do połączenia składników.
  • Uformuj z nich 12 klopsików o podłużnym kształcie.
  • Rozgrzej oliwę na patelni i smaż klopsiki z każdej strony przez 3-5 minut. Przełóż je na talerz.
  • Na tę samą patelnię dolej nieco oliwy i dodaj posiekaną cebulę z czosnkiem. Wsyp kumin, wymieszaj wszystko i smaż na małym ogniu przez 2-3 minuty, aż cebula zacznie mięknąć.
  • Dolej czerwone wino* i smaż jeszcze 5-6 minut.
  • Dodaj pomidory i passatę pomidorową. Dopraw solą, pieprzem i dodaj łyżeczkę cukru. Smaż przez ok. 10 minut, aż sos zacznie gęstnieć.
  • Dodaj klopsiki na patelnię, przykryj i gotuj przez 20-30 minut.
  • Podawaj z ryżem, ziemniakami lub chlebkiem pita.

Rady

*W wersji bezalkoholowej możesz zastąpić czerwone wino bulionem wołowym lub warzywnym.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: obiad
Kuchnia: grecka, śródziemnomorska
Słowo kluczowe: klopsiki, klopsiki wołowe, kuchnie świata, obiad dla rodziny, obiad na dwa dni, pomidory, pomysł na letni obiad, prosty obiad, pulpety, sos pomidorowy, tani obiad, zdrowy obiad

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl