Ratatouille zapiekany

Ratatouille zapiekany (ratatuj) to pyszna i pięknie wyglądająca wersja tradycyjnego dania kuchni francuskiej.

Ta przepyszna i aromatyczna potrawka warzywna jest idealna do zjedzenia solo na obiad lub kolację albo jako dodatek do dania głównego.

Ratotuille jak z filmu

Pamiętacie film Disneya z 2008 roku, w którym uroczy szczurek okazuje się być mistrzem kuchni i wraz ze swoim przyjacielem – kucharzem (człowiekiem ;)) przygotowuje dla srogiego krytyka kulinarnego piękną, warzywną piramidkę?

To oczywiście “Ratatouille”, dzięki któremu tytułowe danie zdobyło ogromną popularność na całym świecie.

Danie, które widzimy w filmie nie jest jednak klasycznym wydaniem ratatouille (ratatuj). Ta potrawka warzywna w tradycyjnej wersji z Nicei to pokrojone w kostkę, gotowane warzywa. Smakują wybornie, ale nie wyglądają może aż tak pięknie i efektownie. W filmie, tak jak i w dzisiejszym przepisie, widzicie wersję zapiekaną.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Jak się robi ratatouille?

W produkcji Disneya widzimy wariację na temat tej potrawy, czyli ratatouille zapiekany o nazwie confit byaldi. Ta wersja została stworzona w latach 70. przez szefa kuchni Michela Guérarda, który chciał “odchudzić” potrawę i dlatego zmienił sposób przygotowania warzyw z gotowania w solidnej ilości oliwy na zapiekanie.

Pozbył się też papryki, a zamiast niej dodał grzyby.

W filmie widzimy confit byaldi w wersji Thomasa Kellera. Ten amerykański szef kuchni zmodyfikował ratatouille zapiekany Guérarda o dodatek piperady, czyli sosu z pieczonej papryki z dodatkiem pomidorów. Nie znajdziemy w nim natomiast grzybów.

Keller był konsultantem kulinarnym przy tworzeniu animacji Disneya. W jednym z wywiadów przyznał, że gdyby był w takiej sytuacji, jak główny bohater filmu, który ma się zmierzyć z oceną surowego krytyka kulinarnego, również przygotowałby to efektowne ratatouille.

Moja wersja confit byaldi jest uproszczona i zamiast piperady proponuję aromatyczny sos pomidorowy. Zaoszczędzamy czas, który trzeba poświęcić na pieczoną paprykę, a smak jest równie pyszny.

Miłośnicy pomidorów będą zachwyceni!

Z czego składa się ratatouille?

Ratatouille zapiekane to przede wszystkim smak pieczonych, lekko skarmelizowanych warzyw: cukinii, bakłażana i pomidorów. Nie ma tu żadnych wspomagaczy smaku, więc warzywa, których użyjemy muszą być same w sobie smaczne i świeże.

Dla kolorystycznego urozmaicenia możecie użyć zielonej i żółtej cukinii. Jeśli zaś chodzi o pomidory to najlepiej sprawdzą się mięsiste, słodkie odmiany jak bawole serca lub dobre malinowe pomidory.

Jak jeść ratatouille?

Ratatouille (ratatuj) można podawać jako danie główne, w towarzystwie chrupiącej bagietki, ale może też być dodatkiem do mięs czy ryb. Świetnie pasuje np. do pieczonych udek z kurczaka czy zapiekanych polędwiczek z dorsza.

Sprawdź też inne przepisy na dania z kuchni świata:

Bolognese – oryginalny przepis na sos boloński

Pizza BBQ z kurczakiem i wędzonym serem gouda

Köttbullar. Szwedzkie klopsiki z IKEA

Sałatka nicejska

Marokański tagine z wołowiny i ciecierzycy

Ratatouille zapiekany

Ratatouille zapiekane

Ratatouille zapiekane (ratatuj) to klasyczna francuska potrawka warzywna w lżejszym i bardziej efektownym wydaniu niż tradycyjna wersja.
5 na 2 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 1 godzina
Porcje: 4 porcje

Sprzęt

  • Patelnia żeliwna lub forma do pieczenia o średnicy 25 cm

Składniki 

  • 400 g passaty pomidorowej
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • oliwa
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 2-3 pomidory typu bawole serce
  • sól, pieprz

Kroki

  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Cebulę i czosnek posiekaj.
  • Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę i czosnek i smaż 3-4 minuty, aż cebula będzie miękka.
  • Dodaj passatę pomidorową, przyprawy i smaż przez 4-5 minut.
  • W tym czasie pokrój bakłażana, cukinię i pomidory w cienki plastry (ok. 2-4 mm).
  • Zdejmij sos z ognia. Jeśli pieczesz danie w formie, przełóż go do niej. Zaczynając od zewnątrz układaj na nim naprzemiennie cukinię, bakłażana i pomidora.
  • Skrop delikatnie warzywa oliwą, posyp solą i pieprzem.
  • Przykryj patelnię lub formę żaroodporną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz pod przykryciem przez 40 minut.
  • Następnie zdejmij folię i piecz jeszcze 15 minut.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: dodatek do obiadu, obiad
Kuchnia: francuska
Słowo kluczowe: bakłażan, cukinia, dodatek do obiadu, gulasz wegetariański, kuchnie świata, obiad wegetariański, pomidory, potrawka warzywna, ratatouille, sos pomidorowy, wege

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl