Klopsiki z indyka w kremowym sosie pomidorowym z papryką

Klopsiki z indyka w kremowym sosie pomidorowym z papryką to prosty pomysł na obiad dla całej rodziny.

Delikatne, chude mięso mielone z indyka w towarzystwie aksamitnego sosu i słodkiej papryki to fantastyczne połączenie!

Prosty pomysł na obiad

Klopsiki z indyka w kremowym sosie pomidorowym z papryką to jeden z tych obiadów, który smakuje każdemu. Delikatne mięso z indyka jest świetnym pomysłem dla wszystkich, którzy chcą jeść smacznie i zdrowo.

Założenie tego przepisu jest takie, że to obiad, który można przygotować w ciągu tygodnia, nawet po męczącym dniu w pracy. Dlatego wszystkie niezbędne składniki są powszechnie dostępne i możecie je kupić w przydomowym sklepie spożywczym, w drodze do domu.

Obiad z tego przepisu jest prosty w przygotowaniu, ale przepyszny – klopsiki są soczyste, a sos super kremowy z dodatkowym aromatem papryki.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Soczyste klopsiki z indyka

Klopsiki zachowują wyjątkową soczystość dzięki sprytnemu trikowi, który może znacie już z przepisu Nigelli Lawson na klopsiki z indyka w sosie pomidorowym.

Mam na myśli dodanie do mięsa aromatycznego puree ze zblendowanej cebuli i selera naciowego. Ta warzywna masa dodaje masie wilgoci i wyjątkowego aromatu.

Z czym podawać klopsiki z indyka w kremowym sosie pomidorowym z papryką?

Klopsiki możecie podawać z makaronem – świetnie sprawdzi się penne, farfalle czy udające ryż orzo. Możecie je też serwować z dodatkiem ryżu, kaszy (polecam zwłaszcza orkiszową lub bulgur) lub z ziemniakami.

Klopsiki z indyka w kremowym sosie z papryką

Sprawdź też inne pomysły na obiad:

Schab pieczony w sosie jerk

Hiszpański gulasz z kurczakiem i chorizo

Gołąbki bez zawijania

Tortellini w sosie pomidorowym ze szpinakiem

5 na 1 głos

Klopsiki z indyka w kremowym sosie z papryką

Klopsiki z indyka w kremowym sosie z papryką to pyszny i prosty pomysł na obiad dla całej rodziny. Delikatne mięso z indyka i aksamitny, aromatyczny sos to wspaniałe połączenie!
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 30 min.

Składniki

Klopsiki

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • sól, pieprz
  • olej roślinny do smażenia

Sos

  • 400 g krojonych pomidorów
  • 100 g śmietany 18%
  • 2 papryki czerwone
  • posiekana natka pietruszki i świeże oregano do podania

Kroki

  • Cebulę i selera zmiksuj w blenderze.
  • 2/3 masy cebulowo-selerowej zmiksuj z mięsem, sosem Worcestershire, oregano, suszonymi pomidorami, solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzej olej i układaj na nim klopsiki. Smaż z obu stron przez 2-3 minuty, do zrumienienia.
  • Przełóż klopsiki na talerz, a na patelnię przełóż pozostałą część masy cebulowo-selerowej. Smaż przez 1-2 minuty, a następnie dodaj krojone pomidory, śmietanę i pokrojoną w cienkie paski paprykę.
  • Przełóż na patelnię klopsiki i wymieszaj wszystko. Gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut.
  • Podawaj z posiekaną, świeżą natką pietruszki i świeżym oregano z dodatkiem kaszy, ryżu lub makaronu.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: obiad
Kuchnia: europejska, polska
Słowo kluczowe: indyk, klasyczny obiad, klopsiki, klopsiki z indyka, mięso mielone z indyka, obiad dla rodziny, obiad na dwa dni, papryka, pomidory, pomysł na szybki obiad, prosty obiad, prosty przepis, pulpety z indyka, rodzinny obiad, sos pomidorowy, tani obiad, zdrowy obiad, zdrowy przepis
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu i dodaj tag #przepisynatalerzu!

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2022. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl