Sałatka z burakiem, halloumi i pomarańczą to pyszny pomysł na kolację lub zdrowy lunch do pracy.
Delikatne, mięciutkie pieczone buraki połączone z chrupiącym, lekko ciągnącym serem halloumi i soczystymi, orzeźwiającymi pomarańczami to fantastyczne zestawienie.
Pyszna sałatka na kolację i na imprezę
Sałatki, takie jak ta sałatka z burakiem, halloumi i pomarańczą, to fantastyczny pomysł na kolację ze znajomymi czy imprezę. Możecie ją też spakować w lunchbox i zabrać do pracy lub szkoły – nie wymaga podgrzewania, więc będzie świetnym szybkim i zdrowym posiłkiem w ciągu dnia.
W przepisie na tę sałatkę znajdziecie składniki, które na pierwszy rzut oka nie są najbardziej oczywiste w połączeniu: buraki, ser halloumi, granat, pomarańcze, cebula. A jednak smakują razem rewelacyjnie! Ostrość, słodkość i kwaskowość są tu w idealnym balansie.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Sałatka z burakiem, halloumi i pomarańczą – zdrowa sałatka do pracy
Ta sałatka z burakiem, halloumi i pomarańczą jest bardzo prosta w przygotowaniu, a dobre rozplanowanie poszczególnych kroków pozwoli Wam zrobić ją w jak najkrótszym czasie.
Ja najczęściej rozkładam to na 2 dni. Pierwszego dnia wieczorem zajmuję się „brudną robotą”: przygotowuję czerwoną cebulę do marynowania w occie jabłkowym, piekę buraki i kroję je w plastry, a także obieram pomarańcze i granata. Buraki, pomarańcze i granata wkładam do oddzielnych pojemników i wkładam do lodówki. Następnego dnia rano przygotowuję szybko sos w słoiku, podsmażam halloumi i wykładam wszystko na talerze lub pakuję do lunchboksów.
Można oczywiście zrobić wszystko w ciągu jednego dnia, ale taki podział zdecydowanie ułatwia sprawę.
Sałatka z burakiem, halloumi i pomarańczą – najważniejsze składniki
Ta sałatka z burakiem, halloumi i pomarańczą nie jest może najszybszą w przygotowaniu sałatką na świecie, ale jej cudowny smak rekompensuje czas spędzony w kuchni. Żeby wyszła idealnie, zwróć uwagę, by wszystkie składniki były świeże i dobrej jakości.
Wśród najważniejszych składników tej sałatki znajdują się:
Ser halloumi. To cypryjski ser, bardzo popularny również w Grecji, wytwarzany z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i czasami też krowiego. Po grillowaniu lub pieczeniu nabiera wspaniałej chrupkości i lekko się ciągnie.
Buraki. Okrągłe czy podłużne – każda odmiana się sprawdzi. Pieczemy je w całości, zawinięte w folię aluminiową, aż będą miękkie.
Pomarańcze. Świetnie orzeźwiają smak sałatki. Wymiennie możecie użyć też grejpfrutów.
Granat. Koszmar do obierania, bo cała kuchnia wygląda jak po krwawej zbrodni, ale jakie pyszne owoce w sobie kryje. Doda sałatce soczystości dzięki swoim słodko-kwaśnym pestkom.
Sprawdź też inne sprawdzone pomysły na kolację:
Orkiszowa focaccia z wędzonym łososiem i twarogiem
Buddha bowl z pieczonymi batatami i czarną fasolą
Tortilla z szynką, awokado i pomidorem
Sałatka z burakiem, halloumi i pomarańczą
Składniki
Marynowana cebula
- 1 czerwona cebula
- 100 ml octu jabłkowego
- 2 łyżeczki soli
Sałatka
- 3 buraki
- 1 pomarańcza
- 110 g halloumi
- 100 g pestek z granatu
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- 70 g rukoli
Winegret
- 4 łyżki oliwy
- ¾ łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka syropu z granatu lub z borówki
- sól
- pieprz cytrynowy
Kroki
- Obierz cebulę, pokrój na cienkie plastry i przełóż do miski. Polej octem i posyp solą. Wymieszaj i pozostaw na min. 20 minut (a najlepiej na całą noc), żeby puściła sok.
- Buraki obierz i zawiń w folię aluminiową. Przełóż na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni (góra-dół). Piecz przez 40-60 minut w zależności od rozmiaru.
- W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki. Obierz pomarańczę i podziel ją na czątki. Obierz też granata.
- Na patelni podpraż ziarna słonecznika.
- W słoiku wymieszaj energicznie wszystkie składniki na winegret.
- Jeśli buraki są miękkie, wyjmij je z piekarnika i ostrożnie otwórz folię. Gdy ostygną, pokrój je w plastry.
- Halloumi pokrój w plastry o grubości ok. 2 cm i podsmaż je na patelni na niewielkiej ilości oliwy.
- Na talerzach ułóż rukolę, plastry buraków, plastry buraka, cząstki pomarańczy, plastry marynowanej cebuli. Połóż grillowane halloumi, posyp pestkami granata i prażonym słonecznikiem. Polej winegretem.
Inspiracja: BBC Good Food
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!