Burrata z pomidorami to najprostszy i zawsze trafiony sposób na podanie tego włoskiego sera.
Kremowa, aksamitna burrata fantastycznie komponuje się ze słodkimi, soczystymi pomidorami i aromatyczną oliwą, pachnącą świeżymi ziołami.
Jeśli nigdy nie jedliście tego włoskiego sera, to idealny przepis na początek!
Burrata – jak śmietana w kawałku
Wiadomo nie od dziś, że Włosi robią fantastyczne sery. Mozzarella, ricotta, Parmigiano Reggiano – mogłabym tak długo wymieniać. Każdy ma charakterystyczny smak i konsystencję, ale żaden z nich nie jest tak nietypowy jak burrata.
Pamiętam, gdy pierwszy raz jadłam burratę – miałam wrażenie, że mam na talerzu śmietanę w kawałku. Z zewnątrz ściślejsza konsystencja, natomiast w środku już ultra-kremowa. I ten wspaniały, delikatny, bogaty smak.
Ta niespotykana konsystencja i pyszny smak po prostu mnie zachwyciły i od tej pory ten ser regularnie pojawia się w mojej kuchni.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Burrata z pomidorami
Ten kremowy ser jest gwiazdą samą w sobie, więc potrzebuje dodatków, które nie będą próbowały go dominować, tylko dopełnią jego bogaty smak i konsystencję.
Więc z czym najlepiej jeść ser burrata?
Dlatego moim ulubionym i niezawodnym pomysłem jest burrata z pomidorami. To chyba najprostsza sałatka z burratą, jaką można sobie wyobrazić, ale naprawdę – nic więcej tu nie potrzeba!
Wspaniały, kremowy ser i soczyste, świeże, słodkie pomidory to idealne połączenie. Nie potrzeba tu nawet żadnego sosu – wystarczy dobra oliwa, zioła i świeżo zmielony pieprz.
Sprawdź też inne przepisy na pyszne sałatki:
Śródziemnomorska sałatka z tuńczykiem
Sałatka z tortellini w stylu włoskim
Burrata z pomidorami
Składniki
- 200 g sera burrata
- 1 duży pomidor malinowy
- 200 g pomidorów koktajlowych
- świeża bazylia
- świeże oregano
- oliwa
- świeżo zmielony pieprz
Kroki
- Wyjmij ser z opakowania, solankę wylej. Porwij ser na mniejsze kawałki i ułóż na pomidorach.
- Skrop wszystko oliwą, posyp świeżo zmielonym pieprzem, liśćmi bazylii i oregano.
- Podawaj ze świeżą bagietką lub ciabattą.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!