Burrata z pomidorami- najprostsza sałatka z burratą

Burrata z pomidorami to najprostszy i zawsze trafiony sposób na podanie tego włoskiego sera.

Kremowa, aksamitna burrata fantastycznie komponuje się ze słodkimi, soczystymi pomidorami i aromatyczną oliwą, pachnącą świeżymi ziołami.

Jeśli nigdy nie jedliście tego włoskiego sera, to idealny przepis na początek!

Burrata – jak śmietana w kawałku

Wiadomo nie od dziś, że Włosi robią fantastyczne sery. Mozzarella, ricotta, Parmigiano Reggiano – mogłabym tak długo wymieniać. Każdy ma charakterystyczny smak i konsystencję, ale żaden z nich nie jest tak nietypowy jak burrata.

Pamiętam, gdy pierwszy raz jadłam burratę – miałam wrażenie, że mam na talerzu śmietanę w kawałku. Z zewnątrz ściślejsza konsystencja, natomiast w środku już ultra-kremowa. I ten wspaniały, delikatny, bogaty smak.

Ta niespotykana konsystencja i pyszny smak po prostu mnie zachwyciły i od tej pory ten ser regularnie pojawia się w mojej kuchni.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Burrata z pomidorami

Ten kremowy ser jest gwiazdą samą w sobie, więc potrzebuje dodatków, które nie będą próbowały go dominować, tylko dopełnią jego bogaty smak i konsystencję.

Więc z czym najlepiej jeść ser burrata?

Dlatego moim ulubionym i niezawodnym pomysłem jest burrata z pomidorami. To chyba najprostsza sałatka z burratą, jaką można sobie wyobrazić, ale naprawdę – nic więcej tu nie potrzeba!

Wspaniały, kremowy ser i soczyste, świeże, słodkie pomidory to idealne połączenie.

Nie potrzeba tu nawet żadnego sosu – wystarczy dobra oliwa, zioła i świeżo zmielony pieprz.

Sprawdź też inne przepisy na pyszne sałatki:

Śródziemnomorska sałatka z tuńczykiem

Sałatka Waldorf z kurczakiem

Sałatka z tortellini w stylu włoskim

5 na 1 głos

Burrata z pomidorami

Burrata z pomidorami to najprostszy przepis na sałatkę z serem burrata i niezawodny pomysł na pyszne śniadanie, lunch czy kolację. Super kremowy ser i soczyste, słodkie pomidory to idealne połączenie!
Porcje 2 porcje
Całkowity czas przygotowania 15 min.

Składniki

  • 200 g sera burrata
  • 1 duży pomidor malinowy
  • 200 g pomidorów koktajlowych
  • świeża bazylia
  • świeże oregano
  • oliwa
  • świeżo zmielony pieprz

Kroki

  • Wyjmij ser z opakowania, solankę wylej. Porwij ser na mniejsze kawałki i ułóż na pomidorach.
  • Skrop wszystko oliwą, posyp świeżo zmielonym pieprzem, liśćmi bazylii i oregano.
  • Podawaj ze świeżą bagietką lub ciabattą.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: brunch, drugie śniadanie, kolacja, lunch, śniadanie
Kuchnia: śródziemnomorska, włoska
Słowo kluczowe: burrata, pomidory, pomysł na zdrowe śniadanie, prosta sałatka, prosty przepis, ser włoski, szybka kolacja, szybka sałatka, szybkie śniadanie, zdrowa kolacja, zdrowe jedzenie, zdrowe śniadanie, zdrowy lunch, zdrowy przepis
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu i dodaj tag #przepisynatalerzu!

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2022. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl