Łosoś teriyaki z makaronem soba to pyszny pomysł na obiad w stylu azjatyckim. Delikatna, soczysta ryba w klasycznym, japońskim sosie teriyaki podana na wyrazistym, gryczanym makaronie soba to idealne połączenie, które sprawdzi się jako obiad, kolacja lub lunch do pracy.
Łosoś teriyaki z makaronem soba – szybki obiad w 30 minut
Pomysł na obiad w pół godziny poszukiwany? Soczysty łosoś teriyaki z makaronem soba zmierza na ratunek!
Aromatyczna, delikatna ryba, która wymaga tylko krótkiej obróbki termicznej na patelni podana z gryczanym makaronem aromatyzowanym karmelizowaną czerwoną cebulą i papryczką chili. Wszystko to posypane solidną porcją posiekanej dymki i świeżych liści kolendry.
Tyle aromatów na jednym talerzu to gwarancja pysznego obiadu lub kolacji.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Jak smażyć łososia żeby był soczysty?
Niektórzy unikają smażenia łososia na patelni, bo obawiają się, że wyjdzie zbyt suchy. Mam jednak dobrą wiadomość dla wszystkich, którzy do tej pory przygotowywali tę pyszną rybę tylko w piekarniku albo na parze. Soczysty łosoś z patelni to nic trudnego!
By przygotować soczystego smażonego łososia warto pamiętać o dwóch punktach dotyczących kolejności smażenia i czasu na patelni. Filety z łososia zawsze układamy na rozgrzanej, podlanej oliwą, olejem lub masłem klarowanym patelni, skórą do dołu.
Smażymy go przez 3-5 minut (w zależności od grubości danego kawałka) i dopiero, gdy białko jest w ok. 50 proc. ścięte, przekręcamy rybę na drugą stronę. Po przewróceniu smażymy jeszcze maksymalnie 3-4 minuty.
Łosoś teriyaki z makaronem soba. Przepis na sos teriyaki
Ten pomysł na łososia swój wyjątkowy smak zawdzięcza pysznej marynacie z sosu teriyaki. Przyjrzyjmy się mu bliżej.
Hasłem teriyaki opisuje się w Japonii sposób przygotowywania potraw. To dania smażone/grillowane/dusozne, pokryte lśniącą glazurą. Żeby zrobić potrawę w stylu teriyaki marynuje się ją w sosie sojowym, mirinie lub sake i cukrze. Poza Japonią taka mieszanka składników jest właśnie nazywana sos teriyaki.
Popularność tego sosu tkwi w jego prostocie i intensywnym, słodko-słonym smaku. Rewelacyjnie pasuje do mięs (np. kurczaka, wołowiny, kaczki) i ryb, czego dowodem jest właśnie ten łosoś teriyaki z makaronem soba.
Sprawdź też inne pomysły na obiad w stylu orientalnym:
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym
Łosoś teriyaki z makaronem soba
Składniki
Sos teriyaki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka mirin
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka cukru brązowego
Pozostałe
- 300 g filetu z łososia ze skórą
- 150 g makaronu typu soba
- 1 czerwona cebula
- 2 dymki
- ½ papryczki chili
- 3 cm korzenia imbiru obranego
- 200 g kiełków fasoli mung
- garść szpinaku
- ½ limonki
- sezam do posypania
- olej roślinny
Kroki
- Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj.
- W głębokim talerzu/misce umieść łososia i zalej go marynatą. Odstaw pod przykryciem na min. 20 minut.
- Wstaw wodę w garnku do gotowania makaronu.
- Czerwoną cebulę pokrój w talarki, dymkę w plasterki. Papryczkę i obrany korzeń imbiru drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej 1/2 łyżki oleju i połóż na niej łososia skórą do dołu (nie wylewaj marynaty – przyda się w następnym kroku). Smaż go przez 3-5 minut, a następnie przełóż na drugą stronę i smaż kolejne 3-4 minuty. Przełóż rybę na talerz.
- Na tej samej patelni rozgrzej jeszcze 1/2 łyżki oleju i dodaj cebulę, dymkę, chilli i imbir. Smaż przez 3 minuty. Dodaj marynatę pozostałą z marynowania łososia i smaż przez 1 minutę.
- W międzyczasie ugotuj makaron soba i odcedź. Przelej zimną wodą.
- Dodaj makaron i kiełki fasoli mung na patelnię i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj garść szpinaku, szybko wymieszaj.
- Przełóż makaron na talerze i ułóż na nim łososia. Posyp podprażonym sezamem i skrop sokiem z limonki.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!