Aloo gobi. Kalafior z ziemniakami po indyjsku

Aloo gobi, czyli aromatyczny kalafior z ziemniakami to jedno z najpopularniejszych wegetariańskich dań kuchni indyjskiej. Swój wyjątkowy smak i charakterystyczny żółty kolor zawdzięcza dodatkowi kurkumy. Idealnie komponuje się z ryżem, chlebkami naan lub czapati.

Aloo gobi – pomysł na obiad bez mięsa w orientalnym stylu

Aloo gobi to pyszne i bardzo proste w przygotowaniu, wegetariańskie danie kuchni indyjskiej. Jego bazę stanowią ziemniaki (aloo) i kalafior (gobi), których smak wzbogacają aromatyczne przyprawy.

Przepisów na tę potrawę jest mnóstwo i dodatki do niego różnią się w zależności od regionu. To danie jest bowiem popularne nie tylko w Indiach, ale też w sąsiadującym z nimi Pakistanem.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Rodzaje aloo gobi

To pyszne danie z kalafiora i ziemniaków można przygotować na 2 sposoby: klasyczny sabji (który widzicie na zdjęciach) i tzw. restauracyjny masala. Czym się różnią?

Klasyczne aloo gobi sabji jest w formie warzywnego stir fry – kalafior i ziemniaki podsmażane są z przyprawami i w takiej „suchej” wersji podajemy je z ryżem basmati lub chlebkami naan (przepis poniżej) lub czapati.

chlebek naan
Indyjski chlebek naan
Prosty przepis na pyszne, indyjskie pieczywo przygotowywane na patelni żeliwnej. To świetny dodatek do curry, mięs i dipów.
Sprawdź przepis

Aloo gobi masala natomiast różni się dodatkiem kremowego sosu na bazie nerkowców i pomidorów. Taką wersję najczęściej można spotkać w punktach gastronomicznych, stąd też jej drugie określenie „wersja restauracyjna”.

Najważniejsze przyprawy

W tej potrawie głównymi składnikami są ziemniaki i kalafior, ale to dopiero przyprawy nadają im wyjątkowy charakter.

Najważniejszą z przypraw na liście jest kurkuma. Ona nadaje daniu piękny, intensywnie żółty kolor i korzenny, słodko-pikantny smak.

Oprócz kurkumy dodajemy też aromatyczne ziarna kolendry, rozgrzewający kumin, orzeźwiający imbir i pełną smaku, charakterystyczną dla kuchni Półwyspu Indyjskiego przyprawę garam masala. Fani pikantniejszych smaków mogą też dodać bonusową porcję papryczki chilli lub płatków chilli.

Ja, dodatkowo, jako ogromna fanka czarnuszki, dodaję też garść tych czarnych ziarenek.

Sprawdź też inne pyszne przepisy na obiady kuchni świata:

Tofu w sosie pomarańczowym

Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym

Lasagne bolognese

Marokański tagine z wołowiny i ciecierzycy

Butter chicken – kurczak maślany

5 na 2 głosów

Aloo Gobi

Aloo Gobi to bardzo popularne danie kuchni indyjskiej, którego podstawowymi składnikami są ziemniaki (aloo) i kalafior (gobi).
Porcje 4 porcje

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 1 kalafior (ok. 1 kg)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry roztartych w moździerzu
  • łyżeczki kuminu
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • 3 cm kawałek imbiru starty
  • świeża liście kolendry posiekane

Kroki

  • Kalafiora umyj i podziel na mniejsze części.
  • Ziemniaki obierz i również pokrój na mniejsze części.
  • Na głębokiej patelni rozgrzej masło i podsmaż przyprawy przez 2-3 minuty. Dodaj cebulę i czosnek. Smaż przez 2-3 minuty.
  • Włóż ziemniaki, dolej wody, tak by przykryły ziemniaki do połowy i gotuj pod przykryciem przez 8 minut.
  • Dodaj kalafiora i gotuj przez 8-10 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a kalafior al dente.
  • Podawaj posypane siekaną kolendrą z ryżem, chlebkiem naan lub czapati.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: indyjska, orientalna
Słowo kluczowe: curry, indyjskie curry, jarski obiad, kalafior, obiad bez mięsa, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, obiad jednogarnkowy, obiad na dwa dni, obiad wegetariański, orientalny obiad, pomysł na letni obiad, pomysł na szybki obiad, prosty obiad, szybki obiad, tani obiad, zdrowy obiad, ziemniaki
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu i dodaj tag #przepisynatalerzu!

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2022. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl