Leniwe

Leniwe kluski czy leniwe pierogi to przepyszny pomysł na klasyczny, polski obiad. Te kluseczki z sera białego są delikatne, puszyste i – jak sama nazwa wskazuje 😉 – bardzo proste w przygotowaniu. Z tym przepisem przygotujecie obiad jak u mamy!

Leniwe jak u mamy

Jak mówicie na leniwe – kluski czy pierogi? U mnie w domu funkcjonowały jako kluski. Jednak niezależnie od nazwy, zawsze smakują tak samo pysznie. Nie znam osoby, która nie lubiłaby tych puszystych, delikatnych, sycących kluseczek.

W moim rodzinnym domu leniwe były podwójnie leniwe – mama nakładała je łyżką bezpośrednio do wrzącej wody. Dokładnie tak jak w kluskach kładzionych. Nie wyglądały wtedy idealnie, kształt miały raczej nieokreślony, ale smakowały wybornie! Zwłaszcza obtoczone w bułce tartej z masełkiem.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Dobry twaróg to podstawa

Te kluski/pierogi w większości składają się z białego sera, więc warto kupić naprawdę dobry twaróg. Wybierajcie produkty sprawdzonych producentów. I nie mam tu na myśli dużych firm tylko najlepiej niedużych, lokalnych dostawców.

Twaróg powinien być półtłusty albo tłusty. Wielbiciele ekstra kremowych leniwych mogą spróbować przygotować kluski z twarogu, który ma na opakowaniu dopisek „śmietankowy”. Są one zdecydowanie bardziej tłuste mocno wilgotne, więc często trzeba dosypać do masy dodatkową łyżkę mąki, bo inaczej konsystencja może być zbyt rzadka.

Z czym podawać leniwe?

Najlepsze dodatki do leniwych to:

  • bułka tarta z masłem
  • roztopione masło
  • cukier
  • cynamon
  • wanilia

Wymienione powyżej dodatki możecie dowolnie miksować i łączyć, aż znajdziecie swoją ulubioną wersję.

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania kuchni polskiej znajdziesz w zakładce POTRAWY TRADYCYJNE

5 na 1 głos

Leniwe

Leniwe kluski (lub leniwe pierogi) to pyszna klasyka polskiej kuchni. Te serowe kluski są delikatne, puszyste i wspaniale smakują z masłem, tartą bułeczką i cukrem.
Porcje 3 porcje
Całkowity czas przygotowania 35 min.

Składniki

  • 600 g twarogu półtłustego lub tłustego
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jaja

Dodatkowo

  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka bułki tartej
  • cukier do posypania

Kroki

  • W dużym garnku nastaw wodę do gotowania leniwych.
  • Twaróg przełóż do miski i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę. Możesz go też przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
  • Dodaj do twarogu jajka i mąkę i wymieszaj łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Stolnicę podsyp mąką. Przełóż na nią 1/3 masy i rozwałkuj palcami jak plastelinę na wałek o grubości 2-3 cm. Pokrój go w kawałki o podobnej szerokości. Powtórz z kolejnymi partiami ciasta.
  • Gotującą się wodę posól i włóż do niej pierwszą partię klusek. Zamieszaj, by uniknąć przylepienia się klusek do dna garnka.
  • Wyławiaj je łyżką cedzakową po ok. 1 minucie od wypłynięcia na wierzch.
  • W międzyczasie przygotuj bułeczkę. Zrumień delikatnie na patelni bułkę tartą. Dodaj do niej masło i wymieszaj, aż się rozpuści.
  • Polej bułką z masłem kluski i posyp cukrem.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: obiad
Kuchnia: polska, tradycyjna
Słowo kluczowe: jarski obiad, klasyczny obiad, kluski, obiad bez mięsa, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, obiad dla singla, obiad wegetariański, pierogi, pomysł na szybki obiad, prosty obiad, rodzinny obiad, ser biały, tani obiad, tradycyjne potrawy, twaróg, twarożek

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2021. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl