Leniwe kluski czy leniwe pierogi to przepyszny pomysł na klasyczny, polski obiad. Te kluseczki z sera białego są delikatne, puszyste i – jak sama nazwa wskazuje 😉 – bardzo proste w przygotowaniu. Z tym przepisem przygotujecie obiad jak u mamy!
Leniwe jak u mamy
Jak mówicie na leniwe – kluski czy pierogi? U mnie w domu funkcjonowały jako kluski. Jednak niezależnie od nazwy, zawsze smakują tak samo pysznie. Nie znam osoby, która nie lubiłaby tych puszystych, delikatnych, sycących kluseczek.
W moim rodzinnym domu leniwe były podwójnie leniwe – mama nakładała je łyżką bezpośrednio do wrzącej wody. Dokładnie tak jak w kluskach kładzionych. Nie wyglądały wtedy idealnie, kształt miały raczej nieokreślony, ale smakowały wybornie! Zwłaszcza obtoczone w bułce tartej z masełkiem.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Dobry twaróg to podstawa
Te kluski/pierogi w większości składają się z białego sera, więc warto kupić naprawdę dobry twaróg. Wybierajcie produkty sprawdzonych producentów. I nie mam tu na myśli dużych firm tylko najlepiej niedużych, lokalnych dostawców.
Twaróg powinien być półtłusty albo tłusty. Wielbiciele ekstra kremowych leniwych mogą spróbować przygotować kluski z twarogu, który ma na opakowaniu dopisek „śmietankowy”. Są one zdecydowanie bardziej tłuste mocno wilgotne, więc często trzeba dosypać do masy dodatkową łyżkę mąki, bo inaczej konsystencja może być zbyt rzadka.
Z czym podawać leniwe?
Najlepsze dodatki do leniwych to:
- bułka tarta z masłem
- roztopione masło
- cukier
- cynamon
- wanilia
Wymienione powyżej dodatki możecie dowolnie miksować i łączyć, aż znajdziecie swoją ulubioną wersję.
Leniwe
Składniki
- 600 g twarogu półtłustego lub tłustego
- 200 g mąki pszennej
- 2 jaja
Dodatkowo
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka bułki tartej
- cukier do posypania
Kroki
- W dużym garnku nastaw wodę do gotowania leniwych.
- Twaróg przełóż do miski i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę. Możesz go też przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
- Dodaj do twarogu jajka i mąkę i wymieszaj łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Stolnicę podsyp mąką. Przełóż na nią 1/3 masy i rozwałkuj palcami jak plastelinę na wałek o grubości 2-3 cm. Pokrój go w kawałki o podobnej szerokości. Powtórz z kolejnymi partiami ciasta.
- Gotującą się wodę posól i włóż do niej pierwszą partię klusek. Zamieszaj, by uniknąć przylepienia się klusek do dna garnka.
- Wyławiaj je łyżką cedzakową po ok. 1 minucie od wypłynięcia na wierzch.
- W międzyczasie przygotuj bułeczkę. Zrumień delikatnie na patelni bułkę tartą. Dodaj do niej masło i wymieszaj, aż się rozpuści.
- Polej bułką z masłem kluski i posyp cukrem.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!