Ten klasyczny sos pieczarkowy ze śmietaną jest pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu. To świetny, uniwersalny dodatek do wielu dań takich jak, np. kopytka, placki ziemniaczane, makarony czy pieczone mięsa.
Przygotujesz go w 20 minut, co sprawia, że ten sos pieczarkowy to świetny pomysł na szybki obiad.
Klasyczny sos pieczarkowy
Są takie dania, które nierozłącznie kojarzą się z dzieciństwem. U mnie wśród takich comfort food znajdują się na pewno kopytka z sosem pieczarkowym. To jeden z tych pysznych, domowych obiadów, który można przygotować z łatwo dostępnych składników i wiadomo, że zawsze wyjdzie i zawsze będzie smacznie.
Ten tradycyjny sos, który pamiętam z domu, był pełen grzybów, delikatnej śmietanki i świeżo posiekanej natki pietruszki. Na tych wspomnieniach bazowałam, przygotowując mój przepis, który wzbogaciłam o delikatny bulion warzywny i musztardę dijon.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Pieczarki jasne czy brązowe?
Kiedyś w naszych sklepach można było znaleźć wyłącznie jasne pieczarki. Obecnie ten wybór jest większy i popularność zdobywają pieczarki brązowe. Sos pieczarkowy możecie przygotować z obu rodzajów tych grzybów, ale więcej aromatu (i pięknego koloru) ma odmiana brązowa. Warto więc dać jej szansę, zwłaszcza jeśli znajdziecie ją w promocyjnej cenie (brązowe pieczarki są niestety droższe).
Z czym podawać sos pieczarkowy?
Tak jak wspominałam wcześniej, sos pieczarkowy jest na tyle uniwersalny, że będzie idealnym dodatkiem do takich dań jak:
- kopytka
- leniwe
- placki ziemniaczane
- makarony
- kasze
- pieczone mięsa
Sprawdź też inne pomysły na szybki obiad:
Gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym z chorizo i mozzarellą
Naleśniki ze szpinakiem i serem feta
Sos pieczarkowy
Składniki
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- ½ łyżki masła klarowanego
- 200 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka musztardy Dijon
- ½ łyżki mąki pszennej
- 200 ml śmietany kremówki
- sól, świeżo zmielony pieprz
- pęczek natki pietruszki posiekanej
Kroki
- Pieczarki umyj, osusz i pokrój w plastry.500 g pieczarek
- Cebulę pokrój w drobną kostkę.1 duża cebula
- Na patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojoną cebulkę. Smaż 1-2 minuty.½ łyżki masła klarowanego
- Dodaj pieczarki i smaż przez 5-8 minut, aż zaczną się lekko rumienić.
- Posyp pieczarki mąką pszenną, wymieszaj i dodaj bulion. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez 5 minut na małym ogniu.½ łyżki mąki pszennej, 200 ml bulionu warzywnego
- Dodaj śmietankę, musztardę, posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.1 łyżka musztardy Dijon, 200 ml śmietany kremówki, sól, świeżo zmielony pieprz, pęczek natki pietruszki
- Podawaj z ulubionymi dodatkami: kopytkami, plackami ziemniaczanymi czy makaronem.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!