Sos pieczarkowy

Ten klasyczny sos pieczarkowy ze śmietaną jest pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu. To świetny, uniwersalny dodatek do wielu dań takich jak, np. kopytka, placki ziemniaczane, makarony czy pieczone mięsa.

Przygotujesz go w 20 minut, co sprawia, że ten sos pieczarkowy to świetny pomysł na szybki obiad.

Klasyczny sos pieczarkowy

Są takie dania, które nierozłącznie kojarzą się z dzieciństwem. U mnie wśród takich comfort food znajdują się na pewno kopytka z sosem pieczarkowym. To jeden z tych pysznych, domowych obiadów, który można przygotować z łatwo dostępnych składników i wiadomo, że zawsze wyjdzie i zawsze będzie smacznie.

Ten tradycyjny sos, który pamiętam z domu, był pełen grzybów, delikatnej śmietanki i świeżo posiekanej natki pietruszki. Na tych wspomnieniach bazowałam, przygotowując mój przepis, który wzbogaciłam o delikatny bulion warzywny i musztardę dijon.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Pieczarki jasne czy brązowe?

Kiedyś w naszych sklepach można było znaleźć wyłącznie jasne pieczarki. Obecnie ten wybór jest większy i popularność zdobywają pieczarki brązowe. Sos pieczarkowy możecie przygotować z obu rodzajów tych grzybów, ale więcej aromatu (i pięknego koloru) ma odmiana brązowa. Warto więc dać jej szansę, zwłaszcza jeśli znajdziecie ją w promocyjnej cenie (brązowe pieczarki są niestety droższe).

Z czym podawać sos pieczarkowy?

Tak jak wspominałam wcześniej, sos pieczarkowy jest na tyle uniwersalny, że będzie idealnym dodatkiem do takich dań jak:

Sprawdź też inne pomysły na szybki obiad:

Gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym z chorizo i mozzarellą

Naleśniki ze szpinakiem i serem feta

Kurczak z warzywami

Pomidorowe risotto

Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy

Klasyczny sos pieczarkowy to pyszny dodatek do wielu dań, jak kopytka, placki ziemniaczane czy pieczone mięsa.
5 na 1 głos
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 20 min.
Porcje: 4 porcje

Składniki 

  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • ½ łyżki masła klarowanego
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • ½ łyżki mąki pszennej
  • 200 ml śmietany kremówki
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • pęczek natki pietruszki posiekanej

Kroki

  • Pieczarki umyj, osusz i pokrój w plastry.
    500 g pieczarek
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę.
    1 duża cebula
  • Na patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojoną cebulkę. Smaż 1-2 minuty.
    ½ łyżki masła klarowanego
  • Dodaj pieczarki i smaż przez 5-8 minut, aż zaczną się lekko rumienić.
  • Posyp pieczarki mąką pszenną, wymieszaj i dodaj bulion. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez 5 minut na małym ogniu.
    ½ łyżki mąki pszennej, 200 ml bulionu warzywnego
  • Dodaj śmietankę, musztardę, posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
    1 łyżka musztardy Dijon, 200 ml śmietany kremówki, sól, świeżo zmielony pieprz, pęczek natki pietruszki
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami: kopytkami, plackami ziemniaczanymi czy makaronem.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: dodatek do obiadu
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: grzyby, klasyczny sos pieczarkowy, pieczarki, pomysł na szybki obiad, prosty obiad, sos do kopytek, sos do makaronu, sos grzybowy ze śmietaną

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl