Sałatka z fasolką szparagową, młodymi ziemniakami i jajkiem

Sałatka z fasolką szparagową, młodymi ziemniakami i jajkiem to pyszny pomysł na zdrowe i pożywne drugie śniadanie czy lunchbox do pracy. Solidna porcja warzyw i białka zapewnia uczucie sytości na długi czas.

Aromatyczny, musztardowy winegret sprawia, że wszystkie składniki łączą się w przepyszną całość.

Jak można zrobić inaczej fasolkę szparagową?

Jaki jest Wasz ulubiony obiad na ciepłe, letnie dni? Niektórzy stawiają na makaron z serem i owocami, inni preferują mleko zsiadłe z ziemniaczkami.

Ja natomiast nie wyobrażam sobie czerwcowych i lipcowych obiadów bez zestawienia jajko sadzone + młode ziemniaki + fasolka szparagowa.

Młode warzywa są delikatne i pełne smaku. Warto korzystać z nich na wiele sposobów i nie ograniczać się tylko do jednej opcji.

Co więc można zrobić z fasolki szparagowej? Ta prosta i pyszna sałatka z fasolką szparagową, młodymi ziemniakami i jajkiem to super pomysł na urozmaicenie letniego menu.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Sałatka z fasolką szparagową, młodymi ziemniakami i jajkiem – pomysł na lunchbox

Pełna warzyw sałatka jest zawsze świetnym rozwiązaniem na lunch do pracy. Lekka, pożywna, pełna dających energię węglowodanów i sycącego białka. A jej przygotowanie zajmie Wam tylko 30 minut.

Sałatka z fasolką szparagową, młodymi ziemniakami i jajkiem będzie smakować najlepiej, jeśli wszystkie składniki będą ugotowane “w punkt”. Co to oznacza? Że fasolka będzie stawiać lekki opór przy gryzieniu, a ziemniaki będą miękkie, ale nie rozpadające się.

W przepisie podaję orientacyjny czas gotowania, by osiągnąć taki efekt. Trzeba jednak pamiętać, że warzywa są różnej wielkości i świeżości. Polecam więc Wam regularne sprawdzanie twardości warzyw podczas gotowania.

Sałatka z fasolką szparagową, młodymi ziemniakami i jajkiem, czyli co można zrobić z fasolki szparagowej

Sałatka z fasolką szparagową, młodymi ziemniakami i jajkiem nie byłaby tak pyszna, gdyby nie dodatki, które ją dopełniają i dodają charakteru. Aromatyczne fileciki anchois, słone kapary i wyrazisty, musztardowy winegret sprawiają, że sałatka ma naprawdę wyjątkowy smak.

Sprawdź też inne przepisy na pyszne sałatki:

Sałatka Gyros

Buddha bowl z pieczonymi batatami i czarną fasolą

Letnia sałatka z fetą, kuskusem i warzywami

Azjatycka sałatka z kurczakiem i orzechowym dressingiem

Sałatka z tuńczykiem i kuskusem w stylu włoskim

Sałatka z fasolką szparagową, młodymi ziemniakami i jajkiem

Sałatka z fasolką szparagową, młodymi ziemniakami i jajkiem

Sałatka z fasolką szparagową, młodymi ziemniakami i jajkiem to pyszny pomysł na drugie śniadanie czy lunch do pracy. Jest prosta do zrobienia i pełna smaku!
5 na 3 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 30 min.
Porcje: 4 porcje

Składniki 

  • 600 g młodych ziemniaków
  • 500 g fasolki szparagowej
  • 4 jajka
  • 5 filetów anchois
  • kilka kaparów

Musztardowy winegret

  • ¼ szklanki oliwy
  • łyżki musztardy
  • sok z ½ cytryny
  • 1 filet anchois posiekany
  • garść koperku
  • garść natki pietruszki
  • sól, pieprz

Kroki

  • Ziemniaki umyj i dobrze wyszoruj.
  • Fasolkę opłucz pod bieżąca wodą i odkrój końcówki.
  • Przełóż fasolkę do garnka i zalej ją zimną wodą, posól i zagotuj. Od momentu kiedy woda zacznie wrzeć, gotuj fasolkę przez 6-14 minut (im starsza fasolka, tym dłużej się gotuje). Odcedź.
  • Ziemniaki zalej wrzątkiem, posól i gotuj je przez 10-15 minut (małe sztuki gotują się krócej, większe dłużej). Odcedź.
  • Jajka ugotuj na twardo (8 minut). Zalej je zimną wodą, by zakończyć proces gotowania. Gdy ostygną przekrój je na połówki lub ćwiartki.
  • W słoiczku lub kubku wymieszaj dokładnie wszystkie składniki dressingu.
  • Na półmisku ułóż fasolkę, następnie ziemniaki (większe sztuki przekrój na pół) i jajka. Dodaj fileciki anchois, kapary i polej winegretem. Posyp dodatkowo posiekaną natką pietruszki i koperkiem.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: drugie śniadanie, kolacja, lunch
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: anchois, fasola, fasolka szparagowa, jaja, jajka, kapary, musztarda, sałatka, sałatka bez majonezu, sałatka na imprezę, sałatka z fasolką, sałatka z ziemniakami, winegret, ziemniaki

Inspiracja do przepisu: Salt&Lavender

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl