Kremowa owsianka z masłem orzechowym

Kremowa owsianka z masłem orzechowym to idealny pomysł na zdrowe śniadanie. Jest aksamitna, pożywna i super pyszna, a jej przygotowanie zajmie Wam tylko 10 minut!

Kremowa owsianka z masłem orzechowym – proteinowe śniadanie

Owsianka to jeden z najlepszych pomysłów na dobry początek dnia. Szybko się ją przygotowuje, można dodać do niej rozmaite dodatki i pozostawia uczucie sytości na długi czas. Kremowa owsianka z masłem orzechowym to śniadanie w wersji deluxe – ma idealnie aksamitną konsystencję i cudowny smak. Delikatnie przebijające się masło orzechowe to klucz do sukcesu. A uzupełniona o sezonowe owoce i orzechy jest po prostu boska!

Masło orzechowe – które wybrać?

Jeśli chodzi o rodzaj masła, to wszystko zależy od Waszych preferencji. U mnie najczęściej jest to najbardziej popularne masło z orzechów ziemnych. Czasami używam też pasty z migdałów – owsianka jest wtedy odrobinę słodsza i delikatniejsza. Możecie też poeksperymentować np. z pastą pistacjową albo z masłem z orzechów laskowych.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Masło orzechowe można przygotować samemu w domu – wystarczy wrzucić orzechy (najlepiej podprażone wcześniej w piekarniku) do dobrego blendera lub malaksera i miksować do otrzymania jednolitej, gładkiej masy.

Jeśli jednak wiesz, że Twój sprzęt może nie podołać temu zadaniu, możesz kupić słoik pasty orzechowej w sklepie. Warto wtedy zwrócić uwagę na skład – wybierajcie te, które zawierają 100% orzechów. Dodatki typu olej czy konserwanty i emulgatory są zupełnie zbędne.

Kremowa owsianka z masłem orzechowym – dodatki

Owsianki nigdy się nie nudzą, bo każdego dnia można je jeść z innym dodatkami. Przykładowe dodatki to:

  • sezonowe owoce
  • mrożone owoce
  • kremy czekoladowe i kokosowe
  • siekana czekolada
  • orzechy
  • miód
  • syrop klonowy

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na owsianki znajdziesz w zakładce ŚNIADANIE

5 na 2 głosów

Kremowa owsianka z masłem orzechowym

Kremowa owsianka z masłem orzechowym to pyszny pomysł na zdrowy początek dnia.
Porcje 2 porcje
Całkowity czas przygotowania 10 min.

Składniki

  • 100 g płatków owsianych
  • 450 ml mleka
  • łyżki masła orzechowego
  • łyżki syropu klonowego
  • owoce i orzechy do podania

Kroki

  • Zagotuj mleko z płatkami owsianymi. Gotuj na małym ogniu przez 3-4 minuty.
  • Zdejmij z ognia. Dodaj masło orzechowe i syrop klonowy i dokładnie wymieszaj.
  • Podawaj z ulubionymi owocami, orzechami i kleksem masła orzechowego.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: śniadanie
Kuchnia: amerykańska
Słowo kluczowe: fit przepis, fit śniadanie, owsianka, owsianka z owocami, płatki owsiane, pomysł na zdrowe śniadanie, śniadania, śniadania na słodko, szybkie śniadanie, zdrowe jedzenie, zdrowe śniadanie, zdrowy deser, zdrowy przepis

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl