Flaczki z boczniaków – najlepsze

Flaczki kojarzą mi się z zupą, której nigdy nie wybierałam na tradycyjnych polskich weselach. Wersja mięsna to zupełnie nie była moja bajka. Natomiast flaczki z boczniaków… Co za petarda! Zmiana wkładki mięsnej na grzybową to strzał w dziesiątkę.

flaczki z boczniaków

SPRAWDŹ TEŻ: Inne przepisy na pyszne i pożywne zupy znajdziesz w zakładce ZUPA.


Omnomnomnom

Zupa nabiera ciekawszego aromatu, jest zdecydowanie lżejsza, ale cały czas pożywna. Flaczki z boczniaków to pyszna alternatywa dla wszystkich, którzy na klasyczne flaki kręcą nosem, ale też dla wielbicieli tradycji, którzy są otwarci na eksperymenty.


POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU


Oceń jako pierwszy/a

Flaczki z boczniaków

Świetna alternatywa dla mięsnej wersji klasycznej polskiej zupy.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 1 godz.

Składniki

  • 250 g boczniaków
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ½ pora
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Przyprawy

  • łyżeczki soli
  • szczypta zmielonego pieprzu
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • łyżki sosu sojowego

Kroki

  • Oczyść i osusz boczniaki i pokrój je na dość grube paski wzdłuż blaszek. Cebulę, pora i czosnek posiekaj. Pietruszkę i marchewkę pokrój na plasterki (możesz je też zetrzeć na tarce o grubych oczkach).
  • W garnku rozgrzej olej słonecznikowy. Wrzuć cebulę, pora i czosnek. Po chwili dorzuć marchew, startą pietruszkę i boczniaki. Smaż wszystko przez ok. 3 minuty.
  • Zalej całość gorącym bulionem warzywnym, dodaj passatę pomidorową i przyprawy. Gotuj na małym ogniu ok. 30-40 minut.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: boczniaki, grzyby, kuchnia polska, zupa

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl