Flaczki z boczniaków – najlepsze

Flaczki kojarzą mi się z zupą, której nigdy nie wybierałam na tradycyjnych polskich weselach. Wersja mięsna to zupełnie nie była moja bajka. Natomiast flaczki z boczniaków… Co za petarda! Zmiana wkładki mięsnej na grzybową to strzał w dziesiątkę.

Flaczki z boczniaków – gdy wersja wege przebija oryginał

Flaczki to dość kontrowersyjne danie. Choć przez wielu uwielbiane, ma też spore grono antyfanów. Powodem jest wykorzystanie do jej przygotowania flaków wołowych, które mogą smakować naprawdę dobrze, ale wyglądem i konsystencją raczej nie zachęcają.

Dla wszystkich, którym tradycyjny sposób przygotowania nie do końca odpowiada, mam alternatywę – pyszne flaczki z boczniaków. Są bardzo proste do zrobienia i smakują lepiej niż oryginalna, mięsna wersja!

flaczki z boczniaków

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Dlaczego warto jeść boczniaki?

Powszechnie uważa się, że grzyby nie posiadają zbyt wielu wartości odżywczych i warto je jeść wyłącznie ze względu na walory smakowe. W przypadku boczniaków ta teoria nie jest do końca prawdziwa.

Boczniaki to grzyby o charakterystycznym kształcie przypominającym ostrygi. Są niskokaloryczne, ale bogate w ważne dla naszego organizmu składniki.

Znajdziemy w nich m.in: ryboflawinę, niacynę , kwas foliowy i witaminę B6. Grzyby te są również bogate w minerały takie jak: potas, miedź, fosfor i żelazo.

Flaczki z boczniaków – zupa dla każdego

Dzięki boczniakom flaczki nabierają ciekawszego aromatu, są zdecydowanie lżejsze, ale cały czas pożywne. Flaczki z boczniaków to pyszna alternatywa dla wszystkich, którzy na klasyczne flaki kręcą nosem, ale też dla wielbicieli tradycji, którzy są otwarci na eksperymenty.

Sprawdź też inne przepisy na pyszne zupy:

Minestrone – włoska zupa jarzynowa

Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym

Zupa krem z kalafiora

Oceń jako pierwszy/a

Flaczki z boczniaków

Świetna alternatywa dla mięsnej wersji klasycznej polskiej zupy.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 1 godz.

Składniki

  • 250 g boczniaków
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ½ pora
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Przyprawy

  • łyżeczki soli
  • szczypta zmielonego pieprzu
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • łyżki sosu sojowego

Kroki

  • Oczyść i osusz boczniaki i pokrój je na dość grube paski wzdłuż blaszek. Cebulę, pora i czosnek posiekaj. Pietruszkę i marchewkę pokrój na plasterki (możesz je też zetrzeć na tarce o grubych oczkach).
  • W garnku rozgrzej olej słonecznikowy. Wrzuć cebulę, pora i czosnek. Po chwili dorzuć marchew, startą pietruszkę i boczniaki. Smaż wszystko przez ok. 3 minuty.
  • Zalej całość gorącym bulionem warzywnym, dodaj passatę pomidorową i przyprawy. Gotuj na małym ogniu ok. 30-40 minut.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: boczniaki, grzyby, kuchnia polska, zupa
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu i dodaj tag #przepisynatalerzu!

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2022. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl