Zupa krem z kalafiora

Zupa krem z kalafiora to pyszny pomysł na obiad. Lista składników jest krótka, a sam przepis bardzo prosty, ale efekty zachwycają! Wystarczy pół godziny, by przygotować ten aromatyczny i pyszny krem.

Zupa krem z kalafiora – obiad dla niejadków i nie tylko

Zupa krem jest dobrym pomysłem na wiele okazji:

  • gdy potrzebujemy obiadu, który sam się zrobi
  • kiedy chcemy zjeść coś pożywnego, ale lekkiego
  • gdy warzywa nie są już pierwszej świeżości i wymagają zużycia
  • kiedy najmłodsze (i nie tylko ;)) niejadki przeżywają bunt warzywny i trzeba jakoś przemycić im zieleninę

Kalafior świeży czy mrożony?

Zawsze, jeśli macie wybór – świeże czy mrożone – wybierajcie świeże warzywa. Mają więcej smaku, najlepszą konsystencję i najwięcej wartości odżywczych. Gdy przygotujecie tę zupę krem ze świeżego kalafiora będzie bogatsza w smaku i bardziej kremowa, wręcz aksamitna w konsystencji.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

W sytuacji awaryjnej możecie się posiłkować mrożonym kalafiorem, ale warto wtedy zmniejszyć ilość płynu, bo taki kalafior puści sporo wody. Można się również pokusić o mocniejsze doprawienie, które nie jest konieczne w przypadku użycia świeżych warzyw. One same w sobie niosą mnóstwo aromatu.

Zupa krem z kalafiora – ze śmietaną czy bez

W tym przepisie śmietany nie znajdziecie. Zagęszczaczami są warzywa – świeży, mięsisty kalafior i ziemniaki. Dodajemy też trochę sera cheddar, ale w takiej ilości zmienia on tylko aromat, a nie konsystencję.

Jeśli przygotowujecie zupę z mrożonych warzyw albo po prostu macie ochotę na zabielenie zupy, to dodajcie śmietanę np. 18% czy 22%, ale nie jest ona niezbędna.

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na zupy znajdziesz w zakładce ZUPA

Zupa krem z kalafiora

Zupa krem z kalafiora

Zupa krem z kalafiora to pyszna, pożywna i bardzo prosta zupa. Idealna dla małych niejadków!
Oceń jako pierwszy/a
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 35 min.
Porcje: 6 porcji

Składniki 

  • 1 duży kalafior
  • 3 kremowe ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 50 g sera cheddar
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Kroki

  • Kalafior oczyść i podziel na nieduże różyczki podobnej wielkości.
  • Cebulę pokrój w grube piórka, a ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  • W garnku rozgrzej oliwę i dodaj cebulę. Smaż na niedużym ogniu przez 2-3 minuty.
  • Dodaj rozgniecione ząbki czosnku i ziemniaki. Smaż przez 3-4 minuty, regularnie mieszając, by nic nie przywarło do dna.
  • W innym garnku przygotuj 2 litry bulionu warzywnego.
  • Dodaj kalafiora do pozostałych warzyw, wymieszaj, wlej bulion i dopraw solą oraz pieprzem. Gotuj przez 25-30 minut, aż warzywa będą miękkie.
  • Zestaw garnek z ognia i zmiksuj zupę blenderem.
  • Podawaj z grzankami, zrumienionym bekonem lub kromką ulubionego chleba.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: kolacja, obiad, zupa
Kuchnia: europejska, polska
Słowo kluczowe: cheddar, fit obiad, jarski obiad, kalafior, obiad bez mięsa, obiad dla rodziny, obiad na dwa dni, obiad wegetariański, pomysł na letni obiad, pomysł na szybki obiad, prosty obiad, tani obiad, zdrowy obiad, ziemniaki, zupa, zupa jarzynowa, zupa krem, zupa warzywna

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl