Zupa krem z kalafiora to pyszny pomysł na obiad. Lista składników jest krótka, a sam przepis bardzo prosty, ale efekty zachwycają! Wystarczy pół godziny, by przygotować ten aromatyczny i pyszny krem.
Zupa krem z kalafiora – obiad dla niejadków i nie tylko
Zupa krem jest dobrym pomysłem na wiele okazji:
- gdy potrzebujemy obiadu, który sam się zrobi
- kiedy chcemy zjeść coś pożywnego, ale lekkiego
- gdy warzywa nie są już pierwszej świeżości i wymagają zużycia
- kiedy najmłodsze (i nie tylko ;)) niejadki przeżywają bunt warzywny i trzeba jakoś przemycić im zieleninę
Kalafior świeży czy mrożony?
Zawsze, jeśli macie wybór – świeże czy mrożone – wybierajcie świeże warzywa. Mają więcej smaku, najlepszą konsystencję i najwięcej wartości odżywczych. Gdy przygotujecie tę zupę krem ze świeżego kalafiora będzie bogatsza w smaku i bardziej kremowa, wręcz aksamitna w konsystencji.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
W sytuacji awaryjnej możecie się posiłkować mrożonym kalafiorem, ale warto wtedy zmniejszyć ilość płynu, bo taki kalafior puści sporo wody. Można się również pokusić o mocniejsze doprawienie, które nie jest konieczne w przypadku użycia świeżych warzyw. One same w sobie niosą mnóstwo aromatu.
Zupa krem z kalafiora – ze śmietaną czy bez
W tym przepisie śmietany nie znajdziecie. Zagęszczaczami są warzywa – świeży, mięsisty kalafior i ziemniaki. Dodajemy też trochę sera cheddar, ale w takiej ilości zmienia on tylko aromat, a nie konsystencję.
Jeśli przygotowujecie zupę z mrożonych warzyw albo po prostu macie ochotę na zabielenie zupy, to dodajcie śmietanę np. 18% czy 22%, ale nie jest ona niezbędna.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na zupy znajdziesz w zakładce ZUPA
Zupa krem z kalafiora
Składniki
- 1 duży kalafior
- 3 kremowe ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 litry bulionu warzywnego
- 50 g sera cheddar
- 2-3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Kroki
- Kalafior oczyść i podziel na nieduże różyczki podobnej wielkości.
- Cebulę pokrój w grube piórka, a ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
- W garnku rozgrzej oliwę i dodaj cebulę. Smaż na niedużym ogniu przez 2-3 minuty.
- Dodaj rozgniecione ząbki czosnku i ziemniaki. Smaż przez 3-4 minuty, regularnie mieszając, by nic nie przywarło do dna.
- W innym garnku przygotuj 2 litry bulionu warzywnego.
- Dodaj kalafiora do pozostałych warzyw, wymieszaj, wlej bulion i dopraw solą oraz pieprzem. Gotuj przez 25-30 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Zestaw garnek z ognia i zmiksuj zupę blenderem.
- Podawaj z grzankami, zrumienionym bekonem lub kromką ulubionego chleba.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!