Tortellini w sosie pomidorowym ze szpinakiem to bardzo prosty pomysł na szybki obiad. W jedyne 20 minut przygotujecie pożywne danie pełne smaku z zaskakującym dodatkiem.
Tortellini w sosie pomidorowym ze szpinakiem
Nie korzystam zbyt często z gotowych produktów, ale jest kilka, które regularnie pojawiają się w mojej kuchni. Jednym z nich jest tortellini. Lubię mieć jedną lub dwie paczki tych włoskich pierożków w szafce na wypadek nagłego głodu.
Tortellini jest idealne do szybkich przepisów, takich jak sałatka z tortellini w stylu włoskim czy zupa pomidorowa z tortellini i szpinakiem. Do grona ekspresowych obiadów z tymi małymi pierożkami w roli głównej dołącza tortellini w sosie pomidorowym ze szpinakiem.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
To pyszny, bardzo prosty i super szybki pomysł na obiad. Wystarczy 20 minut i gotowe! Większość składników na pewno znajdziecie w swojej kuchni.
Jakie tortellini wybrać?
Do wyboru mamy świeże tortellini i suszone (oraz oczywiście ręcznie robione w domu :)). Świeże, czyli te, które znajdziemy w lodówkach, często lepiej znoszą gotowanie i nie rozpadają się tak, jak zdarza się to suszonym pierożkom. Jednak nie ma właściwie żadnej różnicy, który rodzaj wykorzystacie do tego dania. Jeśli chodzi o smak, to też kwestia Waszych preferencji.
Składnik niespodzianka
Nieraz robiłam tortellini w sosie pomidorowym, ale pewnego dnia postanowiłam je urozmaicić w ramach czyszczenia lodówki. I przekonałam się, że w ten sposób najczęściej powstają naprawdę pyszne przepisy.
W lodówce czekał bowiem kawałek pysznego, włoskiego pepperoni, na który nie miałam pomysłu. Pokroiłam go więc na mniejsze kawałki i dodałam do sosu. Aromatyczna kiełbaska dodała całej potrawie zupełnie nowy smak.
Jeśli nie macie pod ręką salami lub innej kiełbaski o mocnym smaku, jak np. chorizo, możecie ją pominąć. Cała potrawa będzie równie pyszna, tylko nieco delikatniejsza.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na makarony znajdziesz w zakładce MAKARON
Tortellini w sosie pomidorowym ze szpinakiem
Składniki
- 250 g tortellini
- 400 g sosu pomidorowego (u mnie sos Mutti z oliwkami)
- 60 g pepperoni
- 100 g świeżego szpinaku
- 1 łyżka śmietany kremówki lub kremowego serka typu Philadelphia
- oliwa
- sól, pieprz
Kroki
- Zagotuj wodę w garnku. Dodaj tortellini i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Gdy tortellini się gotuje, na głębokiej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy, wlej sos pomidorowy (nie zapomnij przepłukać nieco wodą słoika – szkoda, żeby coś się zmarnowało!) i smaż na małym ogniu.
- Gdy sos zaczyna się gotować na patelni, pokrój pepperoni w mniejsze kawałki. Dodaj je do sosu i cały czas smaż na niewielkim ogniu. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty, dodaj 2-3 łyżki wody z gotowania tortellini.
- Dodaj do sosu łyżkę śmietany/serka i dokładnie wymieszaj.
- Przełóż tortellini do sosu za pomocą łyżki cedzakowej. Dorzuć na patelnię szpinak i wszystko wymieszaj, aż składniki będą oblepione kremowym sosem.
- Podawaj posypane świeżo startym parmezanem lub posiekaną natką pietruszki (albo jednym i drugim)
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!
12-to letni syn wybrał ten przepis do samodzielnego wykonania. Z małą pomocą dał radę. Efekt – wciągnięty został do domowej puli obiadowej
Wow, super! Gratulacje dla młodego kucharza! <3