Frittata ze szparagami. Najprostsza

Frittata ze szparagami to świetny pomysł na zdrowe śniadanie. Jest banalnie prosta w przygotowaniu, ale absolutnie przepyszna, a zrobicie ją w jedyne 20 minut.

Frittata ze szparagami – pomysł na zdrowe śniadanie

Gdy zaczyna się sezon na szparagi, pojawiają się one prawdopodobnie w co drugim posiłku, który przygotowuję. Kiedyś celowałam głównie w dania obiadowe, ale od pewnego czasu uwielbiam przygotowywać te pyszne zielone łodygi także na śniadanie. Ostatnio na moim stole najczęściej gości śniadaniowa frittata ze szparagami.

Szparagi – łodygi pełne zdrowia

Jeśli jeszcze nie jedliście szparagów, to z całego serca polecam Wam spróbowanie ich choć raz. Szparagi cały czas są dość egzotycznym produktem – dopiero od kilku lat można je częściej spotkać w sklepach, a ich cena niestety czas nie jest dla wszystkich przystępna. Dlatego przygotowałam kilka wskazówek dla wszystkich rozpoczynających przygodę z tym pysznym warzywem.

Świeżość to podstawa

Pierwszym krokiem do pysznego jedzenia jest kupienie dobrych szparagów. Co to właściwie znaczy? Szparagi – tak samo zielone (które najlepiej sprawdzą się w tej szybkiej frittacie), jak i białe – powinny być gładkie, sztywne, jędrne, ze zwartymi główkami. Mówiąc o główce, warto zwrócić uwagę, czy nie pojawia się na niej pleśń – czasami potrafi się tam ukryć. W miarę możliwości warto też wybierać produkty z lokalnych upraw – szklarniowe szparagi z Hiszpanii czy Włoch nie będą tak smaczne, jak młode, polskie okazy.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Obierać czy nie obierać?

W przypadku białych szparagów nie ma takiego pytania – obierać trzeba, i to dokładnie, bo inaczej czekają nas łykowate, pełne goryczki szparagi. Nic fajnego. Z zielonymi nie jest to takie proste. Teoretycznie nie trzeba ich obierać i wiele osób uznaje to za karygodne. Ja taka kategoryczna w tej kwestii nie jestem i często obieram też zielone szparagi – zwłaszcza, jeśli nie mam 100 proc. pewności co do ich pochodzenia i świeżości. Tylko młode, polskie pędy pozostawiam nietknięte. Te ostatnie najlepiej nadadzą się do frittaty.

Odcięcie końcówki

Punkt obowiązkowy przy każdym rodzaju szparagów. Końcówki pędów, nawet tych świeżych szybko twardnieją i robią się niezjadliwe. Należy więc pamiętać, by się ich pozbyć. Kiedyś modna była teoria o tym, że wystarczy chwycić pęd z dwóch stron powyginać go i on sam złamie się w tym miejscu, w którym jest zdrewniała końcówka. Jednak szczerze nie polecam tego sposobu – próbowałam sama, próbowali rozmaici szefowie kuchni i za dużo szparagowych strat w wyniku tych eksperymentów powstało. Zdecydowanie lepiej i efektywniej jest wziąć nóż i lekko naciskać ostrzem na pęd, poczynając od dołu – jeśli cały czas jest duży opór, to wiemy, że mamy do czynienia ze zdrewniałym fragmentem i możemy jechać dalej. I tak ponawiamy próby, aż dotrzemy do miękkiego miejsca, w którym zaczyna się świeży, smaczny szparag.

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na śniadanie znajdziesz w zakładce ŚNIADANIE

Frittata ze szparagami – z czym podać?

Frittatę można z powodzeniem serwować solo. Jeśli macie ochotę na dodatki, spróbujcie posypać ją parmezanem, posiekaną natką pietruszki, a obok podać np. soczyste pomidory.

Oceń jako pierwszy/a

Frittata ze szparagami. Najprostsza.

Ta frittata ze szparagami to idealny pomysł na pyszne, pożywne i super zdrowe śniadanie.
Porcje 2 porcje
Całkowity czas przygotowania 20 min.

Składniki

  • Nieduży pęczek szparagów najlepiej młodych, drobnych
  • 1 szalotka
  • 6 jajek
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 25 g parmezanu
  • sól, pieprz

Kroki

  • Umyj szparagi i odetnij zdrewniałe końce.
  • Na patelni rozgrzej masło klarowane i wrzuć szparagi – jeśli młode, to w całości, jeśli są starsze – pokrój je na drobniejsze kawałki. Smaż przez 2-3 minuty.
  • Dodaj posiekaną szalotkę i smaż jeszcze przez 1 minutę.
  • W misce rozmieszaj jajka, mleko, sól, pieprz i starty parmezan.
  • Zalej szparagi masą jajeczną i smaż przez 2-3 minuty na małym ogniu.
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (góra-dół) i piecz przez 15 minut do zrumienienia.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: drugie śniadanie, lunch, śniadanie
Kuchnia: europejska, hiszpańska, śródziemnomorska, włoska
Słowo kluczowe: fit przepis, fit śniadanie, frittata, jaja, jajka, pomysł na zdrowe śniadanie, śniadania, szparagi, szybkie śniadanie, zdrowe jedzenie, zdrowe śniadanie, zdrowy lunch, zdrowy przepis

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl