Shoarma z kurczaka z piekarnika

Shoarma z kurczaka z piekarnika to zdrowszy sposób na przygotowanie popularnego dania kuchni Bliskiego Wschodu. Niezwykle aromatyczne, soczyste pieczone mięso z kurczaka będzie świetnie smakować w towarzystwie świeżo pokrojonych warzyw i sosu jogurtowego.

Shoarmę z dodatkami podaj w zawiniętą w domowy chlebek lawasz lub z frytkami czy pieczonymi ziemniakami. W każdej wersji będzie świetnym pomysłem na obiad, który posmakuje też dzieciom.

To danie przygotujesz też w multicookerze/szybkowarze – poniżej znajdziesz dokładną instrukcję!

Co to jest shoarma?

Shoarma (szarma, shawarma), która ma swoje korzenie w Imperium Ottomańskim, to mięsne danie składające się z aromatycznie doprawionego mięsa, upieczonego na obracającym się, pionowym rożnie i pokrojonego w cienkie paski. Tradycyjnie shoarmę przygotowuje się z jagnięciny i baraniny, obecnie często spotykany jest też kurczak, indyk czy wołowina.

Shoarma jest jednym z najpopularniejszych street foodów w wielu krajach Bliskiego Wschodu, takich jak Egipt, Syria, Izrael czy Irak.

Bliźniaczymi potrawami dla shoarmy są turecki doner kebab i grecki gyros.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Shoarma z kurczaka – jakie przyprawy są potrzebne?

Jeśli chcesz, by Twoja shoarma z kurczaka z piekarnika wyszła pysznie, nie możesz zapomnieć o przyprawach. To niezwykle aromatyczne danie i znajdziemy tu wiele smaków charakterystycznych dla kuchni bliskowschodniej.

W mojej mieszance przypraw do shoarmy z kurczaka znajdują się kumin (kmin rzymski), słodka papryka, czosnek, ziarna kolendry, kurkuma, cynamon, kardamon i świeżo mielony czarny pieprz.

Pamiętaj, by zamarynować mięso kilka godzin wcześniej – najlepiej niech spędzi w marynacie całą noc. Dzięki temu zdąży wchłonąć aromat przypraw i ziół.

Shoarma z kurczaka z piekarnika – jaki sos i dodatki?

Najbardziej lubię jeść shoarmę z kurczaka z piekarnika zawiniętą w lawasz lub chlebek pita, ze świeżo pokrojonymi pomidorami, ogórkiem, czerwoną cebulą i lekkim sosem jogurtowym z dużą ilością natki pietruszki.

Inne dodatki, które świetnie pasują do tego dania to frytki, pieczone ziemniaki, ryż, surówka coleslaw, sałata, szpinak i piklowane warzywa.

Sprawdź też inne przepisy na obiad z różnych kuchni świata:

Afelia. Gulasz wieprzowy z Cypru

Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym

Köttbullar. Szwedzkie klopsiki z IKEA

Tofu w sosie-słodko kwaśnym

Bolognese – oryginalny przepis na sos boloński

Butter chicken

Shoarma z kurczaka z piekarnika

Shoarma z kurczaka z piekarnika

Shoarma z kurczaka z piekarnika to przepyszny pomysł na obiad w zdrowym wydaniu. Soczyste, aromatyczne mięso podaj w placku lawasz lub chlebku pita, z dodatkiem świeżych warzyw i lekkiego sosu jogurtowego.
5 na 1 głos
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 1 godzina
Porcje: 4 porcje

Składniki 

Kurczak

  • 1 kg piersi z kurczaka lub mięsa z udek kurczaka
  • sok z 1 cytryny
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej
  • łyżeczki kardamonu mielonego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki ziaren pieprzu zmielonych
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka soli
  • 8 łyżek oliwy

Sos jogurtowy

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki natki pietruszki posiekanej
  • 1 łyżka koperku
  • 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta kuminu
  • szczypta soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Dodatkowo

  • placki lawasz
  • pomidory
  • ogórki
  • czerwona cebula
  • sałata rzymska

Kroki

  • W misie wymieszaj wszystkie składniki na marynatę
    sok z 1 cytryny, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżeczka kolendry, ⅓ łyżeczki kardamonu, ½ łyżeczki cynamonu, ½ łyżeczki ziaren pieprzu, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka soli, 8 łyżek oliwy
  • Mięso pokrój w duże kawałki podobnej wielkości (przykładowo pierś z kurczaka zazwyczaj kroję tylko wzdłuż, by wyrównać grubość).
    1 kg piersi z kurczaka
  • Włóż kurczaka do marynaty i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
  • Kurczaka przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i równo rozłóż.
  • Piecz przez 30 minut w temperaturze 200 °C
  • Po wyjęciu z piekarnika, przełóż mięso na deskę do krojenia i po 5 minutach pokrój je w dość cienkie paski.
  • Wszystkie składniki na sos wymieszaj w miseczce, a warzywa pokrój.
    200 g jogurtu greckiego, 2 łyżki natki pietruszki, 1 łyżka koperku, 1 mały ząbek czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta kuminu, szczypta soli, świeżo zmielony czarny pieprz, placki lawasz, pomidory, ogórki, czerwona cebula, sałata rzymska
  • Podawaj w placku lawasz, chlebku pita lub z frytkami, w towarzystwie świeżych warzyw i sosu jogurtowego.

Wskazówki

Przygotowanie w multicookerze/szybkowarze:

Włóż mięso z marynatą do urządzenia i ustaw wysokie ciśnienie na 8 minut. Po tym czasie natural release. Polecam jeszcze podsmażyć (funkcja brown/saute) przez 4-5 minut, żeby sos się zredukował.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: obiad
Kuchnia: bliskowschodnia, egipska, izraelska, syryjska
Słowo kluczowe: fit obiad, kurczak, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, obiad na dwa dni, obiad z kurczakiem, obiad z piekarnika, pieczony kurczak, pierś z kurczaka, prosty obiad, shoarma z kurczakiem, shoarma z kurczakiem z piekarnika, zdrowy obiad

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl