Tarta z gruszkami, serem pleśniowym i orzechami włoskimi
Tarta z gruszkami, serem pleśniowym i orzechami włoskimi to jedna z moich ulubionych wytrawnych tart. Rozpływające się w ustach słodkie gruszki, wyrazisty ser i orzechy …
Lunch (lub – bardziej swojsko – drugie śniadanie ;)) najczęściej jemy w szkole lub w pracy i jest wypełniaczem poprzedzającym obiad. Przygotowując lunch warto pomyśleć o tym, by był wygodny w transporcie i niekoniecznie wymagał podgrzania. Idealnie w takiej sytuacji spełnią się dania takie jak sałatka, quiche, tarta, frittata czy tortilla.
Tarta bądź quiche są bardzo wygodnymi propozycjami na lunch, bo składają z bazy, którą jest podstawowe kruche ciasto, i farszy, który możemy dowolnie zmieniać. Do moich ulubionych dodatków należą kombinacje szpinak plus łosoś, cukinia plus cheddar, czy znany z Quiche Lorraine zestaw boczek plus cebula plus ser Gruyere. Ostatnio moim faworytem jest tarta z botwinką i serem feta – wygląda przepięknie, a smakuje jeszcze lepiej. Pochłonięcie całej zajmuje naszej zawsze głodnej dwójce najczęściej dwa dni ;)
Podobnie wygodnym pod względem doboru dodatków daniem jest na pewno frittata. Ta potrawa przypominająca omlet lub quiche bez ciasta przywędrowała do nas z Włoch. Jej wykonanie jest bardzo proste – znowu mamy do czynienia z bazą i dodatkami. Podstawą jest tutaj masa jajeczna, a dodatki mogą być rozmaite – wędlina, ser, warzywa. Jedną z moich ulubionych i najprostszych wersji jest frittata z szynką, szpinakiem i cheddarem. Idealna na lunch!
Na lunch lubię również przygotowywać rozmaite smarowidła do chleba. Mogą być wegetariańskie, np. z fasoli, ciecierzycy, bakłażana lub dla mięsożerców – tu od lat mam niezmiennego faworyta w postaci pasty z wędzonej makreli. To przepis fit, ponieważ nie zawiera żadnych wysokokalorycznych wypełniaczy jak majonez czy masło.
Tarta z gruszkami, serem pleśniowym i orzechami włoskimi to jedna z moich ulubionych wytrawnych tart. Rozpływające się w ustach słodkie gruszki, wyrazisty ser i orzechy …
Tarta z burakami i kozim serem na cieście z mąki orkiszowej to idealny pomysł na zdrowy obiad czy kolację. Można ją jeść na zimno i …
Duszona pierś z indyka to jeden z moich ulubionych dodatków do kanapek, tortilii i szybkich sałatek. Jest soczysta, aromatyczna i bardzo prosta w przygotowaniu. Duszona …
5 składników, 15 minut przygotowania i gotowe! Ta sałatka z tuńczykiem i kuskusem w stylu włoskim to ekspresowy, ale niezwykle pyszny i sycący lunch z …
Sałatka z tortellini to bestseller każdej imprezy. Przygotujecie ją w zaledwie 15 minut, a aromatyczne smaki serowego makaronu, pysznego włoskiego salami, suszonych pomidorów i pikantnej …
Pieczony naleśnik rodem z Ameryki, czyli dutch baby, to idealny pomysł na leniwe śniadania na słodko. Wygląda przepięknie, gdy wychodzi puchaty poza patelnię, a smakuje …
Pełnoziarnista tarta z cukinią i serem kozim to kolejny pomysł na wykorzystanie tego zielonego warzywa. Dodatek dwóch rodzajów sera, w tym aromatycznego sera koziego, sprawia, …
Fit pasta z awokado i tuńczyka to zdrowy i pyszny dodatek do kanapek. Możecie nią też smarować tosty i wafle ryżowe. Będzie też świetnym nadzieniem …
Co sprawia, że Bánh mì to naprawdę wyjątkowa kanapka? Zapewne jest to zasługa połączenia smaków europejskich i wietnamskich, która w efekcie tworzy prawdziwą eksplozję smaku. …