Tarta z botwinką i fetą

450

Botwinkę zaczęłam darzyć ciepłymi uczuciami dopiero w trzeciej dekadzie swojego życia. Wcześniej kojarzyła mi się z raczej bezsmakową zupą podawaną na stołówce. Dopiero po wielu latach przekonałam się, ile ja traciłam, omijając te piękne kolorowe liście, pojawiające się wiosną na targach i w sklepach.

Tarta z botwinką i fetą

Tarta z botwinką i fetą może być dobrym pomysłem na bliższe poznanie tego warzywa dla wszystkich, którzy mieli podobne doświadczenia jak ja. Tarta jest pełna smaków – nadzienie jest lekko słone dzięki fecie, ale też z nutą słodyczy, którą nadają buraczki. Całość na niezawodnym kruchym spodzie.


POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Reklama

tarta z botwinką i fetą
Te kolory <3
tarta z botwinką i fetą

Polecam!

Tarta z botwinką i fetą

Botwinka to nie tylko tylko zupa. Spróbujcie jej w tej wersji – obiecuję, że nie pożałujecie!
Porcje 8 porcji
Całkowity czas przygotowania 45 min.

Składniki

Na ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • 1 łyżka lodowatej wody

Nadzienie

  • 2 pęczki botwiny
  • ½ czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml śmietany
  • 2 jaja
  • 100 g sera feta
  • ½ łyżki masła klarowanego

Kroki

  • Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, jajo, szczyptę soli i łyżkę lodowatej wody. Szybko zagnieć na jednolitą masę.
    Zawiń masę w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.
  • Po tym czasie rozwałkuj ciasto i przełóż do formy na tartę. Włóż do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
  • Botwinkę umyj, wyszoruj dokładnie buraczki. Posiekaj botwinkę i liście, buraczki pokrój w półplastry. Pokrój cebulę, czosnek wyciśnij przez praskę.
  • Rozgrzej masło na patelni, dorzuć cebulę. Gdy się zeszkli dodaj botwinkę. Dodaj sól i pieprz. Smaż ok. 4-5 minut.
  • W miseczce wymieszaj śmietanę z jajkiem, solą i pieprzem.
  • Wyjmij formę z ciastem z lodówki. Ponakłuwaj spód ciasta widelcem i wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wysyp suchą fasolę (lub obciążniki do ciasta). Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut.
  • Wyjmij ciasto z piekarnika, zdejmij obciążenie. Na podpieczony spód wyłóż botwinkę z cebulą i czosnkiem oraz pokrojony w kostkę ser feta. Zalej całość masą śmietanowo-jajeczną i piecz ok. 25 minut.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: lunch
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: botwinka, ciasto kruche, feta, lunch, quiche, tarta

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Reklama

Reklama

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl