Frittata z pieczarkami, szynką i brokułem

Frittata z pieczarkami, szynką i brokułem to pyszny pomysł na zdrowe śniadanie! Możecie ją też spakować w lunchbox i zabrać do pracy – bez problemu podgrzejecie ją w mikrofalówce. W ciepłe dni frittata będzie idealnym pomysłem na danie piknikowe.

Frittata – proste i zdrowe śniadanie

Dla wszystkich, którym znudziła się jajecznica na śniadanie, mam idealny pomysł. Frittata to super proste danie, w którym ulubione dodatki – warzywa, sery, wędliny – zalewa się delikatną masą jajeczną i zapieka. To jeden z najlepszych sposobów na czyszczenie lodówki!

Klasyczną frittatę przygotowuje się przy użyciu patelni żeliwnej, na której najpierw podsmaża się składniki, a następnie wstawia ją do rozgrzanego piekarnika. Jeśli nie macie takiej patelni w kuchni, nic straconego – w tym przepisie pokazuje inną metodę przygotowania tej włoskiej potrawy, czyli w ceramicznej formie na tartę.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Frittata z pieczarkami, szynką i brokułem – na śniadanie i na kolację

Frittata z pieczarkami, szynką i brokułem to zdecydowanie jeden z najczęściej powtarzanych przeze mnie pomysłów. Jest prosta w przygotowaniu i sycąca, a kombinacja smaków to po prostu strzał w 10!

Najczęściej frittata pojawia się u mnie na śniadanie, ale możecie ją też spakować w lunchbox, zabrać do pracy i podgrzać w mikrofalówce. W ciepłe dni takie danie będzie idealnym pomysłem piknik.

Sekretny składnik

W klasycznym przepisie na frittatę do masy jajecznej zazwyczaj nie dodaje się nic. Czasem możemy spotkać dodatek mleka lub śmietany. W moim przepisie pojawia się składnik, dzięki któremu frittata jest jeszcze bardziej sycąca i konkretna. Tym składnikiem jest ricotta.

Ricotta to włoski ser produkowany z serwatki pozostającej po serach podpuszczkowych z mleka krowiego, owczego lub koziego. Ser ten jest miękki, niesolony, o konsystencji nieco przypominającej twaróg. Dzięki temu, że jest kremowy i neutralny w smaku, sprawdza się zarówno jako dodatek do deserów, jak i dań wytrawnych.

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na śniadania znajdziesz w zakładce ŚNIADANIE

5 na 1 głos

Frittata z pieczarkami, szynką i brokułem

Frittata z pieczarkami, szynką i brokułem najczęściej pojawia się u mnie na śniadanie, ale możecie ją też spakować w lunchbox, zabrać do pracy i podgrzać w mikrofalówce. W ciepłe dni takie danie będzie idealnym pomysłem piknik.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 1 godz.

Sprzęt

  • Forma na tartę o średnicy ok. 25 cm

Składniki

  • 5 dużych jajek
  • 250 g sera ricotta
  • 200 g wędliny
  • 1 nieduży brokuł
  • 150 g pieczarek brązowych
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka masła klarowanego

Kroki

  • Brokuły opłucz pod bieżącą wodą i podziel na równej wielkości różyczki. Gotuj przez ok. 2-3 minuty (powinien być lekko twardy), odcedź.
  • Pieczarki umyj, pokrój w plastry i podsmaż na maśle klarowanym.
  • Wędlinę pokrój w równą kostkę.
  • Jajka rozbełtaj w misce, wmieszaj ricottę, starty ser Grana Padano, sól oraz pieprz.
  • Brokuły, wędlinę i pieczarki przełóż do formy. Zalej je masą jajeczno-serową.
  • Piecz ok. 30-35 minut w temperaturze 200 stopni.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: brunch, drugie śniadanie, kolacja, lunch, śniadanie
Kuchnia: włoska
Słowo kluczowe: brokuł, brunch, drugie śniadanie, fit śniadanie, frittata, grana padano, jaja, jajka, lunch, lunch do pracy, parmezan, pomysł na zdrowe śniadanie, ricotta, śniadania, szybkie śniadanie, wędlina, zdrowa kolacja, zdrowe śniadanie, zdrowy lunch

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2021. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl