Ekspresowa czekoladowa owsianka z truskawkami

Ekspresowa czekoladowa owsianka pojawiła się w moim menu kilka lat temu. Zdecydowaną większość mojego życia na śniadanie jadłam wyłącznie płatki z mlekiem. Nie zliczę rodzajów musli, które sprawdziłam w poszukiwaniu urozmaicenia pierwszego posiłku w ciągu dnia. Jednak prawdziwa różnorodność pojawiła się tak naprawdę dopiero, gdy przekonałam się do owsianek.

ekspresowa czekoladowa owsianka

Kiedyś owsianka kojarzyła mi się z bezsmakową breją o szarawym kolorze, podawaną w przedszkolu. Po raz kolejny przekonałam się jednak, że warto „odczarowywać” składniki lub całe potrawy, które obrzydzano nam w dzieciństwie przez nieumiejętne przygotowanie.

Owsianka to poranne cudeńko – sycąca, szybka w przygotowaniu, tania. Opcji podania, dodatków i samego przygotowania mamy mnóstwo. Dziś podzielę się z Wami pomysłem na wersję naprawdę ekspresową – z płatkami błyskawicznymi i mrożonymi owocami. Dzięki temu zdążycie ją przygotować nawet, gdy o kilka razy za dużo wcisnęliście drzemkę w budziku.

Reklama

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU


ekspresowa czekoladowa owsianka
Truskawki do dekoracji wcale nie są mrożone… 😉

Ekspresowa czekoladowa owsianka będzie smakować świetnie z każdym rodzajem mleka (z laktozą czy bez laktozy) czy napoju roślinnego – moim faworytem jest tutaj mleko migdałowe.


SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na śniadania znajdziesz w zakładce ŚNIADANIE.

Reklama

Czekoladowa owsianka z truskawkami

Owsianka w wersji ekspresowej – z płatkami błyskawicznymi i mrożonymi owocami.
Porcje 2 porcje
Całkowity czas przygotowania 8 min.

Składniki

  • 150 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 600 ml mleka krowiego lub roślinnego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 czubate łyżeczki ciemnego kakao
  • 100 g mrożonych truskawek

Kroki

  • Płatki owsiane wsyp do garnka, zalej mlekiem. Zagotuj.
  • Zmniejsz ogień do minimum, dodaj kakao i mrożone owoce. Dolej nieco mleka, jeśli owsianka jest zbyt gęsta. Gotuj przez ok. 3 minuty.
  • Zdejmij z ognia i dodaj miód. Dokładnie wymieszaj i przełóż do miseczek.

Rady

  • Możesz wykorzystać dowolne mrożone owoce w owsiance. U mnie najczęściej pojawiają się truskawki, wiśnie i czarna porzeczka
  • W przepisie możesz wykorzystać zarówno mleko krowie, jak i dowolne mleko roślinne.
  • Możesz zmienić płatki błyskawiczne na zwykłe lub górskie – wystarczy, że dostosujesz czas gotowania.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: śniadanie
Kuchnia: europejska
Słowo kluczowe: szybkie śniadanie

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Reklama

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl