Domowa granola – prosty przepis

1.3K

Domowa granola to przepis na zdrowe i pożywne śniadanie. Jest tak pyszna i prosta w przygotowaniu, że nie wrócicie już do kupnych płatków.

domowa granola

Domowa granola – pyszny i zdrowy pomysł na śniadanie

Nigdy nie opuszczam śniadań. Nieważne, czy wstaję o 5 rano, czy o leniwie o 10 w niedzielę – śniadanie musi być zjedzone. Jestem pod tym względem dość staroświecka i uważam, że pożywne śniadanie to obowiązkowy punkt udanego dnia.

Reklama
Domowa granola
Domowa granola z dodatkiem bakalii Helio to idealny początek dnia

Czy śniadanie naprawdę jest takie ważne?

Znam wiele osób, które unikają śniadań. Wymówek jest mnóstwo: „za późno wstałam/em”, „nie mam pomysłu”, „kawa mi wystarczy”. A śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Serio. Mam kilka argumentów, które może przekonają niedowiarków do jedzenia śniadań.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Duże śniadania = mniejsza waga. Według badań przeprowadzonych na 50 tys. mieszkańcach Stanów Zjednoczonych i Kanady, osoby, u których śniadanie było najbogatszym w kalorie posiłkiem w ciągu dnia, miały niższą masę ciała niż te, które preferowały duże obiady lub kolacje.

Reklama
Domowa granola

Kontrola zdrowia. Jedzenie śniadań powinno być obowiązkowym punktem u chorujących na cukrzycę typu 2. Według badań osoby chorujące na ten rodzaj cukrzycy, które pomijają śniadania, mają zaburzony metabolizm glukozy w dalszej części dnia. Badani, którzy spożywali śniadania mieli niższy poziom glukozy niż Ci, którzy rezygnowali z tego posiłku.

Urozmaicenie diety. Naukowcy wskazują, że jedzenie śniadań pozytywnie wpływa na uczucie sytości w ciągu dnia, zmniejsza liczbę spożywanych kalorii przy pozostałych posiłkach i poprawia jakość diety, dzięki temu, że produkty śniadaniowe często są bogate w błonnik i składniki odżywcze.

Domowa granola

Domowa granola – najważniejsze składniki

Nie ma dobrej, domowej granoli bez ulubionych, suszonych owoców i chrupiących orzechów. Dlatego w mojej mieszance nie może zabraknąć moreli, daktyli, żurawiny, pestek dyni oraz orzechów laskowych i włoskich.

Reklama

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na pyszne śniadanie znajdziesz w zakładce ŚNIADANIE

Do przygotowania mojej granoli wykorzystałam produkty Helio Natura. To seria, która nie zawiera konserwantów typowych w produkcji niektórych owoców suszonych, tj. dwutlenku siarki (E220) i kwasu sorbowego (E200). To świetna propozycja dla alergików i wszystkich, którzy ograniczają zbędne konserwanty w diecie.

Domowa granola
Produkty Helio Natura nie zawierają zbędnych konserwantów i świetnie nadają się do domowej granoli

Przepis, którym się z Wami dzielę, to tylko jedna z propozycji na domową granolę, którą możecie modyfikować według swoich upodobań. Poniżej przykładowe składniki, które mogą się pojawić w mieszance:

Reklama
  • suszone czereśnie
  • daktyle suszone
  • suszone morele
  • śliwki suszone
  • suszone figi
  • rodzynki
  • żurawina
  • pestki dyni
  • pestki słonecznika
  • wiórki kokosowe
  • płatki kokosowe
  • orzechy: migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie
Domowa granola

Oprócz bakalii ważnym składnikiem tej zdrowej mieszanki jest miód. On nadaje granoli ciągnącą i jednocześnie chrupiącą konsystencję, gwarantuje lekką słodkość i wyjątkowy smak. Miód to też samo zdrowie – jego właściwości antybakteryjne są znane chyba wszystkim. Nie ma lepszego, naturalnego antybiotyku.

Z czym jeść domową granolę?

Granola to dobry pomysł na śniadanie i lekką przekąskę. Świetnie pasuje z zimnym lub ciepłym mlekiem. Możecie ją też jeść z jogurtem (naturalnym lub owocowym) lub maślanką.

Domowa granola – prosty przepis

Domowa granola to idealny pomysł na pyszne, zdrowe i pożywne śniadanie. Świetnie smakuje z mlekiem lub jogurtem.
Porcje 10 porcji
Całkowity czas przygotowania 30 min.

Składniki

  • 4 szklanki płatków owsianych
  • 100 g pestek dyni
  • 120 g moreli np. Helio Natura
  • 120 g daktyli np. Helio Natura
  • 80 g orzechów laskowych
  • 120 g orzechów włoskich np. Helio Natura
  • 80 g rodzynek
  • 80 g żurawiny
  • 5 łyżek miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Kroki

  • Większe owoce (morele, daktyle) i orzechy posiekaj.
  • Wszystkie składniki wsyp do miski i dokładnie wymieszać. Płatki, owoce i orzechy powinny być dobrze oblepione miodem.
  • Wysyp mieszankę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni (góra-dół) i piecz przez 20-25 minut, mieszając co jakiś czas tak, by wszystkie składniki równomiernie się podpiekły.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: deser, lunch, przekąska, śniadanie
Kuchnia: amerykańska
Słowo kluczowe: daktyle, fit śniadanie, granola, morele suszone, orzechy laskowe, orzechy włoskie, pestki dyni, płatki owsiane, płatki śniadaniowe, pomysł na zdrowe śniadanie, śniadania, śniadania na słodko, szybkie śniadanie, żurawina

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Reklama

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!